Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tähtijutut Satakunta Urheilu Näköislehti Testit ja visat Porilaine Kulttuuri

Suomalaistutkijat: Kauppojen lihatarjoukset pitää lopettaa

Jyväskylän yliopiston Food System Studies -tutkimusryhmä julkaisi torstaina Suomen ruokajärjestelmän kestävyyttä ja reiluutta käsittelevän kirjeen. Tutkimusryhmän mielestä Suomen ruokajärjestelmä ei ole reilu. Kirjeessä on muutosehdotuksia, jotka varmasti puhuttavat. – Lihatarjouksista pitäisi luopua, paitsi pian vanhenevien tuotteiden kohdalla, tutkijat ehdottavat. Syy tähän on tutkijoiden mukaan se, että ruuan halpuuttaminen ei edistä oikeudenmukaisuutta, sillä se suosii suuria toimijoita pienten yrittäjien kustannuksella. Tutkijat ehdottavat myös, että haitallisimmat tuotteet, kuten EU:n ulkopuolinen liha, pitäisi poistaa valikoimasta kokonaan. Lisäksi esiin on nostettu, että tuoreiden kasvisten, hedelmien ja järvikalan verotusta pitäisi keventää. Maanviljelijöille parempi asema Tutkijoiden mukaan suomalainen ruokajärjestelmä ei ole kestävä. – Kestävä ruokajärjestelmä tarjoaa ruokaturvaa tänään ja huomenna. Ruokaturva tarkoittaa, että kaikilla on mahdollisuus saada kohtuuhintaista, turvallista ja ravitsevaa ruokaa, kirjeessä sanotaan. – Jotta järjestelmä olisi kestävä, ruoantuottajien pitää saada riittävä toimeentulo. Tutkijat huomauttavat myös, että tämän lisäksi pitää toimia ekologisen kantokyvyn rajoissa ja ympäristöongelmia pahentamatta sekä huolehtia, että muutokset tapahtuvat oikeudenmukaisesti. Maanviljelijöiden asemaa on parannettava ja uusia toimintatapoja tuettava. – Mikäli Suomen ruokajärjestelmästä halutaan tehdä kestävä ja reilu, suuret muutokset ovat välttämättömiä mutta mahdollisia ruokajärjestelmän kaikissa osissa. Erityisesti tämä tarkoittaa, että ruokavaliotamme pitää kasviperäistää ja monipuolistaa, tutkijatohtori Teea Kortetmäki tutkimusryhmästä sanoo tiedotteessa.