Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

HS:n tiedot: Hallituksessa erimielisyyttä ravintoloiden aukiolosta, tällaisia suunnitelmia neuvotteluissa on esitetty

Hallituksessa ei ole löytynyt vielä yhteisymmärrystä siitä, miten ravintoloiden toimintaa pitäisi rajoittaa pahentuneen koronavirustilanteen takia. Hallitus aikoo tiukentaa ravintoloiden aukioloaukoja, mutta vielä ei ole löytynyt ratkaisua siihen, milloin viimeistään alkoholin myynnin pitäisi loppua ja millä alueilla. Helsingin Sanomien tietojen mukaan neuvotteluissa on ollut esillä päällimmäisenä kaksi valomerkin ajankohtaa, kello 24 ja kello yksi yöllä. Ravintola voisi olla auki vielä tunnin valomerkin jälkeen. Jos aukioloaikoja rajoitetaan, tamperelaisen ravintola Telakan ravintolapäällikkö Tiina Tökkäri toivoo, että rajoitukset eivät olisi yhtä tiukkoja kuin kesällä. Kun ravintolat kesäkuussa saivat avata ovensa asiakkaille, anniskelun tuli alkuun päättyä kello 22. – Jos puuttuminen aukioloaikoihin on lievää, se ei ole meille niin paha. Talvella ihmiset ovat muutenkin kesäaikaa aikaisemmin liikenteessä. Jos ovet pitäisi sulkea ennen puoltayötä, se rupeaisi haittaamaan toimintaa, Tökkäri kertoo. Esillä ollut vastaava malli kuin rajaliikenteessä Ravintoloiden aukioloaikaa koskevan tiukemman ajankohdan kannalla on ollut erityisesti perhe- ja perusterveysministeri Krista Kiurun (sd.) johtama sosiaali- ja terveysministeriö. Hallitus tavoittelee päätöstä, jonka perusteella se voisi tehdä ravintolarajoituksia myös jatkossa, jos koronatilanne pahenee. Pyrkimys on tehdä päätös, jonka vaikutus olisi mahdollisimman suuri ja ravintoloiden taloudelliset menetykset mahdollisimman pieniä. Neuvotteluissa on ollut esillä vastaava malli kuin rajaliikenteessä. Sen kohdalla hallitus saa kerran viikossa viranomaisilta eri maiden tartuntatilanteesta raportin ja päättää suosituksen perusteella, mistä maasta Suomeen voi saapua ilman vapaaehtoista asettautumista karanteeniin. Ravintoloiden kohdalla tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että vaikkapa kerran tai pari kertaa viikossa terveysviranomaiset antaisivat raportin eri sairaanhoitopiirien koronatautitilanteesta. Toimia tiukennettaisiin, jos alue on siirtynyt kiihtymisvaiheesta leviämisvaihteeseen ja helpotettaisiin, jos leviäminen olisi saatu taltutettua. Tämä merkitsisi sitä, että yökerhot eivät voi suunnitella toimintaansa juuri paria viikkoa pitempään. Rajoitukset vaikuttaneet alaan monella tapaa Koronavirus on jo nykyisellään vaikuttanut monin tavoin ravintoloiden toimintaan. Telakan Tiina Tökkäri kertoo, että koronaepidemia on muuttanut asiakkaiden käyttäytymistä. – Toisin kuin ennen nyt esimerkiksi keikkailtoihimme ihmiset ostavat lippuja vasta aivan viime tingassa. Tämä on tehnyt ennakoinnista hieman hankalampaa, Tökkäri kertoo. Ravintola- ja matkailutoimialaa edustava Mara on sanonut, että tiukat rajoitukset merkitsevät konkursseja ja työttömiä. Alalla on Suomessa noin 85 000 työntekijää. Hallituksen on määrä päättää ravintolatoimintaa rajoittavista toimista neuvottelussaan tiistaina. Asiaa koskeva asetus pitää saada voimaa pikaisesti, koska nykyiset ravintoloiden hygieniasäännökset ovat voimassa vain 30. syyskuuta saakka.