Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Jepuan peruna keskitti raakaperunan tuotantonsa Huittisiin – noin puoli miljoonaa suomalaista syö päivittäin Jepon perunaa

Jeppo potatis – Jepuan peruna sulki Voltin tehtaansa joulukuussa ja siirsi koko raakaperunatuotantonsa Huittisiin. Molemmissa tehtaissa oli myös perunakuorimot, joten keskittämistä pidettiin luontevana. – Huittisissa oli mahdollisuus kasvattaa kapasiteettia juuri niin paljon kuin tarvittiin, tehdaspäällikkö Riikka Suominen kertoo. Voltin tehtaan lakkauttaminen merkitsi volyymin ja samalla työmäärän kasvua Huittisissa. Huittisten tehtaalla töitä tehdään pääosin kahdessa vuorossa, mutta joulukuussa viikkorytmiä täydennettiin kahdella yövuorolla. Niistä toinen alkaa sunnuntai-iltana ja toinen torstaina. Yrityksen toinen tehdas Jepualla keskittyy edelleen kypsiin perunatuotteisiin. Huittisten ja Jepuan tehtailla käsitellään päivittäin yhteensä noin 140 000 kiloa perunaa. Tehtailta perunat toimitetaan tukkuliikkeiden kautta asiakkaille eli kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin, ravintoloihin ja kahviloihin. Suominen kertoo noin puolen miljoonan suomalaisen syövän päivittäin Jepon perunaa. Kypsissä perunatuotteissa Jepo onkin alansa markkinajohtaja, mutta myös raakaperunoiden jalostajana top 3:n joukossa. – Eniten menee annosperunaa, mutta viime joulu oli poikkeus. Silloin myytiin eniten kokonaista muusiperunaa, Suominen kertoo. Muusin joulusuosiolle ei ole keksitty mitään erityistä syytä tai selitystä. Se kuitenkin tiedetään, että kypsän perunan suosio on koko ajan kasvussa eli odotukset Jepuan tehtaalla ovat kovat. Myös Huittisten tehtaalta odotetaan tänä vuonna selkeää kasvua. Jepuan peruna on viljelijöiden omistama yhtiö. Suurin osa sen sopimusviljelijöistä ja myös perunavarastoista on Pohjanmaalla. Sopimusviljelijöitä on 62 ja viljeltyä peruna-alaa jo noin tuhat hehtaaria. Tehtaalle perunat tuodaan koon mukaan lajiteltuina. Ennen pesua perunakuormasta seulotaan kivet ja mullat. Pesun jälkeen perunat kuoritaan kahdessa eri vaiheessa. Kaikki työvaiheet on automatisoitu. Optinen lajittelu osaa erotella perunoista vihreät ja mustasilmäiset pois, mutta lopputarkastus tehdään aina käsityönä. Yksikään peruna ei päädy pussiin ilman työntekijän tekemää lopputarkastusta. Myyntiin kelpaamattomat perunat ja kuorimassa myydään edelleen eläinten rehuksi ja biokaasulaitokselle energiantuotantoon. Hankalaksi perunanjalostuksen tekee se, että kuorittu raakaperuna alkaa tummua heti. Siksi suurin osa tuotteista saa tehtaalla sulfiittikylvyn ennen kuin ne pakataan kymmenen kilon pusseihin. Perunan säilyvyysaika on vain viisi vuorokautta. – Tilaustoimitusrytmi on aika nopea, tuotteet toimitetaan asiakkaalle vielä samana päivänä. Siksi me teemme nyt kaksi tai jopa kolme vuoroa päivässä. Kolmas vuoro on jo nyt osoittanut tarpeellisuutensa, Suominen kertoo. Alan tulevaisuudennäkymiä tehdaspäällikkö pitää valoisina. Vaikka yhtiön tulos on kyntänyt miinuksella kolme vuotta, Huittisten tehtaan odotetaan parantavan tulostaan tänä vuonna selkeästi. – Kun uusi tehdas perustetaan, se ottaa aina aikansa. Joulukuun tulos oli jo todella hyvä, ja näkymät ovat positiiviset, Suominen kertoo.