Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Testaa ulkomaan uutisten osaamisesi – mikä eurooppalainen maa sai uuden nimen päättyvänä vuonna?

1. Minkä saariryhmän asukkaat äänestivät joulukuussa haluavansa itsenäistyä Papua-Uusi-Guineasta? a) Bougainville. b) Orchid. c) Amaryllis. d) Atsalea. 2. Uutta EU-komissiota johtaa saksalainen Ursula von der Leyen, 61. Hän syntyi Saksan ulkopuolella. Missä? a) Lontoo. b) Kööpenhamina. c) Bryssel. d) Amsterdam. 3. Australiassa mitattiin joulukuussa kaksi uutta lämpöennätystä. Sitä ennen edellinen oli 40,3 celsiusastetta tammikuussa 2013. Mikä on uusin ennätyslukema? a) 40,5. b) 40,7. c) 40,9. d) 41,9. 4. Minkä niminen Japanin keisari luopui vallasta päättyvänä vuonna? a) Naruhito. b) Akihito. c) Hirohito. d) Morohito. 5. Hirmumyrsky Idai iski maaliskuussa Mosambikiin, Zimbabween ja Malawiin. Minkä tyyppinen myrsky oli? a) Taifuuni. b) Sykloni. c) Sirocco. d) Hurrikaani. 6. Erään maan luotain laskeutui tammikuussa kuun "pimeälle puolelle", joka ei koskaan näy Maahan. Mikä maa on kyseessä? a) Yhdysvallat. b) Australia. c) Kiina. d) Venäjä. 7. Tänä vuonna monessa maassa nähtiin suuria katuprotesteja. Mistä maasta isoimman kuvan mielenosoitus on? a) Irak. b) Chile. c) Hongkong. d) Libanon. 8. Pormestari Pete Buttigieg pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi Yhdysvalloissa. Hän on 37-vuotiaana nuorin kilvassa. Mistä muusta hänet tunnetaan? a) Irakin sodan veteraani. b) Kilpaillut lumilautailussa. c) Tehnyt väitöskirjan historiasta. d) Naimisissa miehen kanssa. 9. Kongossa kärsitään maailman toiseksi pahimmasta ebolaepidemiasta. Mikä on vakavan verenvuotokuumeen aiheuttaja? a) Bakteeri. b) Virus. c) Sieni. d) Prioni. 10. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, 41, joutui keskelle Yhdysvaltain presidentin virkarikossyytekohua. Mikä oli hänen aiempi ammattinsa? a) Virkamies. b) Toimittaja. c) Elokuvaohjaaja. d) Näyttelijä. 11. Ruotsalainen aktivisti Greta Thunberg ylitti Atlantin kahdesti purjeveneellä. Menomatka Euroopasta Yhdysvaltoihin kesti 14 päivää. Kuinka monta päivää paluumatka kesti? a) 15. b) 17. c) 19. d) 22. 12. Eurooppalainen maa sai tänä vuonna uuden nimen. Mikä oli Pohjois-Makedonian aiempi nimi Kreikan vaatimuksesta? a) Etelä-Makedonia. b) Keski-Makedonia. c) Entinen Jugoslavian tasavalta Pohjois-Makedonia. d) Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia. 13. Mistä luonnonilmiöstä saatiin historiallisesti ensimmäinen kuva? a) Musta aukko avaruudessa. b) Tähtien sulautuminen. c) Ruoan imeytyminen ihmisen ohutsuoleen solutasolla. d) Sähköimpulssi ihmisen hermosolussa. 14. Archie Harrison Mountbatten-Windsor on Britannian kuninkaallisen perheen nuorin jäsen. Kuinka monentena hän on kruununperimysjärjestyksessä? a) 6. b) 7. c) 8. d) 9. 15. Samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin kuluneena vuonna muun muassa Itävallassa ja Taiwanissa. Mikä Etelä-Amerikan maa liittyi joukkoon? a) Chile. b) Argentiina. c) Brasilia. d) Ecuador. 16. Pariisin maamerkkeihin kuuluva Notre Damen kirkko kärsi laajoja vahinkoja tulipalossa huhtikuussa. Millä vuosisadalla kirkkoa alettiin rakentaa? a) 1100. b) 1300. c) 1400. d) 1500. 17. Wikileaksin perustaja Julian Assange pidätettiin huhtikuussa. Minä vuonna Assange aloitti oleskelunsa Eduadorin suurlähetystössä Lontoossa? a) 2011. b) 2012. c) 2015. d) 2016. 18. Tuhoisista metsäpaloista uutisoitiin tänä vuonna eri mantereilta. Siperiassa paloi noin 16 miljoonaa hehtaaria metsää. Miten suuri alue on kyseessä? a) Lähes tuplasti Lapin kokoinen. b) Lähes tuplasti Italian kokoinen. c) Lähes tuplasti Itävallan kokoinen. d) Lähes tuplasti Belgian kokoinen. 19. Mitä Donald Trump teki Yhdysvaltain ensimmäisenä presidenttinä kesäkuussa? a) Tapasi Pohjois-Korean diktaattorin. b) Antoi haastattelun Pohjois-Korean valtionmedialle. c) Isännöi Pohjois-Korean ja Venäjän johtajien tapaamista. d) Kävi Pohjois-Koreassa. 1. a) 2. c) 3. d). 4. b). 5. b). 6. c). 7. a). 8. d). 9. b). 10. d). 11. c) 12. d). 13. a) 14. b). 15. d). 16. a). 17. b). 18. c). 19. d).