Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Michelin-kokki Hans Välimäki saapui Luvialle laittamaan BarPurjeen asiat kuntoon: ”En osaa näytellä, joten en näyttele”

Käsien läpsähdys säpsäyttää hereille. Ääni imitoi klaffia. – Hans, ole hyvä, ohjaaja Tuukka Hari ilmoittaa. Valkoiseen kokin univormuun pukeutunut Hans Välimäki ottaa päättäväisiä askelia ja tupsahtaa kuvaan. Hän istuutuu nurkkapöytään jossa Päivi Grönroos ja Kristiina Capparelli jo odottelevat. Kamera seuraa kolmikon keskustelua ja päiden nyökyttelyä. – Tässä teille mietittävää, Välimäki sanoo ja pongahtaa pois kuvasta. Kuppilat kuntoon, Hans Välimäki! -ohjelman kuvaukset on aloitettu Luvialla päivää aikaisemmin. Kohtauksessa BarPurjeen omistajat Grönroos ja Capparelli ovat juuri saaneet Välimäen laatimat ohjeet ja uuden menun. Ohjaaja Hari ja tuottaja Santtu Palm miettivät hetken. Draaman oikeanlaiseen taltioimiseen tarvitaan uusi otto. Tilanne nollataan ja jämäkät askeleet vievät Välimäen uudelleen nurkkapöytään. Lisää keskustelua ja nyökyttelyä. – Nyt teillä on paljon mietittävää, Välimäki sanoo hieman varioiden. Kohtaus on purkissa. Älylaitteet ilmaantuvat lähes jokaisen käsiin kuin taikaiskusta. Sitten odotellaan. Neljän kuvauspäivän jälkeen kasaan parsitaan 42 minuutin mittainen jakso, jossa on selkeä draaman kaari: alku, kehittelyvaihe, huippukohta ja loppu. Grönroos ja Capparelli ovat päässeet juuri huippukohdan yli. Seuraavaksi vuorossa on muutos ja loppu. – Muutosta ei tule, jos virheitä ei sanota ääneen, tuottaja Santtu Palm sanoo. Voivatko Palm ja Välimäki paljastaa, miksi he ovat saapuneet satakuntalaiseen merenrantakylään. – Katsokaa jakso, niin tiedätte, Välimäki sanoo pilke silmäkulmassa. – Sille on kyllä syynsä, että Hans on täällä, Palm lisää. Neljä päivää tiivistyy 42 minuuttiin BarPurje avattiin kaksi vuotta sitten. Päivi Grönroos ja Kristiina Capparelli ostivat ravintolan avaimet käteen -periaatteella. Kaupoista oli kulunut vain viikko, kun ravintola avasi ovensa asiakkaille. Sisarusten keskinäiset välit ovat kestäneet yhdessä työskentelyn, eikä suurempia riitoja ole ollut. – Tottakai välilllä tulee ärräpäitä, mutta se on osa normaalia sisarussuhdetta, Grönroos sanoo. Ohjelmaan he lähtivät kahdesta syystä. Ensimmäisenä oli halu kehittää keittiön tarjontaa ja toisena kehittää liikeideaa entisestään. Grönroos myöntää, että ravintolan sijainti on haastava, sillä Laitakari on kaukana liikenteen valtaväyliltä. – Halusimme, että joku ulkopuolinen näkee tämän paikan ja arvioi, pitääkö liikesuunnitelmaa muuttaa. Aktiivinen kävijäkunta vähenee talvea kohden. Ohjelmalta siskokset toivoisivat jippoa vuoden pimeisiin kuukausiin. – Tämä on sellainen paikka mihin pitää tietää tulla. Näimme myös tässä sellaisen markkinoinnin mahdollisuuden, Kristiina Capparelli kertoo. BarPurjeen hieno lokaatio on asia, jonka molemmat haluaisivat ihmisten tietoisuuteen ja verkkokalvoille. – Laitakari on niin kaunis pala Satakuntaa, toteaa Grönroos. Ohjelma vaatii osallistujilta heittäytymistä ja itsensä likoonlaittamista, tämä ei ollut kuitenkaan ongelma BarPurjeessa. Sekä Grönroos että Capparelli lähtivät mukaan avoimin mielin. – Kyllähän sieltä tulee lunta tupaan, yhtä lailla kun tulee hyviä neuvojakin. Kaikki kritiikki on oikeanlaista kritiikkiä. Sen takia lähdimme tähän mukaan, Grönroos pohtii. Kameroihin totuttelu oli kuitenkin välillä haastavaa, vaikka molemmat myöntävät, että ehkä niihinkin ehtisi tottua jossakin kohtaa. – Kuvausten alussa kaikki olivat stand-by-tilassa ja jäykkänä kuin pienet eläimet. Ei noita kameroita osannut unohtaa, Grönroos miettii. Ravintolakonsultointia Ohjelman keulahahmon tehtävä on tutkia ravintolan tilat, talousluvut ja tietenkin maistella ruokia. Myös kokkien ammattitaidon tarkkailu ja kehittäminen ovat tärkeässä osassa. Tämän jälkeen annetaan palaute ja tehdään muutossuunnitelma. Jakso huipentuu remonttiin ja uudistetun ravintolan avajaisiin. – Ravintolakonsulttina tehtäväni on uskon luominen. Jos on piiloteltavaa, sitten on jotain vialla, Hans Välimäki kertoo. Kuppilat kuntoon -ohjelman tekijät haluavat omien sanojensa mukaan aidosti auttaa ongelmien kanssa painivia ravintoloitsijoita. Oikeanlaisten ravintoloiden löytäminen ei ole aina kuitenkaan kovin helppoa. – Mukaan vaan, jos on uskallusta, Välimäki kehottaa. Kandidaatteja etsitään avoimella haulla, googlettamalla ja tuotantotiimin ja Hans Välimäen verkostojen kautta. Samalla kaudella ei voi olla kahta ravintolaa samasta kaupungista. Jokaisen valitun ravintolan on myös edustettava eri tyyliä, jotta saadaan vaihtelevuutta. –  Siinä on äärimmäisen iso työ, Palm kertoo. Vaikka sopiva kohde löytyisikin, osa ravintoloista ei yksinkertaisesti halua ottaa apua vastaan. Palm ei mainitse nimiä, mutta muutama klassikkoravintolan statuksen saanut on kieltäytynyt ohjelman teosta. – En tiedä onko se ylpeyttä vai mitä. Apua ei haluta, vaikka taloudelliset luvut kertovat ihan jotain muuta. Joskus saattaa läikkyä Formaattiin kuuluu olennaisena osana ongelmien myöntäminen ja muutos. Tämä tarkoittaa usein hyvinkin suoran palautteen antamista. Välimäen sanontaa käyttäen: joskus saattaa läikkyä. Ohjelmassa ei ole kuitenkaan tarkoitus ilkeillä vaan auttaa. – Vähän tässä joutuu kaivelemaan ja tökkimään, mutta ei olla ainakaan vielä jouduttu juoksemaan tuotantotiimin kanssa pakoon, Välimäki toteaa. Hänen mukaansa ravintolan työyhteisön ongelmat alkavat kommunikaation puutteesta. Siksi suora puhe saattaa olla joillekin pienoinen šokki. – Se on vaikea tilanne, jos työstään ei saa koskaan palautetta ja sitten yhtäkkiä joku on kokoajan in your face. Joskus palautteen anto on herättänyt kuumiakin tunteita ja pieni kuvauspaussi on paikallaan. Sopu ja yhteisymmärrys saavutetaan kuitenkin poikkeuksetta joka kerta. – Jos olis tukkaa päässä, niin olisin kyllä joutunut repimään muutaman kerran hiuksia. Pandemia pisti tuotannon jäihin Laitakarissa kuvattava jakso on uuden kauden seitsemäs. Vielä kahdeksas ja sitten raskas rupeama on ohi. Keväällä korona pisti tuotannon jäihin kahdeksi kuukaudeksi. Nyt sarjaa on jouduttu purkittamaan alkuperäistä ripeämmällä aikataululla. – Joskus työpäivät venähtävät, mutta sitten painetaan, Palm toteaa. Sarjan neljä ensimmäistä kautta tehtiin Jyrki Sukulan kanssa. Vuosien 2012–2018 välillä ravintoloiden muodonmuutoksia nähtiin 40 jakson verran. Nyt kuvainnollinen soppakauha on luovutettu Hans Välimäelle. Kumpikaan heistä ei ole kuin alkuperäisformaatin äkäinen keulahahmo Gordon Ramsay. – Itseasiassa Ramsay on oikea englantilainen herrasmies. Todella kohtelias ja hyväkäytöksinen, Välimäki kertoo. Välimäki ei lähtenyt kopioimaan Sukulan versiota. Hän halusi muovata sarjan omannäköisekseen. – En katsonut edellisten kausien jaksoja, koska halusin tehdä sarjan omalla tavallani. En osaa näytellä, joten en näyttele.