Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tähtijutut Satakunta Urheilu Näköislehti Testit ja visat Porilaine Kulttuuri Live

Porin torilta tuttu "Aili" kokkaa nyt katuruokaa talvellakin – uusi pikkuravintola avautui Uudenkoiviston kupeessa

Kiinalaislähtöinen Yongxia "Aili" Gao on jo neljänä kesänä kokkaillut katuruokaa Porin torilla, mutta nyt toiminta on laajentunut ympärivuotiseksi. Ailin kiinalainen katuruoka nimittäin avasi maanantaina uuden pikkuravintolan Uudenkoiviston kupeeseen. – Aiemmin olemme kesäkuukausien ulkopuolella tarjonneet ruokaa Reko-ryhmien kautta, mutta nyt toiminta muuttuu siis jokapäiväiseksi, Gao kertoo. Riihikedonkadun varrella sijaitsevaa ravintolaa voi hyvällä omallatunnolla kutsua vähäeleiseksi, sillä se sijaitsee melko huomaamattomassa paikassa asuintalon piharakennuksessa. Ravintola ei myöskään ole koolla pilattu, sillä sen tiloissa on käytännössä vain muutama istumapaikka. Enin osa uuden ravintolan neliöistä on keittiön puolella. – Tämä on ennemminkin odotustila, mutta kyllä tässä tarpeen tullen voi joku syödäkin. Perusajatuksena on tarjota noutoruokaa, jota ihmiset voivat tilata mukaan haettavaksi joko puhelimitse tai ihan vain tulemalla paikan päälle. Jossain vaiheessa on tarkoitus aloittaa myös ruokien kotiinkuljetus, sanoo Gaon puoliso Sami Määttä . Määttä rakensi ravintolatilan lähes kokonaan itse, mutta ruokatarjontaan hän ei kuulemma puutu. Se on Ailin heiniä. – Itse olen muualla päivätöissä, joten täällä olen lähinnä vain talonmies. Aili aikoo paiskia keittiössä töitä ahkerasti, sillä ravintola tulee olemaan auki seitsemänä päivänä viikossa. Ovi aukeaa arkisin kello 11, viikonloppuisin puoliltapäivin ja ravintola sulkeutuu vasta illalla kello 20. – Teen kaiken ruoan alusta alkaen itse, mutta esivalmistelujen ansiosta yksittäisen annoksen tekemiseen menee minulta arviolta kolmesta neljään minuuttia. Siis silloin, kun ei ole jonoa, Yongxia Gao sanoo. Vuonna 2013 Suomeen muuttaneella Gaolla ei ollut ravintola-alan kokemusta ennen oman katuruokabisneksen käynnistämistä, mutta ruoan kanssa hän on ollut tekemisissä aiemminkin paljon. – Pyöritin Kiinassa ruokakauppaa. Kiinalaisen ruoan vaatimia raaka-aineita on onneksi Suomessakin saatavilla kohtuullisen hyvin, joskin joitakin mausteita joudumme hakemaan Helsingistä saakka. Katuruokapaikkansa suosikkiannoksia Gao ei osaa eritellä, sillä menekkiä on ollut yllättävänkin tasaisesti. Vuosien varrella asiakaskunnan maku on joka tapauksessa kehittynyt tulisempaan suuntaan. – Taitaa olla tottumiskysymys. Itsekin syön nykyään todella tulisiakin kiinalaisia ruokia ilmeenkään värähtämättä, vaikka maistuivat todella tulisilta silloin aikanaan, kun tapasin Ailin. Torilta tuttu peräkärrykoju on tällä hetkellä talviteloillaan uuden ravintolan vieressä. On vielä harkinnassa, nähdäänkö sitä taas ensi kesänä Porin torilla.