Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Ajanviete Tähtijutut Näköislehti Kulttuuri Porilaine Urheilu Live

Koronavirus keskeytti Aki ja Ritan kolmen viikon roskaruokatutkimuksen – ”vain kolme päivää pelkkää roskaruokaa ja kumpikin on turvonnut, väsynyt, eikä vatsa toimi”

Pizzaa, hampurilaisia, hot dogeja, limsaa, sipsiä, suklaata, valkoista leipää ja leivoksia. Tältä näytti porilaisen hyvinvointialan yrittäjä-pariskunnan Aki Mannisen ja Rita Niemi-Mannisen kolmen viikon ruokalista pääpiirteissään tiistaina. – Joka aamu kolmen viikon ajan on aamiaiseksi edellisen päivän pizzantähteet, mehua ja valkoista leipää marmeladin kanssa. Hyi, en edes tykkää marmeladista. Tämähän on pelkkää höttöruokaa, Suurin pudottaja Suomi -ohjelman valmentajanakin toiminut Aki irvistelee Ritan käydessä heidän uutta ruokalistaa läpi. Useista tosi-tv -ohjelmista tuttu pariskunta ei tällä kertaa kiristele omia eikä toisten vatsanahkoja, vaan päinvastoin he antavat omien vatsojen kasvaa lappamalla roskaruokaa suuhun niin paljon kuin sielu sietää. Kyse ei ole viihteestä, vaan ihan oikeasta tutkimuksesta, jolla halutaan selvittää roskaruuan vaikutuksia niin ihmisen kehoon kuin mieleen. Kansainvälisen salaattibaariketju Picadelin tilaaman tutkimuksen toteuttaa Linköpingin yliopiston professori Fredrik Nyström, joka on perehtynyt urallaan ravitsemuksen vaikutuksiin ihmisten terveyteen. – Tutkimukseen on valittu yhteensä neljä pariskuntaa Suomesta, Ruotsista, Ranskasta ja Saksasta. Meidät haluttiin Suomesta mukaan, Aki ja Rita kertovat. Aki ja Rita aloittivat oman roskaruokaprojektinsa tämän viikon tiistaina, kaksi viikkoa aiemmin kuin muut testiryhmän pariskunnat. Syynä on Akin osallistuminen isompiin tv-kuvauksiin ulkomailla keväällä. Se mistä tv-ohjelmasta on kyse, ei ole lupa kertoa vielä. Torstaina tuli kuitenkin yllättävä tieto, että roskaruokatutkimus on keskeytetty koronavirus-pandemian takia ja siirretty eteenpäin turvallisempaan ajankohtaan. – Tutkimusta tekevän professorin piti vierailla neljässä eri maassa, mutta tässä tilanteessa sitä ei voi tehdä. Tämä on puhtaasti varotoimi. Vaikka tutkimuksessa on kyse ruuasta, tutkimusta ei kannata viedä nyt muutenkaan läpi, koska tämä tilanne tuo siihen omat muuttujat, kertoo tutkimuksen tilaaja, Picadeli Suomen kategoriapäällikkö Sanna Kariluoto. Aki ja Rita olivat jo ehtineet käydä ensimmäisissä verikokeissa ja tutkimuksissa, ja he söivät jo kolmatta päivää putkeen roskaruokaa tutkimusohjelman mukaisesti. – Eihän sille mitään voi, että tutkimus keskeytettiin. On ihan ymmärrettävä syy koronan takia. Hyvä päästä nyt syömään taas kunnon ruokaa. Olo on ollut etova, kun en ole tottunut syömään koko ajan rasvaista roskaruokaa. Aki toteaa. Kun tutkimus saadaan koronatilanteen rauhoituttua uudelleen käyntiin, siinä seurataan roskaruuan syömisestä aiheutuvia fyysisiä muutoksia muun muassa veriarvoja, verenpainetta ja kehonkoostumusta mittaamalla. Yksi tärkeä seurattava osa-alue on myös roskaruuan vaikutus vireyteen ja seksielämään. – Tästä ei saa mitään "Ritan ja Akin peitto heiluu aamusta iltaan" -uutisia, vaan tutkimuksessa käydään kattavasti läpi seurauksia, mitä roskaruoka tekee haluille. Kirjaamme ylös muun muassa sen, miten usein harrastamme koko tutkimuksen ajan seksiä tai monta orgasmia saamme viikoittain, Rita selostaa. Rita arvelee, että normaalia hiljaisemmat viikot saattavat olla tutkimusjaksolla edessä rajun elämäntapamuutoksen seurauksena. – Veikkaan, että tulee väsynyt ja haluton olo, kun vetää mättöruokaa koko ajan ja verensokerit heittelevät. Kaksikko haluaa silti muistuttaa, etteivät herkut ole heille täysin vieras maailma, vaikka he terveellisesti pääsääntöisesti syövätkin. – Kyllä meilläkin on herkuttelupäiviä ja syömme pizzaa ja muita herkkuja, mutta on eri asia syödä niitä yksi tai kaksi päivää kuin kolme viikkoa putkeen. Tästä ei saa mitään "Ritan ja Akin peitto heiluu aamusta iltaan" -uutisia, vaan tutkimuksessa käydään kattavasti läpi seurauksia, mitä roskaruoka tekee haluille. Roskaruokakokeilun aikana Aki ja Rita saavat jatkaa muuta elämää ihan normaalisti. Liikuntaa ei siis tarvitse jättää, koska tutkimuksen tarkoituksena on kohdentaa seuranta vain yhteen muuttuneeseen tekijään eli ruokaan. – Tutkimusasetelma muuttuisi, eikä se olisi rehellistä, jos jättäisimme normaalisti elämäämme kuuluvan liikunnan pois. Voihan se tosin olla, ettei tuolla ruokavaliolla jaksa liikkua yhtä paljon kuin ennen, Rita naurahtaa. Viime vuoden kesäkuussa esikoistyttären Donnan synnyttänyt Rita harmitteli, että hän ehti juuri ennen roskaruokaprojektia aloittaa tiukemman ruokavalion loppujen raskauskilojen hävittämiseksi. Jo ennestään hoikasta varresta on tammikuun puolen välin jälkeen karissut 2,5 kiloa rasvaa ja vyötäröltäkin on lähtenyt neljä senttiä. – Keho voi tällä hetkellä tosi hyvin ja kunto on entisellään. Vähän tietysti ottaa päähän, että tulokset menevät roskaruokaviikkojen takia hukkaan, mutta tulee mitä tulee. Voi tehdä ihan hyvää syödä kerrankin miettimättä mitään ja sekoittaa aineenvaihduntaa kunnolla, Rita pohtii. Kun kolmen viikon roskaruokajakso on ohi, edessä on kolmen viikon terveellisen syömisen tutkimusjakso. Se tulee olemaan eritoten Ritalle kaivattu hetki, että pääsee ruokavalion suhteen takaisin ruotuun. – Minä olen meistä ehdottomampi ruokavalion kanssa. Ihanaa sitten kun saa kaiken roskaruuan mättämisen jälkeen syödä salaattia ja mustikoita. Uutta ajankohtaa kolmen viikon roskaruuan syömisen tutkimusjaksolle ei ole vielä tiedossa, mutta Aki ja Rita aikovat olla tutkimuksessa edelleen mukana, ellei Akin ulkomailla kuvattava tv-ohjelma osu samaan ajankohtaan. Viitteitä siitä, mitä tuleman pitää, on jo kolmen päivän roskaruuan mättämisellä käynyt esille. – Molemmilla on turvonnut ja väsynyt olotila, eikä vatsa toimi normaalilla tavalla, mihin olemme tottuneet. Eli vaikutukset alkoivat näkyä heti kolmen päivän jälkeen todella voimakkaasti negatiivisena olona mieleen ja kehoon, Aki paljastaa.