Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Dimashki toi palan Syyriaa Raumalle –Nourah ja Ali pakenivat sotaa Libyan ja Italian kautta Suomeen

Rauman ravintolavalikoima sai marraskuussa uutena tuulahduksena edustajan Lähi-Idän maiden keittiöstä. Syyrialaiseen makumaailmaan on mahdollisuus tutustua Nourah ja Ali Alshikhin Dimashki -ravintolassa, joka on pariskunnan perustama ja konkreettisesti alusta alkaen omin käsin rakentama yritys. Yritteliäät ja työteliäät ravintoloitsijat remontoivat Äijänsuon lähinaapurissa, Aarningonkadun ja Töyryntien kulmassa sijaitsevan suljetun pizzerian. Alun perin kioskina toimineessa rakennuksessa on nyt noin 20-paikkainen ravintola ja varustettuna uudistetulla keittiöllä. Remontti oli iso urakka, mutta töitä on ravintolan pitämisessäkin: työviikko on seitsenpäiväinen ja työpäivät useimmin yli 12-tuntisia. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen) Dimashki on Syyrian pääkaupungin arabiankielinen nimi, jonka me paremmin tunnemme Damaskoksena. Pariskunta on perheineen tehnyt pitkän, lähes 5 000 kilometrin muuttomatkan ja haluavat nyt tuoda ruokakulttuuriaan suomalaisten maisteltavaksi. Nourah Alshikh kertoo vanhemmillaan olleen kotikaupungissaan Hamassa ravintola. Oman ravintolayrityksen perustaminen on pitkäaikainen haave ja suunnitelma, joka on nyt kovalla työllä muuttunut todeksi Raumalla. Dimashkin ruokalistalle he ovat ottaneet tietoisesti sellaisia syyrialaisia ruokia, jotka toivottavasti sopivat parhaiten suomalaiseenkin makuun. Hyvin maustetut, mutta ei tuliset, syyrialaisruoat ja miltei halvaannuttavan kokoiset annokset ovat saaneet myönteisen vastaanoton. Nourah ja Ali Alshikh valistavat ruokalistalla olevan kokeeksi alkuvaiheessa valikoima, jota ehkä Syyriassa pidettäisiin paikallisena pikaravintolana. Suomalaiselle nopealle ruoka- ja syömiskulttuurille ovat listalla vaihtoehtoina hampurilaiset ja pizzat. Syyrian ja Lähi-Idän makumaailman edustajina ovat muun muassa shaurma -broilerirullat, falavel -pyörykät, fatajer-piirakat sekä salaatit. He neuvovat kysymään rohkeasti ruokalajeista ja kokeilemaan eri lajeja ajan kanssa. Kohtelias pariskunta toteaa hieman hymyillen aika monien suomalaisten päätyvän kuitenkin pikaisimpaan pizzaan. – Vastaanotosta riippuen laajennamme tulevaisuudessa ehkä lounastarjoilua. Jos onnistumme, kesäksi ehkä teemme terassin, jos rakennuksen omistaja hyväksyy, Nourah Alshikh suunnittelee. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen) Tie Raumalle ravintolanpitoon ei ole ollut helppo. Synnyinmaassaan he asuivat Damaskoksessa ja ennen maastamuuttoa kotikaupungissaan Hamassa. Tunisian vallankumouksesta 2010-11 käynnistynyt ns. Arabikevät toi levottomuudet, ja kärjistyivät sisällissodaksi Syyriassa tunnetuin seurauksin. Hama on lähihistoriassa joutunut kokemaan aiemminkin kovia, sillä nykyisen valtionpäämiehen Bashar al-Assadin isän hallintokaudella 1980-luvun alussa maan armeija kukisti säälimättömin julmuuksin kapinan, jossa arvioidaan kuolleen tuhansia. Myös uusimmassa kahinassa Hama on ollut vuosia sotatoimialuetta. Nourah ja Ali Alshikh pakenivat perheineen Syyrian sotaa Libyaan, jossa myös olot muuttuivat väkivaltaisiksi ja elämä turvattomaksi. Vuonna 2015 he päätyivät ratkaisuun jättää Libya ja pyrkiä kohti Eurooppaa kuten monet muutkin. Ali Alshikh joutui autoineen kerran asemiesten kaappaamaksi. Kaupassa käyntikin oli vaarallinen ja uhkia täynnä. Suomeen he saapuivat joulun alla 2015 Italian kautta. Vaihtoehtoina olivat myös Belgia ja Ranska. – Mies luki internetistä, että täällä on rauhallinen maa, muistelee Nourah Alshikh valintatilannetta. Rauhallista olikin, kun Suomi oli laskeutumassa jouluaikaan pimeän ja kylmän vuodenajan keskellä. Raumalle he tulivat Helsingistä ja asettuivat tuolloin toiminnassa olleeseen Villa Meren vastaanottokeskukseen. Entisen kotimaan tilannetta on sittemmin voitu seurata erittäin rauhaisan Rauman horisontista. Syyrian nykyinen tilanne ei lupaa, eikä näytä mitenkään valoisalta pitkälläkään ajalla. Maan sisäisten ja uskonnollisten sotarintamien lisäksi maata moukaroivat Venäjän, Turkin ja Yhdysvaltojen asevoimat. Ali Alshikh toteaa, että armeijojen sotimisen jälkeen maassa on ihmisten kesken paljon katkeruutta ja koston ilmapiiriä, josta tuskin päästään monen sukupolvenkaan aikana ylitse. Suomi ja Rauma ovat tarjonneet Nourah ja Ali Alshikhillesekä heidän lapsilleen turvallisuutta ja rauhaa, josta heidän synnyinmaassaan ei ole vuosiin voitu unelmoidakaan. He kiittelevät moneen kertaan 2016 saamastaan turvapaikasta ja haluavat antaa vuorostaan jotain takaisin suomalaisille yrityksellään ja työnteolla. Vireillä on jatkon hakeminen turvapaikkaoikeudelle ja tavoitteena on Suomen kansalaisuuden saaminen. Odottelun ja toimettomuuden sijasta he ovat määrätietoisesti rakentaneet elämää Suomessa. Nourah Alshikh on suorittanut ravintola- ja hotellialan ammattitutkinnon, yrittäjätutkinnon sekä kieliopintoja. Ali Alshikh on hankkinut rakennusalan ammattitutkinnon. Nourah Alhikh toteaa, että yrittäjäopinnot ovat olleetkin hyvin tarpeen, sillä ravintolayrityksen perustamisen ja toiminnan sääntö- ja lupamuodollisuudet ovat Suomessa varsin monimutkaiset ja vaatimukset tiukkoja. Apua ja tukea he ovat saaneet raumalaisilta yksityisiltä, joita he kiittelevät moneen kertaan ystävällisiksi ja avuliaiksi. Vuolaasti he kiittelevät Suomea myös lastensa puolesta. Lapset Sedrah , 13 sekä pojat Hasan , 11 ja Mohamed , 7, käyvät koulua Karin ja Nanun kouluissa. – Heillä on kavereita ja kivat, ihanat opettajat. Kyllä, hekin haluavat Suomen kansalaisiksi.