Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Kätensä loukannut Sanna Seppälä on etsinyt jatkajaa leipomolleen koko vuoden – Leipä kävisi kyllä kaupaksi

Leipomoyrittäjä Sanna Seppälä on näkyvästi etsinyt jatkajaa yritykselleen Raumalle, mutta toivottu omistajanvaihdos on osoittautunut huomattavan sitkaaksi leivottavaksi. Kuukausien ponnistelut eivät toistaiseksi ole johtaneet tulokseen. Korona-ajan epävarmuuden leimaama yleinen taloustilanne on vaikutukseltaan kaksijakoinen: leipä käy kyllä muiden elintarvikkeiden tapaan kaupaksi, mutta yrittämisen näköalat ovat yhä sumuiset, kuten viime kuukausina on moneen kertaan todettu. Seppälä ei voi oman terveystilanteensa vuoksi enää jatkaa yrityksensä Leipomo Ketunleipä Oy:ssä, vaikka niin haluaisikin. Keväällä toukokuussa leikkauksella operoitu käsi ei salli enää työtä leipomon puolella ja kuntoutuminen on kesken. Kun leipomon työ on kokonaan käsityötä ja vaatii myös yrittäjän tuotannollista työpanosta, Sanna Seppälä on katsonut ainoaksi vaihtoehdoksi yrityksestään luopumisen ja jatkajan löytämisen yrityksen tulevaisuuden turvaamiseksi. Edessä on jo ajolähdön makuinen tilanne, sillä Sanna Seppälän mukaan heinäkuun päättyessä on tehtävä ratkaisu joko yrityksen uudesta jatkajasta tai toiminnan lakkauttamisesta. Oman terveystilanteen lisäksi syynä radikaaliin ratkaisuun on leipomon työntekijän siirtyminen uuteen työhön. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen) Jatkajaetsinnän Sanna Seppälä aloitti kuluvan vuoden alussa, mutta omistajanvaihdos on osoittautunut huomattavan hankalaksi. Tapaus ei ole ainutkertainen. Hän kertoo kahdesta tuttavayrittäjästä, joilla on sama kokemus niin sukupolvenvaihdostilanteessa tai omistajavaihdoksessa muusta syystä. – Kyselijöitä ja kiinnostuneita on kyllä käynyt. Parhaillaan on kaksi asiaa vakavasti harkitsevaa. Vielä ei tiedä sanoa lopputuloksesta, Sanna Seppälä kertoo. Hän kertoo alkuvuoden tilanteen näyttäneen varsin positiiviselta, mutta maaliskuussa rävähtänyt koronaepidemia ja sen seurauksena poikkeustilarajoitusten muuttaneen tilanteen kertaheitolla. Epävarmuuden vuoksi rahoittajat nostivat kätensä ymmärrettävästi pystyyn. Nyt arvaillaan mahdollisen taudin toisen aallon ja pidemmän ajan vaikutuksia taloustilanteeseen. Yrittäjän uralle lähteminen ei ole helppo valinta. – Toisaalta koronan seurauksena leivän ja elintarvikkeiden myynti on sujunut suotuisasti. Syödä pitää, eikä leivässä ole kyse mistään ylellisyystuotteesta, Seppälä lisää. Leipomoyrityksessä on voinut nähdä koronakauden myönteisenä vaikutuksena lähiruoan ja paikallisten yritysten arvostuksen nousun. Ilman kilpailua ei leipomoalallakaan pääse, vaan kauppojen hyllyillä on tarjontaa runsaasti. Ketunleipä on kuitenkin saanut tilaa omilla tuotteillaan Rauman markettien lisäksi Poriin ja Tampereelle. Seppälä arvioi, että perinteisillä taikinajuureen ja ilman teollisia hiivoja leivotuilla leivillä on sijaa markkinoilla ja leipomoyrityksellä mahdollisuudet, koska tuotteet ovat hiivaleipiä vatsaystävällisempiä. Sanna Seppälä kertoo leipäviennin lähikaupunkeihin avautuneen yhteistyössä toisen raumalaisleipomon, Prassenin kanssa. Kumppanileipomo on erikoistunut makeisiin leivonnaisiin. Raumalaistuotteet kulkevat markkinoille yhteiskuljetuksessa. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen) Yritysmarkkinoilla rauhallista Rauman Yrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Sari Pettersson arvioi paikallisten yritysten sukupolvenvaihdos- ja omistajanvaihdostilanteen olevan ”tavanomaisessa normaalissa”. Koronakausi ei ole tuonut havaittavaa piikkiä suuntaan tai toiseen. Tarkkaa tietoa ei yritysmarkkinoista ei ole, koska vaihdosaikeita ei mitenkään tilastoida. Pettersson lisää, että yritysten tilanne on toki vaihteleva. Esimerkiksi elintarvikealalla sekä kodin remontoinnin, rakentamisen ja sisustuksen toimialoilla kysyntä on jopa virkistynyt. – Omistajanvaihdostilanteissa korona vaikutuksineen ei useimmiten ole tietenkään helpotukseksi. Sama koskee isompia investointeja, joita on laitettu jäihin, Pettersson kommentoi. Perustettu vuonna 2014. Omistajana ja yrittäjänä Sanna Seppälä. Työntekijöitä 2. Erikoistunut hapanjuureen, ilman hiivaa leivottuihin leipiin. Raaka-aineina luomuviljellyt vehnä, ruis ja speltti. Valikoimassa keskieurooppalaistyyliset vaaleat juurileivät ja pohjoiset täysjyväviljasta leivotut vuokaleivät ja limput sekä spelttipullat ja muut leivonnaiset. Toimitilat Nummen kaupunginosassa (entinen Rauman meijeri), jossa leipomon lisäksi myymälä ja kahvio.