Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tähtijutut Satakunta Urheilu Näköislehti Testit ja visat Porilaine Kulttuuri Live

”Kyllä se liittyy kasvisruokavalion nousuun” – Eurassa kasvatetaan enemmän sieniä kuin koskaan, ja syy siihen lienee ilmastonmuutos

Kymmenillä poimijoilla riittää tehtävää herkkusienituottaja Mykoran tuotantotiloissa Euran Kiukaisissa. Sieniä seisoo suurissa hyllyissä, joista ylimmät ulottuvat kasvuhuoneen kattoon asti. Pian kanta irtoaa poimijan käsissä, ja pientä avaruusalusta muistuttava valkoinen syötävä siirtyy siniseen laatikkoon. Sama teko toistuu Kiukaisissa lukemattomia kertoja päivässä – ja nykyään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Mykoran vauhti on nimittäin kasvanut sellaiseksi, että yritys tuottaa tätä nykyä noin 1,6 miljoonaa kiloa herkkusieniä vuodessa. Aiemmin tuotantomäärä oli 1,0–1,2 miljoonaa kiloa vuodessa. Tila saattaa loppua kesken Keskeinen syy herkkusienien kysynnän kasvuun on Mykoran tuotannon esimiehen Katja Kulkin mukaan ilmastossa. – Kyllä se liittyy kasvisruokavalion nousuun. Sieni ei toki ole kasvis, mutta sillä voi korvata lihan, Kulkki huomauttaa. Kiukaisissa ilmiö alkoi näkyä Kulkin mukaan noin neljä vuotta sitten. Tuotantomäärät ovat sittemmin kasvaneet tasaisesti – ja voivat mahdollisesti kasvaa yhä. – Pystymme vielä hienoisesti lisäämään tuotantomäärää, mutta sitten tila alkaa loppua kesken. Tällä hetkellä yritys työllistää viitisenkymmentä poimijaa, jotka käsittelevät herkkusieniä. Sienet tuotetaan alusta loppuun Kiukaisissa, ja ne kasvavat olkimassoissa, jotka päätyvät maanparannusaineeksi Satakunnan pelloille sen jälkeen, kun sienet ovat jatkaneet matkaansa eteenpäin. Mikä korvaisi muovin? Lihaa korvataan nykypäivänä monenlaisilla tuotteilla, jotka kilpailevat keskenään kauppojen hyllyillä. Kulkin mukaan herkkusienen etu tässä kamppailussa on sen koostumus – purutuntuma. – Esimerkiksi ruskeassa kastikkeessa jauhelihan voi korvata sienillä, ja isot herkkusienet sopivat pihveiksi. Tuntuu, että ihmiset ovat havahtuneet ilmastotekijöiden lisäksi ruoan terveydellisiin vaikutuksiin, Kulkki pohtii. Lihan lisäksi monet pyrkivät vähentämään muovin käyttöä. Sama pätee Mykoraan, joka ei tosin ole vielä onnistunut siinä. Syy siihen piilee sienissä. – Joudumme pakkaamaan herkkusienet muovirasioihin, vaikka haluaisimme päästä muovista eroon. Ongelma on siinä, kuinka paljon herkkusieni haihduttaa. Muut pakkausmateriaalit eivät ole kestäneet sitä, ja sienet ovat pilaantuneet helpommin. ”Tuntuu, että ihmiset ovat havahtuneet ilmastotekijöiden lisäksi ruoan terveydellisiin vaikutuksiin.” Yritys ei lähde Eurasta Liiketoiminnan tulevaisuuteen Kulkki suhtautuu optimistisesti. – Meillä menee hyvin. Tuloksemme on ollut nousussa, ja teemme tänäkin vuonna paremman tuloksen kuin viime vuonna. Kehitteillä on myös uusia tuotteita, jotka saattavat tulla markkinoille jo vuoden päästä. Taatusti varmaa on Kulkin mukaan yhtä kaikki se, että Mykora pysyy myös jatkossa sienien parissa – ja Kiukaisissa. – Meillä on iso tontti täällä emmekä aio lähteä pois, hän sanoo. Mykora Oy aloitti toimintansa vuonna 1990. Yritys täyttää 30 vuotta ensi vuoden tammikuussa. Euran Kiukaisissa toimiva Champ-tuotemerkkisten herkkusienien tuottaja, joka on perustettu vuonna 1990. Kuuluu LM Green Holding -konserniin, jonka pääomistaja on Laihian Mallas Oy. Pohjoismaiden johtava valkoisten herkkusienien tuottaja. Liikevaihto vuonna 2018 oli 4 150 692,26 euroa. Tulos vuonna 2018 oli 34 002,43 euroa. Tuottaa nykyään noin 1,6 miljoonaa kiloa herkkusieniä vuodessa. Tuottaa tällä hetkellä valkoisia ja ruskeita herkkusieniä sekä portobelloja. Herkkusieniä kasvaa 16 kasvuhuoneessa, joiden yhteispinta-ala on 8 448 neliömetriä. Työllistää noin 70–75 henkilöä ympäri vuoden. Suurin osa työntekijöistä on poimijoita.