Ladataan
Pääaiheet Verokone 100 tuoreinta Tähtijutut Satakunta Urheilu Näköislehti Testit ja visat Porilaine Kulttuuri

Suodenniemellä toimii kenties Suomen pienin tislaamo – Kaikki sai alkunsa ginistä, joka täyttää nyt vuoden: ”Ilme on sellainen, ettei tulla maailman suurimmasta paikasta”

Älä kuihdu pystyyn, vaan ota Kelo, jo maistuu ihmiselo. Näin runollinen etiketti löytyy suodenniemeläisen Tuori Distilling Companyn uuden Kelo-nimisen hunajaviinapullon kyljestä. Sastamalan Suodenniemellä toimiva pieni käsityöläistislaamo juhlii tänä syksynä yksivuotissyntymäpäiväänsä. Lokakuussa 2018 yritys toi markkinoille ensimmäisen tuotteensa, ginin, josta kaikki sai alkunsa. – Vuosi on mennyt, eikä olla konkurssissa, sanoo Tuori Distillingin tislausmestari Juhani Väisänen , joka on juuri saanut päätökseen viinituotannon ammattitutkinnon. Suodenniemen viinatehtaan tarina alkoi ginistä, mutta rinnalle on vuoden kuluessa tullut muitakin tuotteita. Nyt yrityksellä on tuotannossa viisi tuotetta, joista kaksi uusinta tulee myyntiin vielä tänä syksynä. Alussa mainittua Keloa ei vielä toistaiseksi voi ostaa mistään, mutta yrityksen myyntivastaava Antti Leppänen on toiveikas, että se saataisiin markkinoille marraskuussa. 40-prosenttinen, tammivanhennettu hunajaviina tulee Alkon valikoimiin. Toinen tämän syksyn uutuus on Vänkäri, joka ei ole glögi, eikä mehu, vaan jotain siltä väliltä. – Juomassa on mustaherukkaa, marja-aroniaa, hunajaviinaa ja meidän omaa kanelisekoitusta. Marjat on kerätty Suodenniemeltä, mausteena käytetty ceylonkaneli on ainoa, mikä ei ole kotimaista, Väisänen kertoo. Ruokakauppoihin tämä 3,7 -prosenttinen juoma tulee aivan lähipäivinä. Vänkäri-nimeen liittyy miesten mukaan ripaus paikallisuutta. Pullon etiketissä on mustapartaisen metsämiehen kuva. – Saattaa olla, että Vänkäri-niminen mies on vaikuttanut tällä seudulla. Karski metsämies nähtiin puita vänkäämässä, ja saattoi hän muutenkin vängätä, Leppänen kertoo. Työntekijä pian haussa Yksivuotissynttäreitään juhliva Tuori Gin löytyy Alkon valikoimasta kumppanuusverkon myymälöistä mukaan lukien verkkokauppa, ja Huntikkaa on tarjolla Tuori Ginin tavoin useissa ravintoloissa. Yrityksen Konkelo-niminen lonkero taas on ruokakauppamyynnissä. – Tuotteiden määrä on nyt kohdillaan, nyt on löydettävä vain kuluttajat, tuumaa Väisänen. Suodenniemeläistislaamon toiminta on kasvanut jo siihen pisteeseen, että pelkällä talkootyöllä ja harrastusmielessä sitä ei pystytä enää pyörittämään. Ensi vuonna yrityksen on tarkoitus palkata työntekijä. – Työpaikkailmoituksessa lukee: haemme henkilöä, joka hallitsee alkoholin valmistuksen ja myynnin, Leppänen suunnittelee. Yritys valmistaa 25–50 pulloa viinaa yhdellä keittovuorolla, mikä tarkoittaa toista sataa pulloa viikossa. – Tuo toista sataa pulloa syntyy hosumatta, mutta jos hosutaan, valmistuu 350 pulloa, Väisänen sanoo. Tuori Distilling on tiettävästi Suomen pienin tislaamo. Ja sellaisena se haluaa pysyäkin. – Marja-aroniat kerätään omista ja Sinervön Jallun puskista, hunajaperäinen raaka-aine tulee Pukarasta Mouhijärveltä. Paikallisuus on se juttu tässä, Väisänen kuvailee. Konstailemattomuuteen on pyritty myös pulloissa ja niiden etiketeissä. – Ilme on sellainen, ettei tulla maailman suurimmasta paikasta. Pullo on pelkistetty, eikä etiketeissä ole krumeluureja, Leppänen sanoo. Turnauskestävyyttä ja huumorintajua Tuori Distillingin tarina sai alkunsa vuosi sitten syksyllä, kun suodenniemeläinen porukka teki retken Skotlantiin ja vieraili siellä paikallisessa viskitislaamossa. Eikä aikaakaan kun Suodenniemellä oli koossa kymmenen miehen ryhmä valmiina viinantekoon. Yhtiön osakkaina ovat eläkkeellä olevan lääkärin Juhani Väisäsen ja UPM:llä työskentelevän kemian maisterin Antti Leppäsen lisäksi sahtimestari Pekka Uusilähteenmäki , Vammalan Seurahuoneen toinen omistaja Jarmo Turppa , hunajantuottajat Esa Pesonen ja Visa Pesonen sekä alan harrastajat ja tuntijat Mikko Tuori , Jaakko Horelli , Matti Tarvainen ja Ismo Halminen . – Kriteerit porukkaan mukaan pääsemiseksi olivat tiukat: turnauskestävyyttä ja huumorintajua, Väisänen nauraa. Yrityksen tavoitteena on valmistaa korkealaatuisia tuotteita käsityönä kotimaisista raaka-aineista. – Toki voisimme kopioida ginin ja lokeron, se ei olisi kovin vaikeaa, mutta haluamme satsata laatuun, Leppänen sanoo. Puhtaasti ryyppäämistarkoitukseen juomia ei valmisteta. – Jos asiakas ostaa 40 euron viinapullon, hän odottaa, että siinä on muutakin kuin alkoholia. Tärkeää firman osakkaille on myös se, että maaseudulle syntyy uutta yritystoimintaa. – Alkoholin valmistus tässä markkinatilanteessa ei ole täysjärkisen hommaa, ja harrastuksenakin se on aika kallis, mutta sen sanon, ettei tämä jää tähän, Väisänen sanoo painokkaasti. Tuori Distilling Company juhlii yksivuotismerkkipäiväänsä Oktoberfesteilla lauantaina 26. lokakuuta ravintola Pianossa Suodenniemellä. Musiikkia soittaa lavialainen Doc Moon & Shiners.