Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Tähtijutut Ajanviete Näköislehti Satakunta Urheilu Porilaine Kulttuuri

Rattiksen kanansiivet ovat pieni ilmiö – ravintolat joutuvat sopeutumaan, kun noutoruokabuumi etenee

Porilainen ravintolamaailma on myllerryksessä, kun noutoruokabuumi valtaa alaa. Tämä heijastuu suoraan ravintoloiden, mutta myös osin ruokakauppojen toimintaan. Pizzojen kotiinkuljetus on ollut tuttua jo vuosia, mutta nyt esimerkiksi Wolt-kuljetuspalvelun avulla on mahdollista saada ravintolasta kuin ravintolasta ruokaa kotiin. Ruokaravintoloissa on huomattu, että ihmiset tarttuvat tähän mahdollisuuteen hanakasti. Arkena syödään lounasta ravintolassa, mutta illalla harvemmin lähdetään istumaan ravintolaan ja syömään. Valinta on yhä useammin noutoruoka. Vaikka kotiinkuljetukset valtaavat alaa, ravintolat eivät ole katoamassa mihinkään, sillä jossain se ruoka pitää edelleen valmistaa. Ravintolan brändi on tärkeä, sillä sen perusteella ihmiset valitsevat, mistä ruokansa tilaavat. Harva uskaltaa tilata ruokaa ennalta tuntemattomasta paikasta. Voisi ajatella, että ravintoloille noutoruoka olisi iso mahdollisuus. Porilaisen ravintola Rattaanpyörän valmistaman kanansiipiannoksen suosio Woltissa on pieni ilmiö. Samalla suosio tarkoittaa sitä, että asiakas jää kotiin, eikä astu baariin. Mahdolliset lisäostot jäävät tekemättä. Noutoruokabuumi on johtanut siihen, että ruokakaupatkin ovat innostuneet tekemään ravintolaruokaa. Sushipisteet ja pizzauunit ovat jo tuttu näky ruokakaupoissa. Ravintolamaailman muutokset ovat osa digitaalista murrosta. Jos ravintola ei ole olemassa digitaalisessa maailmassa, monelle sitä ei olemassa lainkaan, kuten Satakunnan Osuuskaupan Pekka Kakko totesi haastattelussa. Ravintoloiden on pakko sopeutua asiakkaiden kulutustottumusten muutoksiin, eikä tämä eroa muista talouden aloista. Pori ei ole ravintola-alan kehityksen kärjessä, vaan uudet trendit syntyvät isoissa kasvukeskuksissa. Porilainen ravintolamaailma on kuitenkin kehittynyt hienosti kuluneella vuosikymmenellä. Tarjontaa on laidasta laitaan. On ketjuravintoloita, useita yksityisiä henkilöbrändillään toimivia ravintoloitsijoita, etnistä ja perinteistä, pientä sekä suurta.