Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Kauppahallin leipomo etsii uutta pitäjää: ”Vakiasiakkaat ovat kovin huolissaan, että mistä näitä tuotteita jatkossa saa”

Vaikka kuinka pitäisi työstään, joskus on vain nostettava kädet pystyyn ja tunnustettava tosiasiat. On osattava luovuttaa. Kaksi ja puoli vuotta Porin kauppahallissa Linnan Helmi -nimistä leipomo-konditoriaa pitänyt Kati Rantala on ollut viime aikoina ahtaalla. Yksityiselämässä on sattunut kaikenlaista: Rantala on ruvennut muun muassa rakkaan ukkinsa omaishoitajaksi. Sitten iski vielä koronakevät. Rantala alkoi pyörittää aivan yksin yritystään, jossa parhaimpaan aikaan oli työskennellyt jopa neljä henkeä. Viimein oli tehtävä päätös. Terveyttä ja perhe-elämää ei voi enää yhtään enempää riskeerata. Kati Rantala pani rakkaan yrityksensä myyntiin ja ilmoitti, että jos jatkajaa ei ilmaannu, Linnan Helmi sulkee ovensa 24. lokakuuta. Kiinnostuneita kyselijöitä on kyllä riittänyt, mutta ainakaan viime viikon perjantaina ei jatkajasta ollut vielä tietoa. Rantalaa harmittaa kovasti, jos ovet joudutaan panemaan säppiin. Tällöin kauppahallin pitkä perinne omasta leipomosta katkeaa. Kati Rantala itse on alun perin viestintäalan ihmisiä. Nykyään 37-vuotias yrittäjä on työskennellyt aikoinaan muun muassa 11 vuotta Ylellä. Määräaikaiset työsuhteet ja Ylen resurssien supistukset alkoivat harmittaa, ja Rantala löysi itsestään leipurin. Hän oli jo jonkin aikaa leiponut esimerkiksi työkavereilleen monet kastamiset näiden juhliin. Siksi Rantala hakeutui Winnovaan opiskelemaan leipomoalaa ja hyppäsi heti valmistuttuaan syvään päähän, eli osti Huhtasen kotileipomon liiketoiminnan kauppahallista. Samalla hän vaihtoi yrityksen nimen Linnan Helmeksi. Leipomoyrityksensä alkuaikoina Kati Rantala valmisti jos jonkinlaisia leivoksia. Pian hän kuitenkin huomasi, että parhaiten kaupaksi käyvät perinteiset leivonnaiset, kuten pullapitkot, pikkupullat ja munkit. Suosituin artikkeli on juureen leivottu hapanleipä. Sesonkileivonnaisena menee tällä hetkellä esimerkiksi kaalipiirakkaa. – Vakiasiakkaat ovatkin olleet kovin huolissaan, mistä näitä tuotteita jatkossa saa, jos Linnan Helmen toiminta loppuu, Rantala kertoo. Jos yritykselle löytyy jatkaja, Kati Rantala olisi valmis myymään tälle liiketoimintansa resepteineen kaikkineen. Mukana saisi jopa taikinajuuren. – Ennen kaikkea tarjolla olisi myös ihana, vakituinen asiakaskunta. Olen tuonut kauppahalliin uusia asiakkaita, joiden joukossa on myös paljon nuoria, Rantala kertoo ylpeänä. Linnan Helmellä on käytössään kauppahallissa noin 60 neliömetrin kokoiset vuokratilat. Myymälätilan takana oleva leipomon osuus on suuri, joten siellä voisi Rantalan mukaan leipoa niin paljon, että tuotteita voisi toimittaa jakeluun vaikka paikallisille ruokakaupoille. – Tässä voisi olla hyvä työpaikka vaikka jollekin parivaljakolle. Yksin tätä on liian raskasta pyörittää, vaikka minullakin olisi monenmoisia kehittämisideoita. Yrityksestään luopuva Kati Rantala myöntää, ettei hänellä ole mitään selviä suunnitelmia tulevaisuutensa varalle. – Viestintä- ja markkinointialasta minulla on runsaasti työkokemusta ja nyt on yrittäjyyskin tullut tutuksi. Ukkini omaishoitajana toimiminen on herättänyt ajatuksia esimerkiksi vanhuksille suunnattavista palveluista. "Tässä voisi olla hyvä työpaikka vaikka jollekin parivaljakolle. Yksin tätä on liian raskasta pyörittää.