Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Jos et vielä tiedä, miten tehdään juhannuksen parhaat burgerit, niin kohta tiedät – Katso tallenne

Maistuisiko maukas burgeri? Jo neljä vuotta hampurilaisravintolaa pyörittänyt kokki Kimmo Kalliomäki jakoi parhaat burgervinkkinsä Satakunnan Kansan suorassa lähetyksessä tiistaina 16. kesäkuuta. Lähetyksessä kokattiin ja koottiin askel askeleelta herkulliset hampurilaiset lisukkeineen. – Moni ajattelee, että hampurilaiset ovat vain pikaruokaa. Burgereista saa tehtyä kuitenkin myös hyvää ja terveellistä ruokaa. Livelähetyksen seuraaminen vaatii kirjautumisen/tilauksen. Jos sinulla ei ole tilausta, voit tehdä kuukauden maksuttoman tutustumistilauksen täällä. Katso tallenne tästä: – Hampurilaisia tehdessä vain taivas on rajana. Jokainen voi valita juuri sellaiset lisukkeet, pihvin ja sämpylän kuin itse haluaa, Kalliomäki sanoo. Kalliomäen koostamassa reseptiikassa on ohjeet sekä tavalliseen burgerpihviin että vegaaniseen pihviin. – Vegaanisten pihvien massa kannattaa tehdä valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä iltana, jotta se saa levätä. Livessä käytiin läpi myös tzatzikin ja majoneesin teko. Hampurilaisen kansiksi Kalliomäki suosittelee briossisämpylää. – Briossisämpylä on hyvä valinta, koska se ei kuivahda paahtaessa samalla tavalla kuin tavallinen vehnäsämpylä. Sämpylän voi toki tehdä myös itse. Kalliomäki rohkaisee kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan ruuanlaittoa lähetyksen tahdissa. – Tavallinen kotikokki selviää mistä tahansa, jos vain on aikaa ja kärsivällisyyttä. Burgerien valmistaminen onnistuu Kalliomäen mukaan millä tahansa grillillä. Kaasugrillin parilatasoa hän kehuu käteväksi, koska sen päällä voi grillata lähes kaikkia juustoja. – Tärkeintä on huolehtia, että on riittävästi kaasua tai hiiliä, kumpaa sitten tarvitseekin. Hampurilaiset ovat hyvä ruokavaihtoehto myös juhannuksen viettoon, sillä jokainen voi koota itselleen mieluisan kokonaisuuden. – Burgerista saa tehtyä helposti juuri sellaisen aterian kuin haluaa, kevyen tai tuhdimman. Kalliomäki kannustaa kokeilemaan lisukkeeksi erilaisia juustoja, kasviksia ja esimerkiksi sieniä, jotka toimivat hyvin yhdessä pekonin kanssa. Juomaksi kylkeen Kalliomäki suosittelee Coca-Colaa tai Rocking Bear Brewersin Amerikan Lager olutta. – Burgerista voi koota myös juhannuksen jälkiruoan. Jäätelöä, mansikoita ja minttua vain väliin! Burgerliven reseptit Vegaaninen pihvi (3–4 pihviä) 230 g kikherneitä (ota liemi talteen, jos haluat tehdä myös majoneesista vegaanisen) puolikas sipuli kuutioina 2 tl paprikajauhetta ripaus chilijauhetta ripaus kuminaa 1 tl suolaa 1 rkl öljyä 1 rkl vehnäjauhoja (nämä voi korvata myös gluteenittomilla jauhoilla, jolloin pihvi sopii myös keliaakikolle) Pilko sipuli kuutioiksi ja kuullota se öljyssä kullanruskeaksi. Lisää mausteet, jauhot ja sekoita. Survo kikherneet joko yleiskoneessa tai muusisurvimella lähes sileäksi tahnaksi ja lisää sipulimausteseos joukkoon. Anna levätä kylmiössä. Pihvien muotoileminen on helpompaa, kun massa on kylmää. Käsien kostuttamiseen on hyvä käyttää hieman kylmää vettä, jolloin massa ei tartu käsiin. Muotoile pihvit ja paista joko pannulla miedolla lämmöllä tai uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Jos näyttää siltä, että pihvi leviää uunissa, niin ota se pois, muotoile uudelleen ja vähennä lämpöä 15–20 astetta. Tämän seurauksena paistoaika pitenee hieman. Jauhelihapihvi noin 150 g/hlö rasvaista naudan jauhelihaa (voit käyttää myös vähärasvaisempaa ja lisätä joukkoon hieman rypsiöljyä) suolaa (jos valmistat pihvit hiiligrillissä, käytä sormisuolaa) öljyä paistamiseen Muotoile jauheliha haluamasi painoisiksi pihveiksi. Pihvin tulee olla hieman sämpylän halkaisijaa suurempi, koska kypsyessään se vetäytyy kasaan. Lisää pihvin pinnalle öljyä ennen paistamista, jos teet burgerit grillissä. Mikäli käytät paistinpannua, voit laittaa öljyn suoraan pannulle. Tzatziki 2 dl turkkilaista jogurttia 1 dl raastettua kurkkua 1 valkosipulinkynsi 1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna, jos haluat (voi jättää myös pois) 1 rkl oliiviöljyä suolaa pippuria Raasta kurkku ja valuta siivilän avulla suurimmat nesteet pois. Hienonna minttu ja valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki keskenään ja anna maustua mielellään yön yli, niin maut tasaantuvat. Valkosipulimajoneesi (voi tehdä myös vegaanisena) 1 kananmuna (kokonaan, jos et keksi valkuaiselle jotain muuta käyttöä) / 1 dl kikhernelientä, jos teet majoneesin vegaanisena n. 0,5 rkl suolaa n. 2 tl sokeria 5 g väkiviinaetikkaa (vajaa korkillinen) 10 g (n. 1 rkl) dijon-sinappia (siemenillä tai ilman) 2 dl rypsiöljy / x 2, jos teet majoneesin vegaanisena 0,5 dl oliiviöljy / x 2, jos teet majoneesin vegaanisena 2 valkosipulinkynttä n. 1 rkl tuorepuristettua sitruunanmehua mustapippuri Laita joko kananmuna tai kikherneliemi ja mausteet noin 0,5 litran mittaan tai vastaavaan astiaan. Mikäli pelkäät, että majoneesi juoksettuu, voit porata öljyn ohuena nauhana sauvasekoittimella joukkoon. Lisää lopuksi valkosipulinkynnet, sitruunanmehu ja ripaus mustapippuria ja poraa sauvasekoittimella majoneesin joukkoon. Muita lisukkeita: Avokadoa: Leikkaa viipaleiksi tai survo muusisurvimella soseeksi. Mikäli soseutat, laita noin ruokalusikallinen rypsiöljyä joukkoon, niin avokado ei tummu niin nopeasti. Cheddar-juustoa Halloumijuustoa Pekonia Salaattia tai rucolaa Tomaattia Livelähetyksen seuraaminen vaatii kirjautumisen/tilauksen. Jos sinulla ei ole tilausta, voit tehdä kuukauden maksuttoman tutustumistilauksen täällä.