Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Tänä vappuna kokataan yhdessä vapun paras lounas huippukokkien opastuksella SK:n livelähetyksessä – menu ja ostoslista nähtävillä nyt

Tänä vuonna vappulounaalle ei voi mennä ravintolaan, joten ruuanlaitto pitää hoitaa itse. Pannaan siis perinteet uusiksi ja valmistetaan vapun paras lounas yhdessä vappupäivänä 1.5. kello 11 alkaen. Ravintola Buccon huippukokit Jani Lehtinen ja Juha Hujanen opastavat Satakunnan Kansan livelähetyksessä askel askeleelta, miten syntyy herkullinen, mutta sopivan yksinkertainen vappulounas. Kysyimme Satakunnan Kansan verkkosivuilla viime viikolla, millaista vappuruokaa te lukijat haluaisitte kokata. Ehdotuksia tuli paljon. – Kyselyn suosituimmiksi teemoiksi nousivat kevät, raikkaus ja kasvikset. Suunnittelimme näiden toiveiden pohjalta neliosaisen lounasmenun, kertoo Buccon ravintolayrittäjä ja keittiömestari Jani Lehtinen. Suunniteltu menu on täynnä makuja, mutta sopivan yksinkertainen. Lehtinen kannustaa kaikkia kotikokkeja lähtemään rohkeasti mukaan. – Livelähetyksessä teemme ruokaa rauhalliseen tahtiin, jotta kaikki pysyvät mukana. – Kun panee vähän kroppaa peliin, niin palkintona on herkullista ruokaa ja hyvä fiilis, Lehtinen kuvailee. Lehtinen tietää mistä puhuu, sillä hän on luotsannut Ravintola Buccoa vuodesta 2004. Apukäsinä livelähetyksessä toimii keittiömestari Juha Hujanen. – Juha tuli meille 17-vuotiaana oppisopimuksella ja ollut siitä saakka vakiokalustoa. Hän on luottopakkini ja oikea käteni. Ja joskus myös vasen. Lehtinen sanoo inspiroituvansa joka kevät fiiliksestä, että ollaan uuden äärellä. Yksittäiset värit tai tuoksut voivat toimia innoittajana uudelle annokselle. – Satokausi on vasta aluillaan, mutta tuloillaan oleva vihreys ja vehreys tuo uutta iloa myös ruuanlaittoon. Olen yhtä innokas kuin varsa kevätlaitumella, Lehtinen kuvailee nauraen. Vappulounaan reseptit Vihersalaattia, vinaigrette-kastiketta ja parmesaanijuustoa 1 kpl jäävuorisalaatti 1 kpl sydänsalaatti 1 dl punaviinietikkaa 3 dl rypsiöljyä 1 kpl salottisipuli suolaa, sokeria ja pippuria 50 g parmesaanijuustoa (pala, ei raaste) Valmista ensin vinaigrette-kastike. Hienonna salottisipuli kulhoon. Lisää mukaan punaviinietikka, mausteet ja rypsiöljy. Sekoita hyvin. Leikkaa salaatista lohkoja ja asettele ne tarjoiluvadille. Valuta päälle hyvin sekoitettu vinaigrette ja vuole kuorimaveitsellä päälle parmesaanilastuja. Kokin kommentit: "Kyselyssä lukijat toivoivat reseptiä hyvään salaattikastikkeeseen. Haluamme jakaa oman suosikkireseptimme. Tämän salaattipohjan päälle voi rakentaa mitä tahansa, joten tätä voi varioida loputtomiin oman maun mukaan." Basilika-jogurttikurkut 1 kpl iso kurkku 1 dl ruokajogurttia 1 rkl balsamico biancoa (vaalea balsamico) ½ pnt tuoretta basilikaa ½ kpl sitruunan kuori suolaa, pippuria ja sokeria Kuori kurkut ja poista siemenosa. Paloittele haluamaasi muotoon, vaikkapa puolikuun mallisiksi. Mausta jogurtti suolalla, pippurilla, sitruunan kuorella ja balsamicolla. Lisää hienonnettu basilika. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Sekoita kurkut ja jogurtti keskenään ja mausta vielä tarvittaessa. Kokin kommentit: "Todella monipuolinen ja monistettavissa oleva kasvislisuke. Sopii moneen ruokaan ympäri vuoden: perunalle, lihalle, kalalle." Uuniparsat 16 kpl vihreää parsaa 150 g kylmäsavustettua lohta tai ilmakuivattua kinkkua siivuina 25 g voita 50 g parmesaaniraastetta suolaa, pippuria oliiviöljyä Katkaise parsojen tyviosa pois (noin 2–4 cm alaosasta), kuori parsat puolesta välistä alaspäin. Keitä parsoja noin 1–2 minuuttia ja nosta sieltä jääveteen, jotta kypsyminen loppuu. Laita 4 kpl jäähtyneitä parsoja kylmäsavulohisiivun tai ilmakuivatun kinkun siivun päälle. Laita nokare voita parsojen päälle, kääri tiukaksi rullaksi ja ripottele päälle parmesaaniraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia, kunnes parmesaani on kauniin kullan ruskeaa. Kokin kommentit: "Helppo monistaa vaikka kahdellekymmenelle. Tarjolle voi tehdä joko molempia vaihtoehtoja tai vain toista juhlaväen mieltymysten mukaan." Sienikastike parsoille 200 g herkkusieniä (myös muut sesongin sienet sopivat mainiosti) 1 rkl voita 1 kpl salottisipuli 2 kpl timjaminoksia tuoreena 2 dl kasvis- tai kanalientä 2 dl kermaa suolaa ja pippuria Ruskista paloitellut sienet, salotti ja timjami kasarissa voissa. Lisää liemi, mausta suolalla ja pippurilla. Keitä kasaan, kunnes melkein kaikki neste on haihtunut. Lisää kerma ja keitä vielä hetki. Tarkista vielä maku ja mausta tarvittaessa. Kokin kommentit: "Tässä kastikkeessa voi käyttää mitä sieniä tahansa. Herkkusienet ovat hieman aliarvostettu raaka-aine, mutta myös niistä saa mainion kastikkeen." Risotto primavera, keväinen kasvisrisotto 4 dl risottoriisiä 1 kpl salottisipuli 1 litra kasvislientä 2 dl valkoviiniä 1 dl parmesaanijuustoraastetta suolaa ja mustapippuria 50 g voita 2 pss pakasteherneitä (250 g) 1 kpl kesäkurpitsa 1 nippu kevätsipulia Aloita hernepyreestä. Laita kiehuvaan veteen 1 pussillinen herneitä. Kiehauta. Laita voi tehosekoittimeen ja kaada päälle keitetyt herneet. Älä kuitenkaan laita kaikkea keitinlientä mukaan. Lisää keitinlientä vain sen verran, että tehosekoitin lähtee ajamaan herneitä tasaiseksi pyreeksi. Mikäli kotoa ei löydy tehosekoitinta, voit käyttää myös sauvasekoitinta. Paloittele kesäkurpitsa neljään osaan pituussuunnassa. Leikkaa kesäkurpitsan siemenosat pois. Paloittele kesäkurpitsa noin 1 cm kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli. Paista paistinpannussa kesäkurpitsat, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi hienonnettu kevätsipuli. Kuullota hienonnettu salotti ja riisi oliiviöljyssä 2 minuuttia, ”possauta” ripaus valkoista balsamiviinietikkaa ja sekoita. Lisää suola, viini ja puolet kanaliemestä. Anna hautua puolella teholla noin 15 minuuttia, lisää nestettä niin, että risotto pysyy mehevänä ja puuromaisena. Lisää lopuksi hernepyree, paistettu kesäkurpitsa ja toinen pussillinen herneitä. Mausta pippurilla ja parmesanraasteella. Kokin kommentit: "Keväinen kasvisrisotto kruunaa menun." Jani Lehtisen juomavinkit "Jo pari vuotta nousussa olleet roséviinit sopivat mainiosti vappulounaan kaveriksi. Myös kupliva toimii aina vappuna, laadukas prosecco on hyvä valinta. Omia suosikkejani ovat gewürztraminer-rypälelajikkeesta valmistetut valkoviinit, jotka tulevat Ranskan Alsacen alueelta. Moneen makuun sopivia edullisia kestosuosikkeja ovat Torres Viña Esmeralda valko- ja roséviini. Raikas alkoholiton vaihtoehto on esimerkiksi verigreipillä ja mintulla maustettu vesi, toimii myös hiilihapotettuna. Näyttää ja maistuu hyvältä." Livelähetyksen seuraaminen vaatii kirjautumisen/tilauksen. Jos sinulla ei tilausta, voit tehdä kuukauden maksuttoman tutustumistilauksen täällä.