Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Hallituksen työllistämispaketti sai porilaisravintoloitsijoilta kehuja – ”Toivottavasti se pelastaa yrityksiä konkurssilta”

Porissa useiden ravintoloiden omistuksessa mukana oleva ravintoloitsija Teemu Aaltonen seurasi työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltua mallia kahdesta toisiaan täydentävästä tukiosasta mielenkiinnolla. Tukea olisi uudelleentyöllistämiseen ja hyvityksenä toiminnan rajoittamisesta koko maassa tarjolla yhteensä 123 miljoonaa euroa. – Alku on hyvä, ja on hienoa havaita, että on jotain tehty tilanteen eteen. Lahjahevosen suuhun ei ole syytä katsoa. Työllistämisosio on superhyvä, sitä pitäisi olla lisää. – Nyt kannattaisi kuitenkin vielä verrata tätä mallia Norjan ja Tanskan tukimalleihin. On pohdittava onko tuki riittävää. Aaltonen pitää yhtenä julkistetun tukimallin ongelmakohtana toiminnan rajoitushyvitykseen liittyvää leikkuria. – Siinä ei ole sikäli logiikkaa, että se joka maksaa suurimmat verot, saa vähiten tukea. Jos siis on tehnyt enemmän töitä, saa vähemmän kuin muut. Aaltonen korostaa, ettei hän ole ensimmäisenä huutamassa tukirahojen perään, ja on henkilökohtaisesti tyytyväinen hallituksen kädenojennuksesta. – Tosin jo pelkät kuukausivuokrat kohoavat suuremmiksi tukisummaa. Se antaa suhteellisuutta asiaan. Aika näyttää tämän tukimallin hyödyn. Toivottavasti se pelastaa yrityksiä konkurssilta. Ravintola Beer Huntersin yrittäjä Mika Tuhkanen uskoo, että tuen työllistämisosasta voi olla hyötyä. Tuen määrä on 1 000 euroa työntekijää kohden. Edellytyksenä tuen myöntämiselle on, että yrityksen maksama palkkasumma työntekijälle rajoituksen päättymisen jälkeen kolmen kuukauden ajalta on yhteensä vähintään 2 500 euroa. – Se toivottavasti tekee kannattavammaksi ottaa työntekijä töihin. Irtisanomisia ei tule niin paljon. Hyvityksestä toiminnan rajoittamisesta Tuhkanen ei vielä ole tehnyt laskelmia oman ravintolansa osalta. – Se voisi olla meille kohtuullinen, mutta isoille yrityksille pieni tämän leikkurin takia. Tuhkanen jää pohtimaan myös niiden yrittäjien asemaa, jotka ovat yrittäneet kaikin keinoin työllistää työntekijöitään pitämällä yllä take away -toimintaa. – Tämä ei kannustanut siihen. Cafe Antonin ravintoloitsija Mika Lanne piti tuen yhtenä Akilleen kantapäänä sitä, että hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi-helmikuun keskimääräiseen myyntiin. – Tammikuu ja helmikuu ovat ravintola-alalla kaikkein heikoimmat myyntikuukaudet. Vertailu olisi pitänyt tehdä edellisvuoden huhtikuuhun ja toukokuuhun. Loppukeväästä aurinko paistaa ja ihmiset ovat liikkeellä. Työllistämistuen Lanne arvelee mahdollistavan myös osa-aikaisten ottamisen töihin. – Täytyy vain toivoa, että väki alkaa käydä ravintoloissa. Normaaliin pitää palata tietenkin turvavälit huomioiden. Pelkään silti sitä, että ravintoloiden annetaan avata ovensa, mutta sitten hallitus kehottaa ihmisiä pysymään edelleen kotosalla.