Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Keskelle omakotitaloja suunniteltu pihabistro sai anniskeluluvan Tampereella

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt vapusta alkaen anniskeluluvan pihabistrolle keskelle omakotitaloasutusta Tampereen Ala-Pispalassa. Bistro Piha oy on saanut anniskeluluvan neljälletoista anniskelupaikalle Tahmelan viertotie 53:ssa sijaitsevan omakotitalon pihaan ja kymmenelle paikalle talon sisätiloihin. Pihamyynti on luvan mukaan lopetettava iltaisin kello 22. Laaja joukko ympäristössä asuvia omakotiasukkaita vastusti antamissaan lausunnoissa anniskeluluvan myöntämistä bistrolle naapureille heidän mielestään aiheutuvien haittojen takia. ”On erikoista että Tampereen kaupunki sallii, hyväksyy ja kannustaa tavallisen omakotitalon muuttamista ravintolaksi. Samaan aikaan kaupunki on lopettamassa Pulkkasaarenkadun lasten leikkipaikan ja vie korit pois Tahmelanrannan koripallokentältä meluhaittaan vedoten”, toteavat alueen asukkaat Aamulehdelle toimittamassaan sähköpostissa. Avin päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudesta. ”Lisää kiinnostavuutta ja viihtyisyyttä” Ravintolatoiminnan hakijan mukaan Tampereen kaupunki on myöntänyt käyttötarkoituksen muutoksen ravintolatoiminnan aloittamiseksi kiinteistön sisä- ja ulkotiloissa. Ravintolatoiminta ei hakijan mukaan aiheuta ylimääräisiä haittoja, vaan lisää alueen kiinnostavuutta ja viihtyisyyttä. Aluehallintovirastolla ei ole avin ylitarkastajan Eero-Mikael Aromaan mukaan mahdollisuutta jättää lupaa myöntämättä, kun alkoholilain edellytykset täyttyvät. – Sen sijaan voimme rajoittaa lupaa ja näin on myös toimittu Bistro Pihan ulkoalueen anniskelun osalta. Aluehallintovirasto perustelee ulkomyynnin lopettamista päivittäin kello 22 sillä, että anniskelutoiminnasta ympäristöön aiheutuvia meluhaittoja voidaan ehkäistä. Vuosien suunnitelmat toteutuvat Bistro Pihan omistaa samaisessa omakotitalossa asuva pariskunta Christa Stirkkinen sekä Tatu Nieminen . Stirkkinen kertoo, että bistro avaa ovensa monen vuoden suunnittelun jälkeen. – Idea on ollut olemassa jo vuosia, mutta lupia lähdimme hakemaan vuonna 2017. Asia viivästyi monesta syystä, ja nyt avautumista joudutaan lykkäämään vielä koronaviruksen takia. Olemme kuitenkin valmistautuneet siihen, että toukokuun lopulla toiminta käynnistyy suunnitelmien mukaisesti. Vaikka kaikkien Suomen muiden ravintoloiden tapaan Bistro Pihan tulee olla suljettuna toukokuun loppuun saakka, on ravintola jo käynnistänyt toimintansa ulosmyynnin muodossa. – Munkki- ja simatilauksia on tullut vapulle noin 300, eli todella paljon. Harkitsemme myös jonkinlaisen take away -ruoan myyntiä toukokuun aikana, mutta tästä ei ole vielä tehty päätöstä. ”Ei mikään pubi” Stirkkinen toteaa, että välit naapureihin ovat kunnossa siitäkin huolimatta, että moni on aikaisemmin ilmaissut huolensa mahdollisesta anniskeluluvan myötä tulevasta häiriöstä. – Ei tässä mitään riitoja ole pystyssä. Kun ensimmäisen kerran kerroimme ideastamme naapureille, monet olivat sitä mieltä, että idea on kiva ja tervetullut. Suunnitelmien edetessä soraääniä kuitenkin alkoi jonkin verran kuulua. – Lähin naapuri ei ole ollut asiasta kovin innoissaan, sillä heidän talonsa sijaitsee hyvin lähellä yhteistä rajaa. Haluan kuitenkin korostaa, että anniskelu päättyy piha-alueella kello 22, eikä häiriöitä ole luvassa. Kyseessä ei ole mikään pubi. Kun ravintola näillä näkymiin toukokuun lopussa aloittaa toimintansa, pääsee omakotitalon pihamaalla nauttimaan Stirkkisen mukaan rauhallisesta eteläeurooppalaisesta tunnelmasta. – Tarjolla on paitsi esimerkiksi viiniä, myös erilaisia pieniä ruokia, kuten tapaksia, joihin olemme keränneet ideoita ympäri maailmaa kuten esimerkiksi Espanjasta, jossa olemme asuneet puolentoista vuoden ajan. Myös brunssia tulee todennäköisesti tarjolle. Remonttia vaille valmista Bistro Pihan pihapiirissä sekä kivijalassa on parhaillaan valmistelutyöt käynnissä, mutta mitään suurempaa remonttia ei ole tulossa. – Sanotaan näin, että pientä pintaremonttia tehdään. Olemme hieman maalailleet sekä uusineet pihaa, Stirkkinen kertoo. Stirkkinen kertoo saaneensa useita kannustavia ja innostavia viestejä, joiden viesti on pääpiirteittäin se, että bistron avautumista odotetaan paitsi Pispalassa, myös muualla Tampereella. – Luvat on nyt vihdoin myönnetty, eikä toiminnan aloittamista pitäisi minkään estää. Toki asiasta voi aina jonnekin valittaa, olemmehan Suomessa.