Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tähtijutut Satakunta Urheilu Näköislehti Testit ja visat Porilaine Kulttuuri

Uusi silakkayhtiö Reposaareen, tuo filettä kauppoihin ja työpaikkoja kalasatamaan

Reposaaren kalasatama on heräämässä uuteen kukoistukseen, sillä sinne perustetusta silakan jalostusyhtiöstä odotetaan kovaa tekijää kalanjalostusmarkkinoille. Reposaaren lajittelu ja fileointi Oy:ssä on osakkaina mukana Reposaaren kalasatamasta operoivia kalastusalan yrittäjiä sekä kalanjalostuksen suuryhtiö Hätälä Oy, jolla on yli 200 työntekijää. – Meillä on ollut kalan fileerausta Himangassa vuodesta 1979, mutta Perämeren silakan koko on pienentynyt niin paljon, että siirrämme Himangan fileointikoneita etelämmäs Porin Reposaareen, kertoo Hätälä Oy:n toimitusjohtaja Riku Isohätälä . – Silakan koon pienentyminen koskee toki myös Selkämertakin, joka on Perämeren ohella "järvimäistynyt". Reposaaressa on kuitenkin hyvä kalastussatama, jonka lähellä apajat sijaitsevat. Isohätälän mukaan silakkafileen menekki on hienokseltaan parantunut, vaikka matkaa on edelleen vuosikymmeniin 1980–1990, jolloin pääministeri Harri Holkerikin (kok.) kehotti kansaa syömään sisäfileen sijaan halpaa ja terveellistä kotimaista silakkaa. – Noina vuosikymmeninä myimme miljoona kiloa filettä, johon tarvittiin 3–4 miljoonaa kiloa silakkaa. Hätälä jatkojalostaa Oulussa fileestä edelleen joitakin tuotteita, mutta toistaiseksi ei ole pohdittu, kulkeeko Reposaaren silakkafile edelleen jatkojalostukseen. – Tässä ollaan vielä alkutaipaleella. On vielä vaikea sanoa, miten toiminta kehittyy, toteaa Riku Isohätälä. Joka tapauksessa uuden yhtiön perustaminen on kalastajille ja jalostajille myös kunnia-asia, sillä Suomen silakkalaivaston kaappaaminen EU-tukien avulla virolaisille on jättänyt syvän arven kalastusalalle. Reposaaren lajittelu ja fileointi Oy:n vasta valittu toimitusjohtaja Erik Lomppi kertoo, että fileointilaitteiden asennus on hyvässä käynnissä Reposaaren kalasatamassa Porin kaupungin omistuksessa olevaan lajitteluhalliin. – Uskomme, että toiminta on käynnissä kuukauden kuluttua. Saamme kalaa kotimaan markkinoille ja jalostusastetta korkeammalle. Yhtiö merkitsee myös uusia työpaikkoja. – Tässä vaiheessa tarvitaan 5-10 työntekijää kalankäsittelyyn. Lompin mukaan Reposaaren kalastussatama on toimintaympäristönä hyvä. – Tämä on parhaita kalastussatamia. Uuden jalostusyrityksen perustamisessa ovat aloitteentekijöinä olleet kalastajat. Aktiivisia ovat olleet etenkin Jukka Vehkaperä ja Jörgen Andersson . – Se, että yritys lähtee nyt toimintaan, merkitsee todella paljon, kertoo Vehkaperä, joka tauon jälkeen on aloittanut uudelleen silakanpyynnin. – Rehusilakan pyynnillä ei ole tulevaisuutta, ja pääsemme nyt pyytämään ruokakalaa. Tämä pitäisi tietenkin näkyä myös ansioissa, sillä rehusilakan hinta on tällä hetkellä 17 senttiä kilolta ja fileeraukseen soveltuvasta silakasta maksetaan yli euron. Periaatteessa voimme pienentää kiintiön käyttöä ja ansaista silti elantomme. Vehkaperä uskoo, että jalostamon toiminta näkyy myös kalastusalan työllisyydessä. – Poikani Lauri Vehkaperä kalastaa omaa alustani suuremmalla aluksessa ja hänellä on seitsemän työntekijää. Itselleni tulee todennäköisesti eteen lisätyövoiman palkkaaminen.