Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Yli 50-vuotias baari yllätti Porin suosituimpien Wolt-annosten listauksessa – nuori yrittäjä näkee kotiinkuljetuspalvelussa myös varjopuolia: ”puolet tilauksista menee alle 500 metrin päähän ravintolasta”

Yli 50-vuotias porilaisbaari Ravintola Rattaanpyörä nousi yllättäen mitalisijoille, kun ravintolaruoan kotiinkuljetuspalvelun ympärille rakennettu Wolt listasi kaupungin suosituimpia ruoka-annoksia viime vuodelta. Rattiksen Wings- eli kanansiipiannos oli Woltissa vuoden kolmanneksi suosituin annos Porissa Turo's Heavy Kebabin Kebab ranskalaisilla -annoksen ja Mc Donald'sin Bic Mac -aterian jälkeen. Sijoitus on merkillepantava ainakin siinä mielessä, että useimmat tuntevat Rattiksen ensisijaisesti pubina, eikä niinkään ruokaravintolana. – Sijoitus tuli yllätyksenä, samoin kuin Woltin myötä koteihin tilatun ruoan määrä ylipäänsä. On silti vaikea sanoa, kuinka paljon Wolt on vaikuttanut kokonaismyyntiimme, sillä se on saattanut vähentää ravintolassa paikan päällä tehtyjä tilauksia, perheyrityksen kolmannen polven vetäjä Eva-Lotta Rautelo pohtii. Kotiinkuljetuspalvelun tärkein ominaisuus on Rautelon mielestä se, että ravintolat pystyvät palvelemaan entistä laajempaa asiakasryhmää. Kuten lapsiperheitä. – Tämä on anniskeluravintola, joten pienten lasten kanssa ei olisi mukava tulla tänne syömään viikonloppuiltaisin. Kotiinkuljetuspalvelun ansiosta meidän on kuitenkin mahdollista palvella myös heitä. Ravintolayrittäjien silmissä Woltiin liittyy toki myös varjopuolia. Rautelo esimerkiksi arvelee, että palvelulla on ihmisiin laiskistuttava vaikutus, joka näkyy ravintolan kannalta anniskelun vähenemisenä. – Puolet Wolt-tilauksistamme menee tilastojen mukaan alle 500 metrin päähän Rattiksesta. Yllättävän moni siis jättää kävelemättä lyhyttä matkaa, kun on mahdollisuus saada ruoka tuotuna kotiovelle. Meidän kannaltamme tämä tarkoittaa sitä, että asiakas ei osta meiltä vaikkapa olutta ruokansa kylkeen. – Myös ruoan laadun kannalta on parempi, jos asiakkaat syövät annoksensa tuoreena ravintolassa. Vähintäänkin ruoka ehtii kuljetuksen aikana hieman viiletä. Tilastojen mukaan alkoholijuomien anniskelu on ollut laskemaan päin jo vuosikymmenet ja ruokamyynti taas on kovassa nousussa. Eva-Lotta Rautelo on havainnut, että toisaalta nämä kaksi myös tukevat toisiaan. – Usein kaveriporukat tulevat meille aloittelemaan iltaa muutaman tuopin ääressä ja tilaavat siinä sivussa ruokaa. Toisaalta syömään tulevat tilaavat ruoan kyytipojaksi yleensä juomista. Rautelon isovanhemmat perustivat Rattaanpyörän vuonna 1969, ja heti aluksi paikassa oli tarjolla lounasta. Kanansiipiannokset ovat olleet mukana valikoimassa niin pitkään, ettei Eva-Lotta Rautelo edes muista aikaa ilman niitä. – Itse olen ollut mukana ravintolan toiminnassa kymmenisen vuotta ja jo aloittaessani ruoka oli kiinteä osa toimintaamme. En näe edes sitä mahdollisuutta, että olisimme pelkästään anniskeluravintola ilman ruokaa. Woltin suosituimmat annokset Porissa 1. Turo’s Heavy Kebab - Kebab Ranskalaisilla 2. McDonald’s - Big Mac -ateria 3. Ravintola Rattaanpyörä - Wingsit 16 kpl 4. Subway - Italian B.M.T 5. Pikku X - Karkkipossutaco Parhaat asiakasarviot saaneet ravintolat 1. Pikku X 2. Yak & Yeti 3. Blind Burger