Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Keskustelu vitamiinien käytöstä koronapandemiassa käy kuumana

Ruokaviraston alaiset kuntien terveystarkastajat ovat eri puolilla Suomea puuttuneet elintarvikealan toimijoiden jakamiin lääketieteellisiin tutkimuksin muun muassa c-vitamiinin vaikutuksista. Pääasiassa etätarkastuksina toteutettu valvontatoimi on osa korona-ajan markkinoinnin valvontaa. Samanlaista valvontaa on tehty useissa eri maissa. Yksittäisiin valvontatilanteisiin, kuten Satakunnan Kansan uutisoimaan, ei voi ottaa kantaa paneutumatta tarkemmin asiaan. Lehden pääkirjoitus (26.4.) sisälsi kuitenkin seikkoja, joita katson tarpeen oikaista ja täsmentää. Elintarvikkeiden markkinointi sairauksien hoitoon on kielletty. Näin myös koronavirusepidemian aikana. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että vitamiineilla on osoitettu tieteellisten tutkimusten avulla vaikutuksia myös sairauksien hoitoon. Näistä ei kuitenkaan voi kertoa elintarvikkeiden markkinoinnissa. Markkinoinnissa saa kertoa vain sallittuja terveysväittämiä ja esimerkiksi usealle vitamiinille (muun muassa c- ja d-vitamiinille) on hyväksytty Euroopassa terveysväittämä, joka liittyy vastustuskykyyn ja näitä voi käyttää ravintolisien markkinoinnissa. Koronaepidemia on nostanut maailmalla keskustelua ravintoaineiden mahdollisesta vaikutuksesta muun muassa koronaviruksen aiheuttamien tulehdussairauksien hoidossa. Esimerkiksi koronan aiheuttamien tautien hoidossa on menossa useita tutkimuksia, joista osa liittyy c-vitamiiniin. Vaikeissa virusinfektioissa potilaiden veren c-vitamiinipitoisuudet romahtavat, joten on mahdollista, että c-vitamiinihoidosta on apua. Tähän viittaa lääkäri Harri Hemilän Helsingin yliopistossa julkaisema tutkimus, jossa todettiin, että c-vitamiini voi lyhentää vakavasti sairaiden potilaiden hengityskonehoidon kestoa. Korona-aikaan liittyy uusi viranomaisvalvonnan kautta esiin noussut ilmiö, joka koskee tieteellisten tutkimusten jakamista. Ruokavirasto on kieltänyt ja rajoittanut elintarvikevalvonnan piirissä olevilta toimijoita tieteellisten tutkimusten jakamista kuluttajille ja myös terveydenhuollon ammattilaisille. Tulkinta on niin erikoinen ja ongelmallinen, että Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valmistelemassa tulkinnasta kantelua oikeuskanslerille. Poikkeuksellisena korona-aikana tulee ravintoasiat huomioida osana laajempaa kokonaisuutta, jossa tarkoitus on kartoittaa keinoja koronaepidemian hillitsemiseksi. Tämä saattaa vaatia sekä toimijoilta, että viranomaisilta oman toiminnan arviointia, jotta lopullinen tavoite saavutetaan yhteisymmärryksessä. Yhteinen tavoite lienee kaikilla saada koronaepidemia hallintaan ja yhteiskunta uuteen normaaliin tilaan. Mika Rönkkö Toiminnanjohtaja, Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto