Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

”Halutessamme voisimme vaikka avata yökerhon kello 12 ja painaa täydet bileet päälle” – Kuusi ravintoloitsijaa kertoo kesäkuun suunnitelmistaan

Vain kylmäkaapin hurina rikkoo hiljaisuuden Kokemäen Olkkarilla, kun Eveliina Ruohonen pyyhkii baaritiskiä. Oluthanat on pesty ja nurkat puunattu. Enää pitää odottaa, että baariin saa ottaa asiakkaita. Se hetki koittaa maanantaina 1. kesäkuuta, mutta rajoitukset ovat tiukat. Sisälle ravintolaan saa ottaa vain puolet siitä asiakasmäärästä, johon ravintolalla on lupa. Anniskelu pitää lopettaa iltakymmeneen mennessä. – Tärkeintä on, että saamme baarin auki. Avaamme ovet jo kello 12, vaikka tavallisesti baari aukeaa maanantaisin vasta neljältä iltapäivällä. Lauantaina järjestämme karaoken. Kesäisin meillä ei yleensä ole esiintyjiä ollut, mutta nyt terassille voisi ottaa jotain trubaduurihenkisiä esiintyjiä, Ruohonen intoilee. Olkkari ei ole normaalistikaan arki-iltoina kovin myöhään auki, joten aukiolojen rajoitus nipistää vain viikonloppuiltoja. Ne ovat tosin baareille tyypillisesti sitä kaikkein parasta aikaa. – Toivottavasti kulttuuri muuttuu siihen suuntaan, että ihmiset tulisivat baariin vähän aikaisemmin kuin ennen koronaa. Olkkari oli viimeksi auki 27. maaliskuuta, ja sen jälkeinen aika on ollut kova koettelemus niin yritykselle kuin Ruohosellekin. – Onneksi pääsin työttömyysturvan piiriin. Palkkaa ei ole voinut yrityksestä nostaa, koska tuloja ei ole. Olkkari on siinä mielessä hyvässä asemassa, että sillä on iso, 60 asiakaspaikan terassi. Terassilla asiakaspaikkojen määrää ei kesäkuun alussa tarvitse vähentää. Yhtä hyvä tilanne ei ole porilaisessa irkkupubi One for the Roadissa. Sen omistajapariskunta olisi halunnut rakentaa terassin heti, kun he ravintolan ostivat. Taloyhtiöltä ei kuitenkaan irronnut lupaa, eikä Eveliina Fagerström usko, että sitä irtoaisi nytkään. – Eipä siihen isoa terassia mahtuisikaan, ehkä kuudesta kymmeneen asiakaspaikkaa. Sisätilojen asiakaspaikkojen puolittaminen tarkoittaa, Fagerströmit saavat ottaa ravintolaan enintään 30 asiakasta. – Tarjoilun loppuminen iltakymmeneltä vähän jännittää, sillä ainakin ennen koronaa ihmiset lähtivät liikkeelle aika myöhään. Paras myyntiaika on ollut yhdentoista ja yhden välissä. Pariskunnan suunnitelmissa on avata pubi tiistaina 2. kesäkuuta. Maanantaisin se on normaalistikin kiinni. Osalla ravintoloista ehto anniskelun lopettamisesta iltakymmeneen mennessä tekee avaamisen mahdottomaksi. – Meillä ei ole mitään mahdollisuutta avata ravintolaa. PK vasta aukeaa siihen aikaan, kun anniskelu päättyy, sanoo Minna Koivunen porilaisesta ravintola Punaisesta Kukosta. Rajoitusten höllentyessä ravintola saataisiin hänen arvionsa mukaan auki lyhyelläkin varoitusajalla, mutta elävän musiikin saamisen kanssa saattaa tulla ongelmia. – Yleensä artistit buukataan hyvissä ajoin. Porin torin laidalla oleva Cafe Anton aikoo avata ovensa heti 1. kesäkuuta. – Tarkoitus on avata ravintolaa siinä määrin, kun rajoitukset sallivat. Tarjolla on lounasta ja illalla ruokaa ja juomaa, sanoo Cafe Antonin ravintoloitsija Mika Lanne . Siitä, pystyykö ravintolaa pyörittämään rajoitusten aikana kannattavasti, hän ei ole ollenkaan varma. – Pahaa pelkään, ettei pysty. Perjantai- ja lauantai-illat, jolloin ihmiset perinteisesti liikkuvat, jäävät käytännössä pois. Ihmiset lähtevät normaalisti liikkeelle iltayhdeksän aikaan, joten anniskeluaika jää aika lyhyeksi. Normaalioloissa Anton on viikonloppuisin auki kello 3.30 saakka, mutta nyt ovet pitää laittaa kiinni kello 23, ja anniskelu lopettaa tuntia aiemmin. Rajoitusten on määrä olla koko maassa samanlaiset kesäkuun alussa, mutta myöhemmin niihin voi tulla alueellisia eroja. Lanne katsoo, että rajoitusten tasossa voisi olla eroja alusta alkaen. Hän ei näe Satakunnassa, missä ei ole varmistettu yhtään koronavirustartuntaa yli kolmeen viikkoon, perusteita samanlaisiin rajoituksiin kuin esimerkiksi Helsingissä. Asiakkaat eivät saa kesäkuun alussa ottaa itse ruokaa buffet-pöydästä. Normaalioloissa buffet-lounasta tarjoava harjavaltalainen ravintola Sato onkin siirtynyt poikkeustilan aikana take away -annoksiin. – Noutopöytä on nyt pois, mutta jotakin siihen tilalle varmaan yritetään saada, sanoo Saton ravintoloitsija Sampo Hyökyvirta . Vaihtoehtoina ovat ainakin annostarjoiluun siirtyminen tai pysyminen toistaiseksi vain take away-annoksissa. Useiden porilaisravintoloiden taustalla oleva Teemu Aaltonen kertoo, että suunnitelmissa on avata ainakin Petteri Rosenbom’s Steakhouse, Petteri Rosenbom’s Burgerhouse ja Yrjönkatu 10. Kirjurin kesäravintolankin avaaminen on harkinnassa. – Pitää katsoa, millaiset säätkin on. Jos juhannukseen saakka sataa lunta, niin eihän siellä kukaan terassilla istu. Kirjurin kesäravintolassa on Aaltosen mukaan noin 350 terassipaikkaa, joten siellä olisi mahdollista järjestää esimerkiksi ulkoilmakonsertteja. On kuitenkin mahdollista, ettei tällaisille palveluille ole kysyntää. Jos ihmiset ravintolaan lähtevät, Aaltonen uskoo, että he osaavat käyttäytyä siellä vastuullisesti. – Jos bändi esiintyy vaikka lauantaina kello 18 ja siellä istuskellaan omissa pöydissä, niin kyllähän se maalaisjärjellä tuntuu, ettei se ainakaan suurempi riski ole kuin käynti Prismassa. 800-paikkaiseen Ihme ja Kumma -yökerhoon saisi uusien rajoitusten mukaan ottaa sisään 400 asiakasta. – Halutessamme voisimme vaikka avata yökerhon kello 12 ja painaa täydet bileet päälle. Tällaisen jälkeen nuoriso saattaisi ehkä lähteäkin, mutta kysymys on siitä, olisiko se asiallista ja moraalisesti hyväksyttävää, Aaltonen pohtii. Juttua korjattu kello 19.36. Jutussa todettiin aiemmin, että Satakunnassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja yli kuukauteen. Oikea muoto on, että Satakunnassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja yli kolmeen viikkoon. Viimeisin tartunta todettiin 29. huhtikuuta.