Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Grillataan yhdessä huippukokki Petteri Rosenbomin opastuksella – Grillilive katsottavissa nyt tallenteena

Viimeistään nyt on aika kaivaa grilli talvisäilöstä ja varata itselle kiireetön hetki ruuanlaiton parissa. Keskiviikkona grillattiin huippukokin opastuksella Satakunnan Kansan livelähetyksessä. Suora lähetys on päättynyt. Tallenne on luvassa verkkosivuille myöhemmin illalla. Lähetyksessä kokenut keittiömestari Petteri Rosenbom opastaa katsojat grillauksen saloihin. Luvassa on ruuanlaittoa, grillauksen eri tekniikoiden läpikäyntiä ja yleishyödyllistä tietoa aiheen ympäriltä. – Livelähetyksen tahdissa kokkailu sopii kaikille grillauksesta kiinnostuneille lähtötasosta riippumatta. Ihmeellisyyksiä ei tarvita, vaan tarkoitus on tehdä hyvää ruokaa tutuista raaka-aineista. Rosenbom toivoo, että grillaajat uskaltaisivat käyttää enemmän hyviä, marinoimattomia raaka-aineita. – Maukkaan marinadin tekeminen on oikeasti helppoa. Lopputulos on paljon parempi kuin mikään valmiiksi marinoitu tuote. – Grillausliven resepteihin on koottu erilaisia vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita itselleen sopivimmat. Jokaista lajiketta ei siis tarvitse grillata, Rosenbom ohjeistaa. Olennaisin työväline on grilli, mutta millainen sen pitää olla? – Itse tykkään hiiligrillistä, koska se antaa ruualle savunmaun. Grilliksi kelpaa esimerkiksi perinteinen pallogrilli. Reseptit onnistuvat kuitenkin yhtä hyvin myös kaasugrillillä, vain savunmaku jää uupumaan. – Tärkeintä on, että grillissä on jonkinlainen kansi, jotta sen sisälle saadaan lämpöä uunimaisesti, Rosenbom kuvailee. Sytytysnesteiden käyttöä Rosenbom ei suosittele, koska ne jättävät ruokaan maun. – Kannattaa mieluummin hankkia piippusytytin, jolla hiilet saa syttymään helposti. Grillattavien liharuokien kylkeen Rosenbom suosittelee olutta, kalan ja kasviksien kanssa sopii hapokas valkoviini. – Nykyään myös monet alkoholittomat oluet ovat todella laadukkaita. Rosenbomin mukaan grillaamisen parasta antia on kiireettömyys. – Grillin ääressä yhdistyvät rauhallinen hetki ruuanlaiton parissa ja hyvä fiilis. Siihen liittyy usein myös yhdessä olemista ja seurustelua perheen tai ystävien kanssa. Katso tallenne grillilivestä. Reseptit löydät videon alapuolelta: Grilliliven reseptit Chili-olutmarinoitu possu (2 hlö) 500 g porsaan marinoimaton, maustamaton ulkofilee Marinadi: 5 dl tummaa olutta 500 g fariinisokeria 2,5 dl soijaa 2,5 dl vettä 4 kpl salottisipuli 4 kpl yksikyntinen valkosipuli 4 kpl tuore punainen chili tuoreita yrttejä oman maun mukaan, esimerkiksi timjami, korianteri, lehtipersilja Mittaa kattilaan nesteet ja sokeri. Pilko sipulit ja chili, laita puolet kattilaan. Hienonna yrtit joukkoon. Keitä nestemäärä noin puoleen, siivilöi liemi. Lisää loput sipulit ja chilit liemeen ja laita jäähtymään. Viipaloi possun filee noin sentin siivuiksi ja laita marinoitumaan jäähtyneeseen liemeen. Lohi Vaihtoehto 1: Pintasavustettu lohi n. 200 g lohta/hlö suola sokeri savustuspuru folio Maustetaan lohi suolalla ja ripauksella sokeria. Savustetaan grillissä. Tarkempi ohjeistus savustamiseen keskiviikon livelähetyksessä. Vaihtoehto 2: Tillituorejuustolla kuorrutettu lohi (2 hlö) 400 g lohta 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa 1 prk smetanaa 1 puntti tilliä 1 kpl sitruuna 1 nippu kevätsipulia, tai ruohosipulia suolaa Tee tuorejuustosta, smetanasta sekä hienonnetusta tillistä kuorrute. Suolaa lohi ja kuorruta tuorejuustolla. Ripottele hienonnettu kevätsipuli tai ruohosipuli pintaan ja kääri löysäksi folionyytiksi. Pihvidemo Pihvihärän sisäfilee: renssaus eli lihan esivalmistelu, leikkaus, grillaus Marmori: renssaus eli lihan esivalmistelu, leikkaus, grillaus Perunakukkakaali-nyytit (2 hlö) 6 kpl kypsää varhaisperunaa 1/2 kukkakaalia 2 kpl yksikyntistä valkosipulia 150 g voita suolaa 1 pnt kevätsipulia Pilko kukkakaali isoiksi paloiksi ja ryöppää nopeasti suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä, nosta jäähtymään hetkeksi. Paloittele kypsä peruna. Hienonna valkosipuli ja lisää voin kanssa kattilaan, kiehauta. Kääri kukkakaali ja peruna löysään folioon, lisää kevätsipulia ja valkosipulivoisulaa ja sulje nyytti.