Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Tähtijutut Ajanviete Näköislehti Satakunta Urheilu Porilaine Kulttuuri SK Cup

Luonnonkalalle kunnianpalautus kalasäilykkeiden muodossa

Olen hartaasti puhunut ja kirjoittanut suomalaisen luonnonkalan puolesta. Harmittaa, kun kasvatettu kirjolohi vie ruokapöydissä paikan ahvenelta, hauelta, särjeltä, lahnalta ja silakalta. Niitä pitäisi lautasiltamme löytyä. Nyt on iloista kerrottavaa. Näyttää vähän paremmalta. En ole erityinen kalapuikkojen ystävä, mutta kun näin uutisen, että Apetit on ottanut tuotantoonsa särjestä valmistetut kalapuikot, olin myytyä miestä. Ei enää lohitikkuja, vaan kotimaisesta järvikalasta, hyljeksitystä särjestä tehtyjä puikkoja. Nyt tuotevalikoimasta löytyvät myös särki- ja ahvenpihvit. Hieno uutinen oli sekin, että eräs kalatuoteyrittäjä on alkanut valmistaa merestä pyydetystä lahnasta ”kalajauhelihaa”. Tuote löytyikin yllättävän nopeasti erään euralaisen marketin tiskiltä. Kalavaihtoehto iänikuiselle sikanautajauheelle on erinomainen idea. Yksi pikku ongelma näissä uusissa sinänsä täyden kympin ansaitsevissa tuotteissa silti on: niitä ei osata (uskalleta?) maustaa. Sipuli ja valkosipuli tekisivät terää. Täysin älytön on lahnajauhelihan kehittäjän alatyylisellä huumorilla kalapullareseptiinsä liittämä ohje, ettei hänen tuotteeseensa saa lisätä tilliä. Mitä ihmettä! Tillihän on kalan maustamiseen mitä parhain aines, jota ilman en voisi kuvitellakaan syöväni kalapullia tai -pihvejä. Kolvaan Kala toi myös vuosia sitten markkinoille särjestä ja hauesta valmistetut kalapihvit (jotka nekin tosin kaipaavat maustamista). Mutta muuten olen pettynyt paikallisen satakuntalaisen ”roskakalan” - mikä hirveä nimitys! - heikkoon hyödyntämiseen. Olen yrittänyt esimerkiksi Pyhäjärvi-instituutin väelle ehdottaa norssin eli kuoreen käyttöä kalasäilykkeenä oman seudun rypsiöljyssä. Ei se ole saanut tuulta siipiensä alle. Vaan mitä näenkään Säkylän kalamyymälän hyllyllä? Siellä komeilee rypsiöljyyn säilötty savukuore, valmistuspaikka Pielinen. Sinne meni vieraille maille sekin loistava ajatus. Eletään silti toivossa. Jos Pielisen norssia purkitetaan, ja virolaiset tuovat lahden takaa savustettua kilohailia öljykastikkeessa, ei kai hyvän kalasäilykkeen kehittäminen täälläkään ole mahdotonta. Norssia, särkeä ja pikkuahventa nousee vesistämme ylen määrin. Tarvitaan vain hyviä ideoita ja niiden toteuttajia. Ja kunnon mausteet. Tuomo Hurme Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnon- ystävä, luontovalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.