Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Lähes päivittäin grilliruokaa vuodesta 1976 syönyt Paavo Palojärvi: ”Se ei ole missään mielessä roskaa”

Paavo Palojärvelle ei kerta kaikkiaan mahdu päähän se, että kun monien maiden ruokakulttuurissa katukeittiöt ovat äärettömän arvostettuja, niin Suomessa niiden tarjonnasta jotkut käyttävät nimitystä "roskaruoka". – Kyllä eletään aikamoisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, kun ruuasta puhuttaessa käytetään sanaa roskaruoka. Sanaa alettiin käyttää 1980-luvun lopulla. Sana roska tarkoitti tässä yhteydessä sitä, että tuotteet pakattiin paperiin. Ruoka ei missään mielessä ole roskaa, tuohtuu Palojärvi, joka on tehnyt pitkän ja kunnioitettavan uran grilliyrittäjänä. Palojärvellä on vankka aavistus siitä, että grilliyrittäjien mollaamisen takana olivat vähittäiskauppiaat, jotka halusivat lanseerata omia lämminruokatiskejään katukeittiöyrittäjien kustannuksella. Jotenkin ajatus saatiin iskostettua pitkäksi ajaksi koko kansakunnan päähän. Lautasella oleva pihvi ja salaatti sekä kaksi palaa leipää olivat hyvä ateria, mutta kun ne käärittiin paperiin hampurilaiseksi, niin tuloksena oli yhtäkkinen muodonmuutos. Hyvä ateria oli muuttunut roskaksi. Palojärvi tietää mistä puhuu, sillä hän on kävelevä tietopankki suomalaisen grilliruoan historiasta. – Aloitin vuonna 1976 grilliyrittäjänä Porin Pihlavassa, jonne perustin ensimmäisen oman elintarvikegrillikioskin. Seuraava elintarvikegrillikioski minulla oli Pormestarinluodossa. Aika lähiöiden elintarvikegrillikioskeista ajoi kuitenkin ohi, kun kauppojen aukioloajat laajenivat. Paavo Palojärvi päätti keskittyä pelkkään grillitoimintaan ja etsi paikkaa, jossa asiakasvirrat olisivat toista luokkaa kuin lähiöissä. Porin keskustassa keskeisistä grillipaikoista oli käyty kovaa taistelua jo vuosia. Vastakkain olivat lihateollisuutta harjoittaneiden SOK-laisten osuuskauppojen keskusliike Karjakunta ja Satakunnan osuusteurastamo eli SOT. Keskeiset grillipaikat Porissa olivat paitsi bisnestä, myös lihateollisuuden suurimpia markkinointipaikkoja. Molemmat yhtiöt kävivät hurjan tarjouskisan Porin torin "Satapaskan" grillitiloista. Tuon ottelun voitti SOT. Sen sijaan Karjakunta sai Yrjönkadun ja Itäpuiston risteyksessä nykyisellä Eetunaukiolla sijainneen grillin, joka Karjakunnan oman nimimuutoksen mukana nimettiin OK-Grilliksi. Lihateollisuuden kiinnostus grilleihin hiipui ja ne vetäytyivät vähitellen ydinbisnekseensä. Paavo Palojärvi aavisti tuulen suunnan ja teki Karjakunnalle tarjouksen Itäpuiston grillistä. Pienen harkinnan jälkeen kaupat tehtiin ja Palojärvellä oli grilli toisella kaupungin ykköspaikoista. Nimi säilyi edelleen OK-Grillinä, mutta grillirakennuksen lippaan ilmestyi myös teksti Palojärvi Ky. Kun grillirakennus uusittiin hienoksi kokonaisuudeksi sisätiloineen, pitivät porilaiset grilliä edelleen "Palojärvenä", vaikka uudessa grillirakennuksessa sen nimi oli Grillii Paavola Ky. Paavo Palojärvi lähti kehittämään grillitoimintaa monipuolisemmaksi. Porissa grilleillä oli suuriakin tasoeroja. Paavo Palojärvi halusi grillinsä olevan ajassaan ehdotonta huippua. Porilaisten suosikkeja ovat aina olleet hampurilainen, porilainen ja makkaraperunat, jotka pitävät kutinsa edelleen. Paavo Palojärvi halusi kuitenkin grilliinsä kovempaa tasoa, ja rinnalle otettiin paljon muita tuotteita. Grilliltä sai pahvilautaselle annoksia, kuten porsaanleike zingara, sveitsinleike tai vaikkapa pariloitu kirjolohi tyrolienne. Siis käytännössä katukeittiöstä sai annoksia, joita tarjoiltiin hienoissa ravintoloissa valkoisilta pöytäliinoilta. – Kaikki grilliruoat tehtiin hyvistä raaka-aineesta. Lihana käytettiin fileetä. Palojärvi on kuunnellut porilaisille tyypillistä hyväntahtoista vinoilua vuosikymmenten ajan. – Joskus kun tein grillin takahuoneessa perunamuusia, niin minulta tippui metallinen perunanuija kovalla kolinalla lattialle. Heti luukulta kuului, että eikö Paavo tiedä, että perunat pitää keittää ensin. Hän suhtautui heittoihin hyväntahtoisesti, mutta kun ensimmäiset heitot "roskaruoasta" alkoivat ja nopeasti yleistyivät, pahoitti grilliyrittäjä mielensä, mutta oli hiljaa. – Kyllä se tosin vähitellen rupesi ottamaan koppaan, Palojärvi muistelee myöhemmin. Tuon "roskaruoan" oletettu epäterveellisyys nostettiin esille, ja 1990-luvulla kuoli grilliyrityksiä Suomesta kuin kärpäsiä. Samalla raivattiin tahattomasti tai tahallisesti tilaa lähiruokaa käyttävistä grilliyrittäjistä suurille hampurilaisketjuille prosessoituine tuotteineen. Paavo Palojärvi harmittelee edelleen tapahtunutta, sillä hän on itse syönyt lähes päivittäin grilliruokaa vuodesta 1976 ja pysynyt terveenä ja hyväkuntoisena. – Mitä nyt tukka on vähän harmaantunut. Paavo Palojärven Eetunaukiolla sijainnut grillirakennus purettiin vuonna 2016 nykyisen ravintola Borgin tieltä. Eläkkeellä oleva grilliyrittäjä on nähnyt viime vuosina kuin "roskaruoalle" on tehty vähitellen kunnianpalautusta. Hampurilaisia tekevät nyt televisiosta kuulut kokit Alex Nurmi tai Naughty BRGR -ravintoloitsija Akseli Herlevi. Kukaan ei sano heidän tekevän roskaruokaa. Palojäri on tyytyväinen maineenpalautuksesta ja on itsekin tutustunut uuteen hampurilaiskulttuuriin. – Kävin syömässä ravintola Borgissa hampurilaisen. Tekivät sen briossisämpylään. Hyväähän se oli.