Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

HKScan investoi Rauman tuotantolaitokseen – uudella teurastuslinjalla lisää tuotantoa ja toiminnan luotettavuutta, nykyinen linjasto hylätään

HKScan investoi noin kuusi miljoonaa euroa Rauman siipikarjayksikön uuteen broilerien teurastusprosessiin tuotannon ja tehokkuuden kasvattamiseksi. Vuonna 2017 tuotannon aloittanut laitos ei ole käynnistynyt suunnitellusti ja tuotantovaikeudet ovat aiheuttaneet merkittävät tappiot. Uusi teurastuslinjasto asennetaan vaiheittain vuoden 2020 lopussa. Uusi teurastus- ja paloittelulinja tehdään niin, ettei se vaaranna viime vuonna vakautetuksi saatua toimitusvarmuutta, joka palautti HKScanin Suomessa siipikarjatuotteiden markkinajohtajaksi. Investoinnin myötä nykyinen teurastuslinjasto poistetaan käytöstä. Yhtiön mukaan investointi parantaa merkittävästi raaka-ainesaantoa, tuottavuutta ja toiminnan luotettavuutta. Se myös varmistaa kysynnän vahvan kasvun vaatiman kapasiteetin. – Teurastusprosessin käsittelykapasiteetti kasvaa noin 20 prosentilla ja raaka-ainesaanto noin 10 prosentilla, kertoo HKScanin toimitusjohtaja Tero Hemmilä . Hänen mukaansa myös muun muassa veden ja kaukolämmön kulutus alenevat huomattavasti. – Investointi mahdollistaa myös sen, että pystymme vastaamaan tulevina vuosina aiempaa paremmin siipikarjatuotteiden vahvana jatkuvaan kysynnän kasvuun. Vastaus kasvaville markkinoille HKScanin Suomen liiketoimintojen johtaja Jari Leija korostaa, etteivät teurastamolinjainvestoinnin syynä ole ensisijaisesti Rauman Lakarin tuotantolaitoksen menneet käynnistys- ja tuotanto-ongelmat. – Rauman laitos on hyvä laitos, jonka tuotantokapasiteetti on hyvällä tasolla. Varaudumme nyt tuleviin kasvutarpeisiin lisäkapasiteetilla ja toimitusvarmuuden parantamisella. Siipikarjanlihan kulutus kasvaa oletettuakin nopeammin. Oikea aika on investoida nyt, eikä siinä vaiheessa, kun tuotantokapasiteetti on jo täydessä käytössä. Odotamme tämän olevan erittäin kannattava investointi, Jari Leija perustelee. Siipikarjanlihan vuotuinen kulutuskasvu on Leijan mukaan 2–4 prosenttia. Vuonna 2008 kulutus on noin 16 kiloa suomalaista kohti, viime vuonna noin 27 kiloa ja ennuste on 2020-luvun lopussa 34-37 kiloa asukasta kohti. – Tämä merkitsee, että siipikarjanlihan kulutus nousee 180–200 miljoonaan kiloon. Tavoitteemme on, että markkinaosuutemme olisi tästä puolet ja se jalostettaisiin Rauman tuotantolaitoksella . Siihen suuntaamme investoinnilla, Leija tarkentaa. Lakarin laitoksen alkuhankaluuksien seurauksena HKScanin markkinaosuus raakalihavalmisteissa tippui alle 40 prosentin. Jari Leija sanoo toimitusvarmuuden ja laadun varmistumisen palauttaneen osuuden 45-46 prosenttiin. Hän toteaa, että merkittävänä syynä tuotanto-ongelmiin oli täysin uuden teknologian käyttöönotto, johon henkilöstölle ei tarjottu riittävästi aikaa kouluttautua. Raumalle on palkattu kokonaan uuttakin henkilökuntaa, jolla ei ollut kokemusta tuotannosta. Rauman tuotantolaitoksen palveluksessa on Leijan mukaan noin 500 työntekijää. Uuden teurastuslinjan investoinnilla ja käyttöönotolla ei ole välittömiä vaikutuksia henkilöstön määrään. –  Kysynnän ja tuotannon kasvaessa tavoitteen mukaisesti vaikutus on myönteinen. Tehtaan lisäksi työllistävä vaikutus ulottuu maakuntaankin, sillä kasvuun tarvitaan myös lisää alkutuotantoa ja lintujen kasvattajia, Jari Leija sanoo. Euran tuotantolaitoksesta pian ratkaisut Broilerinjalostus siirtyi Rauman Lakarin tuotantolaitokselle Eurasta kesällä 2017 ja sen seurauksena tyhjilleen jäi runsas määrä tuotantotilaa. Jari Leija kertoo, että parhaillaan käydään eri yritysten kanssa neuvotteluja Euran tuotantolaitoksen tulevasta käytöstä. – Kiinnostuneita yrityksiä on aika paljon. Kun yritykset tekevät päätöksensä, kerromme niistä sitten. Ratkaisuja on odotettavissa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, hän arvioi. Juttua täydennetty 22.1. klo 12.30 Suomen liiketoimintojen johtajan Jari Leijan haastatteluosuudella.