Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Onko ollut jo ikävä koulun keittolan tarjoomuksia – itse tehty kouluruoka on herkkua kotona

Kas tässäpä haaste: Kun koulua käydään nyt kotona, pitäisikö kotona syödä myös kouluruokaa? Mitä porilaiset koululaiset mieluiten syövät? Palvelusuunnittelija Sari Michelsson Porin palveluliikelaitoksesta lähettää kyselijälle kolmen suositun kouluruoan reseptit sekä listan muista suosituista ruoista. Michelsson on muuntanut laskurillaan reseptit sellaisiksi, että niistä riittää viidelle hengelle. – Alkuperäiset reseptit ovat vain suuntaa antavia, sillä ne on suunniteltu isoille määrille, Palveluliikelaitoksesta huomautetaan. Tämä käy äkkiä selväksi. Resepteissä on käytetty esimerkiksi puolivalmisteita, joita ei saa tavallisesta ruokakaupasta. Ne on korvattava jollain muulla. Myös ruoanvalmistustapoja on muokattava kotiolosuhteisiin sopiviksi: Esimerkiksi pastaruoat tehdään suurtalouskeittiössä niin, että pastat heitetään kuivana suuren nestemäärän joukkoon. Tämän seoksen joukkoon pannaan kaikki muu, ja koko seos paistetaan isossa uunissa valmiiksi. Me sitä vastoin keitämme pastat ensin kypsiksi, kuten makaronilaatikkoa valmistaessa. Koska kotiasiantuntijaraati, joka koostuu kahdesta yläkouluikäisestä pojasta, on välillä moitiskellut koulun vuokaruokia liiasta vetisyydestä, lisäämme joukkoon myös alkuperäisistä resepteistä poiketen kiinteyttä tuomaan pari kananmunaa. Nämä voi halutessaan jättää pois. Reseptien muokkauksen jälkeen ruoanvalmistus sujuu joutuisasti. Ruoat ovat perusruoanlaittotaitoiselle varsin helppoja tehdä ja melko edullisia. Kotiraati arvioi, että tonnikalapaistoksen ja kanakeiton kotiversiot vastaavat maultaan melko lailla kouluruokia. Jauheliha-nuudelivuokaa ei kuulemma voi oikein samaksi ruoaksi tunnistaa, mistä sitten johtuukaan. Kaiken kaikkiaan kotiraati arvioi kotiversiot paremman makuisiksi kuin vastaavat kouluruoat. Kotikokki hykertelee hiljaa mielissään, sillä päinvastainen arvio olisi vetänyt mielen matalaksi. Näitä sapuskoita voi tehdä kotona siis jatkossakin, käytiin etäkoulua tai ei. Tonnikala-pastapaistos (viidelle) 250 g simpukka- tai gnocchipastaa 2–3 purkkia tonnikalaa 1/2 tl sitruunapippuria 1/2 tl kurkumaa 1 tl kuivattua tilliä 1/2 tl valkosipulijauhetta Liemi: n. 3 dl vettä 1 kasvisliemikuutio 80 g sulatejuustoa 1 tl fariinisokeria 1,2 dl kermaa loraus sitruunamehua (2 kananmunaa) (2 dl juustoraastetta) Keitä pasta lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä ja kaada sitten keitinvesi pois. Avaa tonnikalapurkit ja valuta niistä ylimääräinen öljy pois. Sekoita tonnikalat keitetyn pastan joukkoon. Sekoita joukkoon myös mausteet. Kiehauta lientä varten vesi. Liuota joukkoon kasvisliemikuutio, sulatejuusto ja sokeri. Sekoita joukkoon myös kerma ja jos haluat vuoasta rakenteeltaan kiinteää, kaksi kananmunaa. Kaada pasta-tonnikalaseos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle liemi. Ripottele halutessasi paistoksen päälle juustoraastetta. Paista 180-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Jauheliha-nuudelivuoka (viidelle) 250 g munanuudelia tilkka ruokaöljyä 400 g jauhelihaa 1 lihaliemikuutio 1/2 tl taco- tai chilimaustetta 250 g kasvissuikaleita (pakaste) ripaus suolaa Liemi: 4 dl ruokakermaa 1/2 dl ketsuppia (kaksi kananmunaa) Keitä nuudelit suolalla maustetussa vedessä. Kaada kypsistä nuudeleista vesi pois ja pätki nuudeleita saksilla. Kuumenna paistinpannu ja kaada sille loraus ruokaöljyä. Paista siinä jauheliha kypsäksi. Mausta liha lihaliemikuutiolla ja taco- tai chilimausteella. Sekoita jauhelihan joukkoon myös pakastevihannekset ja kuumenna seosta sen verran, että kasvikset sekoittuvat tasaisesti jauhelihan joukkoon. Mausta tarvittaessa vielä suolalla. Sekoita ruokakerma ja ketsuppi keskenään. Jos haluat vuoasta kiinteää, sekoita ruokakerman joukkoon myös kaksi kananmunaa. Sekoita nuudelisilppu ja jauheliha-kasvissekoitus keskenään ja kaada voideltuun vuokaan. Kaada päälle liemi. Paista 180-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kananpojan keitto (viidelle) 7 dl vettä n. 8 keskikokoista perunaa (noin 700 g) 1/2 sipuli 1 kanaliemikuutio 1/2 tl curryjauhetta ripaus suolaa 150 g kasvissuikaleita (pakaste) 250 g broilerin fileesuikaleita 50 g sulatejuustoa 1/2 dl kermaa tupsu persiljaa Kuori perunat, kuutioi ne ja laita kiehuvaan veteen. Kuori ja silppua sipuli, heitä silppu kattilaan perunoiden seuraksi. Lisää mausteet. Keitä noin vartti. Lisää kasvis- ja broilerisuikaleet. Keitä niin kauan, että sekä perunat että kanasuikaleet ovat kypsiä. Lisää vielä sulatejuusto ja anna sen sulaa liemen joukkoon. Kaada mukaan kerma, kiehauta. Tarkista, onko suolaa riittävästi. Lisää viimeiseksi persiljasilppu. "Alkuperäiset reseptit ovat vain suuntaa antavia, sillä ne on suunniteltu isoille määrille. Listan ruoat eivät ole paremmuusjärjestyksessä: uunimakkara ja perunasose kalkkunaleike, perunasose ja mangorajakastike jauheliha-makaronilaatikko jauheliha-nuudelivuoka tonnikala-pastapaistos kirjolohikiusaus sydänystävänpuuro ja mehukeitto kahden kalan keitto kananpojan keitto