Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Kokemäen seurakuntakeskuksen kellarikerros jää edelleen varastoksi – sitä ei enää korjata kokoontumistiloiksi

Kokemäen seurakuntakeskuksen peruskorjauksen suunnitteluluonnokset ovat valmistuneet. Arkkitehtuuritoimisto Jani Virtanen Oy:n tekemien suunnitelmien mukaan kaikki seurakunnan työntekijät pääsevät remontin jälkeen saman katon alle. Kirkkoneuvosto hyväksyi luonnokset yksimielisesti. Kiinteistötoimikunnan puheenjohtaja Lauri Siik kertoo, että suunnittelussa on pyritty noudattamaan nykyistä huonejakoa niin paljon kuin mahdollista. On silti väistämätöntä, että osa nykyisistä väliseinistä joudutaan purkamaan ja tilalle rakentamaan uusia. Diakonien työtilat on suunniteltu entiseen talonmiehen asuntoon. Siikin mielestä ratkaisu on onnistunut, koska tiloihin on oma sisäänkäynti. Seurakuntasali, pikkusali, keittiö ja tarjoilutila pysyvät remontin jälkeenkin omilla paikoillaan. – Tarkoitus on peruskorjata rakennus toiminnallisesti sujuvaksi, teknisesti nykyaikaiseksi, työntekijöille viihtyisäksi ja seurakuntalaisille mieluisaksi kokoontumispaikaksi. Kun rakennuksen korjaus valmistuu, toivon että siellä järjestetään säännöllisesti kaikenikäisille seurakuntalaisille sanan ja musiikin ääreen yhteen kokoavia tilaisuuksia, Siik toteaa. Suurin ero aiempiin peruskorjaussuunnitelmiin näkyy kellarikerroksessa. Sitä ei remontin jälkeenkään oteta työ- eikä kokoontumistiloiksi, vaan se jää varastokäyttöön. Kaikki kellarikerroksen pinnat käydään silti läpi, ja lattiapinnoitteet vaihdetaan. Tärkeimpänä muutoksena Siik pitää uuden ilmanvaihtojärjestelmän rakentamista. – Kaikki entiset ilmanvaihtolaitteet ja -kanavat puretaan ja uusitaan molemmissa kerroksissa. Ullakolle rakennetaan koko rakennusta palveleva ilmanvaihtokonehuone. Ilmaista se ei ole, mutta se on nykyaikaa, Siik toteaa. Seurakuntakeskuksen ulkonäkö ei paljon muutu. Tasakatto muutetaan loivaksi aumakatoksi, taloon rakennetaan kunnon räystäät ja rapautuneet tiilet vaihdetaan uusiin. Myös kaikki ovet ja ikkunat vaihdetaan, ja ulkovalaistus uusitaan. Rakennuksen ympärille rakennetaan uudet salaojat, ja maan alla olevat sokkelin ulkopinnat kaivetaan auki ja eristetään kosteudelta. Siik kertoo, ettei rakennuksen kantavaan runkoon ole tarpeen tehdä muutoksia, koska se on hyvässä kunnossa. Vielä peruskorjauksen kokonaiskustannuksista ei ole virallista arviota, mutta Siik uskoo kustannusten jäävän reilusti pienemmiksi kuin aiemmissa arvioissa. Aiempien suunnitelmien toteuttaminen olisi maksanut 2,3 miljoonaa euroa, ja karsintakierroksen jälkeenkin vielä noin 2,1 miljoonaa euroa. Jos kustannukset uhkaavat edelleen karata käsistä, luonnossuunnitelmia muutetaan ja kustannuksia karsitaan. – Totta kai aina, kun vanhaa korjataan, joudutaan tekemään myös kompromisseja, Siik muistuttaa.