Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Ajanviete Tähtijutut Näköislehti Kulttuuri Porilaine Urheilu Live

Porilaisissa ravintoloissa oli outo viikonloppu, ja tilanne voi muuttua vielä huonommaksi – Irtisanomisilta ja konkursseiltakaan tuskin vältytään, kun korona kurittaa Satakunnan yrityksiä

Viime viikonloppu oli porilaisissa ravintoloissa outo. Vähän sellainen kuin linnunlaulun yhtäkkisen loppumisen enteillessä luonnonmullistusta. – Tilanne vaihteli paljon, joillakin oli runsaasti asiakkaita, joillakin taas hyvin hiljaista, kuvailee porilaisen Beer Hunter's ravintolan ravintoloitsija Mika Tuhkanen viikonloppua. Porissa asiakkaiden väheneminen on jo nyt 10–30 prosentin tasoa, mutta tilanne saattaa muuttua vielä heikommaksi. – Alkuviikko on Porissa muutenkin ollut hiljaisempi, joten varsinainen tieto asiakaskäyttäytymisestä saadaan vasta loppuviikolla. Samalla testataan sitä, mitä liikkumisen ja kanssakäymisen rajoittuminen käytännössä merkitsee. – Osaa asiakkaista saattaa pelottaa, osa puolestaan ei ehkä oikein tiedä, mitä nykytilanteessa saa tehdä. Tuhkasen mukaan tilanne saattaa muuttaa ruokaravintoloiden toimintakonseptia. – On odotettavissa siirtymää noutopöydistä annosruokailuun. Se vie jo entuudestaan kapeaa kannattavuutta huonompaan suuntaan. Juomapuoli on ravintoloissa edelleen toiminut jotenkuten, mutta ilmassa on enteitä huonommista päivistä. – Tiedot laatikkoviinien hamstrauksesta antavat viitteitä siitä, että ihmiset saattavat jäädä koteihinsa, sanoo Tuhkanen ja toivoo alan muiden yrittäjien tavoin valtiovallan apua heikkenevään tilanteeseen. – Kyseessä on valtava määrä työpaikkoja, joita uhkaa nopea lomautus. Majoitus ja ravintola-ala on toivonut työnantajien työntekijöiden palkasta maksamien sivukulujen alentamista, joka tukisi toimialaa. Ravintolat ja majoitusyritykset työllistävät lähes 90 000 henkilöä. Ravintoloiden toiminnan rajoittaminen on avoin kysymys. Koronakriisin vaikutukset eri alojen yrityksiin etenevät Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivisen mukaan vaiheittain, ja ravintolat ovat yksi ensimmäisen aallon pahimmista kärsijöistä. Samankaltaisessa tilanteessa ovat tapahtumia, elämyspalveluita, koulutuksia sekä matkailu-, majoitus- ja kahvilatoimintaa harjoittavat yritykset. – Niiden liikevaihto on pienentynyt jo hyvin paljon. Nyt kriisi on Kivisen mukaan siirtynyt toiseen vaiheeseen. Hän uskoo, että hallituksen maanantaina julkistamat rajut toimet koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi näkyvät yrityksissä jossain muodossa nopeastikin. – Nyt alkavat kärsiä myös pienemmät kauppaliikkeet, koska ihmisten liikkumista rajoitetaan enemmän. Kolmaskin aalto on Kivisen mukaan alkamassa ja koskee hänen mukaansa tuotannollisia yrityksiä, kun vienti ja tuonti alkavat tökkiä, ja yritysten työvoiman saatavuuteen voi tulla ongelmia. – Miten valmistavat yritykset saavat raaka-aineita, ja miten valmiita tuotteita saadaan vietyä mihinkään, jos rajat suljetaan entistä tiukemmin? Vaikeudet uusien asiakkuuksien solmimisessa voivat näkyä etenkin vientiyrityksissä hamaan tulevaisuuteen. – Etäyhteyksillä päästään varmasti tekemään uusia vientisopimuksia jonkin verran. Kivinen pelkää pahoin, että koronakriisi vaikuttaa satakuntalaisiin yrityksiin enemmän kuin koko maan yrityksiin keskimäärin. Jos vienti alkaa sakata pahasti, vaikutukset iskevät vientivetoiseen Satakuntaan vahvasti. – Meillä on myös aika paljon matkailu- tapahtuma- ja elämystuotantoa, mihin tilanne iskee jo alkuvaiheessa. Lomautuksia irtisanomisia Satakunnassa nähdään Kivisen mukaan varmasti. – Esimerkiksi palvelualan yritykseltä on saattanut lähteä 80 tai jopa 100 prosenttia liikevaihdosta. On selvää, ettei siinä vaiheessa ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin lomauttaa henkilökunta. Aikaisempien kriisien valossa ensin tulevat lomautukset, ja jos kriisi pitkittyy, yritykset alkavat irtisanoa väkeä. Koronan aiheuttamilta konkursseiltakaan Satakunnassa tuskin vältytään, mutta kaikkein pahimpiin skenaarioihin Kivinen ei usko. – Jos yritysten toimintaedellytyksiä pystytään pitkittämään erilaisilla tukipaketeilla ja vaihtoehtoisilla asiakkuuksilla, konkurssien määrä voi jäädä pienemmäksi. Satakunnan Yrittäjät aikoo olla yhteydessä myös alueen kuntiin, jotta ne voisivat helpottaa yritysten asemaa omilla toimillaan. – Kunnilla on paljon liiketiloja ja tontteja, joissa yritykset ovat vuokralla, Voitaisiinko vuokriin tai kuntien perimiin maksuihin myöntää helpotuksia, tai voisivatko kunnat nopeuttaa hankintoja ja keskittää niitä enemmän omaan maakuntaan tai kuntaan? Tällaisia keinoja aiomme nostaa esiin, Kivinen sanoo. Hallituksen suunnitelmia yritysten tukemiseksi Kivinen pitää oikean suuntaisina, joskin vähän alimitoitettuina. Kivinen toivoo, että esimerkiksi Prizztech neuvoisi yrityksiä, kun ne pohtivat keinoja kriisistä selviytymiseen. – Jos esimerkiksi palvelualan yritys on menettänyt joitakin asiakkuuksia, on hyvä pohtia, voisiko se tuottaa osaamisellaan muita palveluja ja saada sillä uusia asiakkuuksia. Hän näkee kriisissä yrityksille myös mahdollisuuksia. Kun toimintatapoja on kriisin takia pakko miettiä uudelleen, yritys voi olla sen jälkeen entistä vahvempi. Muokattu 18.3. kello 10.03: Markku Kivinen on Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja, ei puheenjohtaja.