Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Riesakärrystä tuli myyntivaltti – porilaiset ravintoloitsijat ovat keksineet vaihtoehtoisia paikkoja myydä tuotteitaan

Hätä keinot keksii. Koronavirusepidemian pelossa ravintolat ovat joutuneet sopeuttamaan toimintojaan kovalla kädellä. Ovet ovat säpissä sisälle ravintolaan syömään mieliville, mutta melko moni yrittäjä on ruvennut nyt myymään take away -ruokaa. Pari yrittäjää on myös keksinyt myyntituotteilleen uuden paikan. Esimerkiksi Porin Korpraalintien varressa sijaitsevan ravintola Länsihovin pihaan ilmestyi viime viikolla myyntikärry, josta yrittäjäpari Susanna ja Pasi Valtonen myy ruokaa aamukahdeksasta iltapäivään kello 14:ään saakka keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. – Meillä oli ravintola muista syistä kiinni tässä välissä monta kuukautta. Emme voineet kuvitellakaan, että tässä vaiheessa kävisi näin! Kovasti on kesän tapahtumia, kuten hääjuhlia meiltäkin peruttu, Susanna Valtonen harmittelee. Yrittäjät eivät jääneet kuitenkaan tuleen makaamaan. Avuksi pulmalliseen tilanteeseen paikalle hinattiin myyntikärry, joka on maannut tähän asti kolme vuotta tyhjänpanttina Valtosten varastossa. – Olemme yrittäneet tuloksetta myydä kärryä, mutta nyt keksimme sille ihan itse hyvää käyttöä, Susanna Valtonen sanoo hyvillään. Aamuisin Valtoset myyvät kojustaan sämpylöitä ja munkkeja, ja aamupäivällä alkaa lounasruokien myynti. Myyntiin tulevat ruoat yrittäjät ilmoittavat aina edellisenä päivänä Facebook-sivullaan. Tarjolla on ravintolan listoilta tuttuja suosikkiruokia, kuten lohta ja lihapullia. – Olemme yrittäneet myytäviä ruokalajeja pohtiessamme ajatella monenlaisia asiakasryhmiä, kuten eläkeläisiä ja opiskelijoita. Tämän lyhyen kärrymyyntikokemuksen perusteella voin sanoa, että suksee on ollut ihan mainio! Jo pari viikkoa sitten Länsi-Porin Prisman parkkipaikalle ilmestyi puolestaan Amarillon kontti. Kyseinen kontti on toiminut aiempina kesinä Amarillon terassilla apukeittiönä. Ravintolapäällikkö Nina Martin kertoo, että kontista eli pop up -Amarillosta saa esimerkiksi hampurilaisia ja ranskalaisia. Tuotteet myydään hieman halvemmalla kuin mitä kyseisten tuotteiden ravintolahinnat ovat olleet. Kontti työllistää kolme henkeä. Myös varsinaisesta Amarillosta Gallen-Kallelankadun varrelta jatkuu take away -myynti. Amarillosta saa ruokaa myös Woltin kotiin kuljettamana. Gallen-Kallelan tiloissa Amarillossa töitä paiskii kaksi henkeä. – Hyvä vastaanotto pop up -kontin tuotteille on yllättänyt meidät. Ymmärrän kyllä, että monessa perheessä kaivataan jo apuja ruokahuoltoon, kun on useita viikkoja jo ruokittu nälkäisiä suita monta kertaa päivässä. Pop up -Amarillo on toistaiseksi auki keskiviikosta sunnuntaihin. Jos kysyntä vielä kasvaa, saatetaan aukioloaikoja laventaa myös maanantaiksi ja tiistaiksi. Länsihovin ja Amarillon uudet, väliaikaiset myyntipisteet ovat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan synnyttämiä innovaatioita, mutta on myös myyntikoju, jolla on jo vuosikymmeniä pitkät perinteet: Ojalan lihapiirakkakoju Porin kauppatorilla on auki, oli poikkeustila tai ei. – Olen ollut torilla lähes joka päivä, kertoo kojussaan jo vuosia piirakoita myynyt Tanja Medrano . Hän tosin mainitsee, että tammi- ja helmikuussa myynti oli huonompaa kuin koskaan aiemmin, vaikka silloin epidemia ei vielä riehunut. Huonon myynnin syynä olivat kamalat säät. – Viime aikoina myynti on ollut aika normaalia. Asiakkaita on ollut suunnilleen saman verran aiempina vuosina näihin aikoihin.