Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Mansikat ja herneet uhkaavat jäädä korjaamatta, jos ulkomainen kausityövoima jää tulematta – Puutarhatiloilla ilmeinen konkurssiriski

Tuomisen tilan yrittäjä Merja Peltonen vastaa puhelimeen riisiviljelmää muistuttavalta mansikkapellolta. Yrittäjä pelkää talvitulvien hukuttaneen osan mansikantaimista. – Katsotaan nyt, miten satoa tulee. Ilmassa on melko monta muutakin kysymysmerkkiä. Yksi suuri maatalouden huoli on kausityövoiman saatavuus. Maataloustuottajien keskusjärjestö MTK on arvioinut kausityöntekijöiden tarpeeksi jopa yli 16 000. Suuri osa heistä tulee ulkomailta. Korona on sulkenut maiden rajat ja työvoima ei pääse tulemaan maahan. MTK:n mukaan kausityövoiman puute merkitsee maatalousyrityksille ja kotimaiselle ruoantuotannolle merkittäviä haittoja. MTK:n laajaan kyselyyn vastanneiden yrittäjien mukaan yritystoiminta tulee monilla tiloilla loppumaan pysyvästi heti tai konkurssin kautta. Muita vaikutuksia ovat sadon jääminen peltoon osittain tai kokonaan. Tuotantoa voidaan tehdä supistetusti tilan omalla työvoimalla tai yrittämällä lisätä kotimaista työvoimaa. Työvoiman korvaaminen kotimaisella täysimääräisesti on epärealistista, sillä Suomen maanviljelyksillä sadonkorjuu on ollut riippuvaista ulkomaisesta työvoimasta jo 1990-luvulta lähtien. Merja Peltonen sanoo, että Tuomisen tilalla tuotanto on sen verran pienimuotoista, että se saadaan hoidettua pääosin omalla voimalla. Tilalla on työskennellyt mansikan ja vadelman korjuuaikana noin 15 vierastyöntekijää, pääosin Ukrainasta. – Luonnollisesti emme omin voimin saa vastaavaa satoa korjattua. Yksi vaihtoehto on kannustaa ihmisiä keräämään omat marjansa. Meillä on sellaistakin tarjolla. Tilanne on suurinpiirtein samanlainen Kokemäellä, Anttilan tilalla. Yrittäjä Juho Anttila sanoo, että poikkeustilanteeseen on varauduttu jo vaihtoehtoisin suunnitelmin. Anttila sanoo, että suuri ongelma on, kun kesän riskit joudutaan arvioimaan vailla tietoa. – Emme tiedä vielä, millaisia rajoituksia esimerkiksi myynnille tulee. Meillä riskiä on hajautettu, sillä osa tuotannostamme myydään tilamyymälässämme, osa toreilla ja osa satakuntalaisissa kaupoissa. Lisäksi jatkojalostamme osan tuotteistamme. Anttila muistuttaa, että tilanne maatiloilla on jokaisella erilainen. – Marjatilat ovat kuin pienpanimot, niitä ei voi niputtaa. Osa tiloista myy koko tuotantonsa esimerkiksi suoramyyntinä toreilla. Ensi kesän koronarajoituksia ei edes tiedetä, sallitaanko torimyyntiä lainkaan. Jotkut tilat ovat myyneet koko tuotantonsa teollisille jatkojalostajille. Marjoja tarvitaan varmasti jatkossakin jäätelöiden, hillojen, mehujen ja jogurttien maustamiseen. Kokonaan toinen kysymys on, saadaanko suurta satoa korjattua talteen, kun isoilla tiloilla työvoimatarve korjuukaudella on jopa satoja työntekijöitä. Suurilla tiloilla myös investoinnit kesää varten on jo tehty. Nyt vain pitäisi ratkaista, kuinka sato saadaan kasvatettua ja vielä korjattua. – Ongelma on todella suuri ja koskee käytännössä koko ruokatuotannon ketjua. MTK on esittänyt helpotuksia työvoiman saatavuuteen, se viesti tulisi nyt ottaa vakavasti, ProAgrian Länsi-Suomen puutarha- ja erikoiskasvituotannon asiantuntija Michaela Kontu sanoo. "Emme tiedä vielä, millaisia rajoituksia esimerkiksi myynnille tulee." Juho Anttila Anttilan tilan yrittäjä