Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Ravintolat saavat 123 miljoonaa euroa – 350 miljoonaa vaatineen MaRan mukaan korvaus ei riitä ja järjestö arvostelee tukea epäoikeudenmukaisena monen ravintolan yritysryppäille

Hallitus antaa tukea ravintoloille kaksiosaisella mallilla yhteensä 123 miljoonan euron edestä. Toista tukea haetaan, mutta toinen annetaan hyvityksenä hakemuksetta. Ravintolat suljettiin koko maassa jo yli kuukausi sitten, 4. huhtikuuta. Hallituksessa on ollut erimielisyyksiä, kuinka paljon ravintoloita tuetaan. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) valotti keskiviikkoiltana hallituksen tiedotustilaisuudessa, että tuen miettiminen koko alalle ei ollut lakiteknisesti helpoimmasta päästä. Hän myös totesi, että tällaista tukiesitystä ei ole Suomessa tehty koskaan aikaisemmin. Kaksiosaisesta mallista ensimmäinen ei suoraan liity eduskunnan edellyttämään hyvityskompensaatioon, vaan sillä halutaan tukea ravintolayrityksiä työllistämisessä. – Suurin osa työntekijöistä on nyt lomautettuna. Haluamme varmistaa, että ravintoloilla on kykyä ja mahdollisuutta työllistää. Työllistämiseen liittyvää uutta tukea ravintola voi saada tuhat euroa tekijää kohden. Tämän tuen kustannusvaikutus on noin 40 miljoonaa euroa. Edellytyksiä on kuitenkin useita, muun muassa tämä: työntekijän palkkasumman kolmen kuukauden aikana rajoitusten jälkeen on oltava vähintään 2 500 euroa yhteensä. Enimmillään yritys voi saada tukea 800 henkilöstä. – Ravintolan ei tarvitse avata liikettä heti, Haatainen huomautti. Ehtona tuelle on, että ravintola on maksanut veronsa Tukimallin toinen osa, 83 miljoonaa euroa, hyvittää kustannusmenetykset, kun ravintolat suljettiin hallituksen päätöksellä 4. huhtikuuta alkaen. Eduskunta edellytti hyväksyessään rajoitukset, että ravintolat saavat hyvityksen menetyksistä. Tätä tukea ravintoloiden ei tarvitse pääosin erikseen hakea, vaan se maksetaan joukkomaksatuksena yrityskohtaisten arvonlisäverotietojen mukaan. Joukkomaksatus suoritetaan kahdessa osassa ja ensimmäinen erä maksetaan mahdollisimman nopeasti. Hyvityksen määrään vaikuttaa Haataisen mukaan suoraan se, paljon ravintolan myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi–helmikuun keskimääräiseen myyntiin. Myynnin muutoksesta valtio korvaa ravintolalle 15 prosenttia. Niillä ravintolayrityksillä, joilla tammi–helmikuun keskimyynti ylitti miljoona euroa, hyvityksen määrä on miljoonan euron ylittävältä osalta viisi prosenttia. Hyvitys voi enimmillään olla puoli miljoonaa euroa. Jos ravintola on jo aiemmin saanut tukea Business Finlandilta tai Ely-keskukselta, se vähennetään summasta. Jos yritysryppäässä on monta ravintolaa, se saa tukea suhteessa vähemmän. Ehtona tuelle on myös se, että ravintola on maksanut veronsa. Asiakkaita menettäneet henkilöstöravintolat eivät saa tukea Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan mukaan tuki ei riitä pelastamaan ravintoloita ja työpaikkoja. MaRa on vaatinut 350 miljoonan euron tukea ja se vaatii nyt eduskuntaa korottamaan hallituksen esittämää summaa. MaRan mukaan ravintoloiden myynti viime vuoden huhti–toukokuussa oli yli miljardi euroa. Hallituksen tukisumma on siitä 12 prosenttia. MaRan mielestä hallituksen asettama leikkuri, joka vähentää korvauksia useita ravintoloita omistavilta yrityksiltä, on epäoikeudenmukainen. Järjestön mielestä on myös epäoikeudenmukaista, että henkilöstöravintolat eivät saa korvausta menetyksistään. Henkilöstöravintolat ovat saaneet olla auki, mutta niiden asiakasmäärä on vähentynyt etätöiden ja lomautusten takia. MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii, että eduskunta poistaa leikkurin ja myöntää tuen myös henkilöstöravintoloille. Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi, että monelle toimijalle tuki voi jäädä liian pieneksi, jotta yritys selviää koronakriisin yli. Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan hallituksen on varauduttava siihen, että tuki ei välttämättä riitä, jos hakijoiden määrä ja kulut kasvavat arvioitua suuremmiksi. Juttua korjattu kello 20.45. Jutussa kerrottiin aiemmin, että työntekijän palkkasumman on oltava kolmen kuukauden aikana rajoitusten jälkeen vähintään 2 500 euroa kuussa. Oikein on, että kolmessa kuukaudessa 2 500 euroa yhteensä. 9 600 päätoimista yritystä. Niiden liikevaihto on 4,6 miljardia euroa. Kun mukaan lasketaan sivutoimiset yritykset, liikevaihto on 5,2 miljardia euroa. Työllistävät työvoimatutkimuksen mukaan välittömästi noin 81 000 työntekijää ja välillisesti 36 000. Ravintolat maksavat arvonlisä-, alkoholi- ja palkkaveroja noin 1,5 miljardia vuodessa.