Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Kolme sisarusta otti merikarvialaistilan hoitaakseen ja nyt pelloilla kasvaa hamppua ja korianteria – Tällaista on niiden viljely

Merikarvialaiset Eila ja Juhani Saine tekivät sukupolvenvaihdoksen viime vuonna. Tila siirtyi maatalousyhtymänä heidän kaikille lapsilleen. Tikkakaulan tilaa isännöivät nykyään Annina Luotonen sekä veljekset Jani ja Janne Saine. Pelloilla kasvaa nyt öljyhamppua, kuminaa, korianteria, vehnää sekä nurmea. Aluksi nuoret tutustuivat tarkasti kasveihin, joita he suunnittelivat tuottavansa. Ammattiapua saatiin omasta takaa Anninalta, joka työskentelee ProAgrialla kasvintuotannon asiantuntijana. Hän on gradua vaille valmis agrologi YAMK. Nuoret viljelijät testasivat viime vuonna jo vajaan hehtaarin alalla öljyhamppua hieman pelokkaalla mielellä – miten niin ison kasvuston saa puitua? – Lokakuisena pakkasyönä tuuli tyyntyi ja kasvusto oli kuivaa. Tavoitesato ylitti odotukset ja saimme itsevarmuutta viljelyyn, Annina Luotonen kertoo. Nyt kasvamassa on kuusi hehtaaria öljyhamppua. Kasvi tuoksuu voimakkaasti, ja se tukahduttaa kasvullaan rikkakasvit viereltään, eikä kasvinsuojeluaineita tarvita lainkaan. Öljyhampun puiminen on hidasta, sillä kasvusto on lujakortista. Suurin osa sadosta menee hevosten täydennysrehuksi siemenenä. Jotkut käyttävät sitä myös murskattuna. Luotonen kertoo, että öljyhampun tuotanto on aika uutta. Monet karttavat sen viljelyä olettaen, että siinä on jotain kiellettyä. – Kuluttajat voivat olla rauhallisella mielellä, sillä kasvin viljely vaatii tarkat sertifioinnit. Valvira tarkistaa pellot aina säännöllisesti. Kylvöt on tehtävä sertifioiduilla siemenillä. Öljyhampusta käytetään vain siemen, joka sopii myös hyvin ihmisravinnoksi. Pähkinäisenmakuisessa öljyhampun siemenessä on parempi omega-3 -happorakenne kuin esimerkiksi kalanmaksaöljyssä. Kysyntää hampulle tuntuu olevan varsinkin hevosihmisten parissa. Kuminan viljely on Satakunnassa lisääntynyt, mutta korianteria sen sijaan ei Suomessa kasvateta paljoakaan. Kumina toimii tilalla tänä kesänä aluskasvina, koska monivuotisena se vasta juurtuu. Se talvehtii tänä vuonna ja puidaan vasta toisena vuonna. Ensi suvena se hulmuaa noin metrin korkuisena, valkoisena kukkamerenä. Kuminasta käytetään kukinto. Monelle se on tuttu mauste satakuntalaisissa limpuissa ja setsuurissa.  Korianteri menee mausteeksi sekä alkoholin ja ruuan maustamiseen. Tikkakaulan tila toimii sopimusviljelijänä korianterin ja kuminan kasvatuksessa. Viljelijäveljekse t Jani ja Janne Saine työskentelevät aivan eri aloilla. Jani on tietotekniikan diplomi-insinööri ja Janne toimii LVI-tuotteella suunnittelijana. – Idea öljyhampun viljelyyn tuli kuitenkin isoveljeltäni Janilta. Vuoden ikäisten viljelijöiden puolisot eivät osallistu viljelyyn, mutta auttavat tarvittaessa. Anninan aviomies Kari Luotonen työskentelee Eurajoen ydinvoimalassa sähköinsinöörinä. Perheen tuleva viljelijä lienee viisivuotias Frans-poika. – Frans totesi, että en minä juhliessani oikein muuta lahjaa tarvitse, mutta jos saisin oman maatilan, äiti kertoo. Sisaruksista Jani on valmentanut Anninaa voimanostossa aina SM-titteliin saakka tänäkin vuonna. – Kaikkien ihmisten pitäisi käydä kuntosalilla tai harrastaa jotain lihaskuntoa ylläpitävää, hän kannustaa. Konetyö on yllättävän raskasta Merikarvian pelloilla. – Siinä saa alkulämmittelyä, kun pari sataa kertaa saa nousta traktorin pukilta kiviä keräämään. Välillä tuntuu kuin viljelisi kiviä. Annina miettii, että ihmisellä voi olla monta roolia elämässään. – Viljely tukee minun työtäni. Sen avulla saan kerättyä tietoja, miten voin neuvoa myös asiakkaitani. Hän arvelee, että nyt kahden kasvukauden jälkeen on tullut jo asiantuntijanakin uutta näkökulmaa. Eikä voimailuharrastuksestakaan ole haittaa, jos käsipelillä pystyisi nostamaan vaikka 130-kiloisen kiven. "Kuluttajat voivat olla rauhallisella mielellä, sillä kasvin viljely vaatii tarkat sertifioinnit.