Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

”Puintiryhmä on kesäyössä aika näyttävä kolonna” – Apetitin uusi puolen miljoonan euron hernepuimuri huristeli Köyliöön, katso video ainutlaatuisesta koneesta Suomessa

Apetit viljeli viime vuonna hernettä ennätyssuurella peltoalalla, ja tänä vuonna ennätys menee uusiksi. Viljelyhehtaareja on noin 1 500, lisäystä edellisvuoteen on 250 hehtaaria. Kaluston uusiminen tuli ajankohtaiseksi. Apetitin uusin hernepuimuri saapui Englannista Rauman satamaan juhannuksen jälkeen. Uusi puimuri ei ole ihan halpa menopeli, hintalappu oli reilu puoli miljoonaa euroa. Nopeutta rahalla ei puimurissa saa, sillä viisari ei juuri värähdä 25 kilometrin tuntinopeuden yläpuolelle edes maantiellä. Noin 50 kilometrin matka satamasta Köyliöön kesti kaksi ja puoli tuntia. Eteläisen Satakunnan maisemissa uusi kone liikkuu sadonkorjuuaikaan heinäkuun puolivälistä alkaen kahden muun hernepuimurin kanssa, sillä puimatyöt tehdään ryhmänä. Kolonnaan kuuluu lisäksi muun muassa täydellinen huolto- ja verstasvaunu. – Puintiryhmä on kesäyössä aika näyttävä kolonna, Apetitin viljelyasiantuntija Matti Perttu kertoo. Sadonkorjuu on tarkkaan aikataulutettua työtä, jossa jokainen hernelajike täytyy saada oikeaan aikaan talteen. Puintiryhmä tekee töitä kahdessa vuorossa ympäri vuorokauden arviolta noin 30 vuorokauden ajan. Teoriassa 1 500 hehtaarin alalta saa 6 miljoonaa kiloa hernettä. Säät lopulta määräävät, paljonko hernettä tulee. Ennätysala ei sitä automaattisesti takaa. Tänä vuonna kylvöä hidasti toukokuussa kostea ja kylmä sää. Kesäkuulle osuneet kuivuus ja helteet haittasivat kasvua. Kaupoista ja toreilta on saanut tuoretta hernettä jo pitkään, mutta pakasteherneen viljelyyn liittyy teollisen mittaluokan sanelemia lainalaisuuksia. Suomessa on kaikkiaan neljä hernepuimuria, jotka ovat kaikki Apetitin omistuksessa. Uusin siirtää vara-ajokiksi vuonna 1999 käyttöön otetun puimurin. Viljelyasiantuntija Perttu korostaa mielellään, että puintitekniikka ei ole periaatteiltaan muuttunut vuosikymmenten saatossa, mutta mekaanikko Vesa Rintanen puolestaan toteaa, että kyllä uudessa laitteessa on paljon kaikkia herkkuja: nelipyöräohjaus ja neljän valvontakameran järjestelmä helpottavat ajoa. Puimurin järjestelmiä ohjataan kosketusnäytöllä. Puimuri irrottaa herneenpalot irti kasvustoista piikeillä. Ne päätyvät suureen rumpuun. Siellä pyörivä hernemassa aiheuttaa paineen, joka saa palot kiertymään auki ja herneet irtoamaan niistä. Roskat ja palot päätyvät takaisin pellolle ja keruuastiaan vain hernettä. Paljaat herneet kipataan pysähtymättä kuorma-auton lavalle. Polttoöljyllä käyvä puimuri voidaan myös tankata liikkeessä – mutta täytyy muistaa, ettei sitä vauhtia liiemmin ole. Kaikki Apetitin sopimusviljelijöiden peltoalat ovat Säkylän tehtaan läheisyydessä, koska herne halutaan pellolta pakkaseen alle kahdessa tunnissa tuoreuden varmistamiseksi. Hernemäärien kasvattaminen on vienyt Säkylän tehtaan kapasiteettinsa äärirajoille. Toimitusjohtaja Esa Mäki ei pysty kertomaan uusista investoinneista tehtaaseen, mutta sanoo, että arvioita on tehty. Apetit on ainoa pakasteherneiden tuottaja Suomessa. Herneistä suuri osa menee vientiin etenkin Italiaan ja Ruotsiin. Ensi kesäksi Perunantutkimuslaitos muuttaa Seinäjoelta Köyliöön, joten toiminta Räpin koetilalla kasvaa entisestään. 1089-mallinen hernepuimuri maksaa 525 000 euroa. Valmistaja englantilainen Ploeger (aiemmalta nimeltään PMC). Huippunopeus noin 25 kilometriä tunnissa. Pellolla mennään noin 10 kilometriä tunnissa. Pituutta laitteella on reilu 12 metriä, leveyttä 4 metriä ja korkeutta reilu 4 metriä. Kokonaispaino noin 27 tonnia. Scanian 12.7-litrainen dieselmoottori, jossa saa tehoa 325 kW. Elintarvikeyhtiö Apetit Apetit-konsernin liikevaihto oli 313 miljoonaa euroa vuonna 2019. Konsernin liiketulos oli 3,4 miljoonaa euroa miinuksella. Yhtiön omavaraisuusaste oli 55 prosenttia. Henkilöstöä oli 373 vuoden 2019 lopussa. Yrityksen kotipaikka on Säkylä.