Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Ravintolayrittäjät ymmällään – kesäkuulle kasautuu paljon kysymyksiä

Hallitus ilmoitti maanantaina ra­vin­to­loi­den as­teit­tai­ses­ta avaa­mi­ses­ta ke­sä­kuun alus­ta läh­tien. Satakuntalaisravintoloitsijoille ilmoitus oli pieni auringon pilkahdus murheelliseen kevääseen, mutta toistaiseksi asia nostaa vain lisäkysymyksiä. Teemu Aaltonen on omistajana tai osaomistajana ravintola-alalla useammassa yrityksessä. Asiakaspaikoiltaan suurimmat Aaltosen ravintolat Porissa ovat 800-paikkainen yökerho Ihme ja Kumma sekä terasseineen 400 asiakaspaikkaa tarjoavan Kirjurinluodon kesäravintola. – Voi vain kysyä, että mikä linjaus hallitukselta nyt on tullut. Se on samaa puuta ja heinää. Selkeätä ratkaisua ei ole tullut. – Ravintolatoiminnan kannalta pahinta olisivat kovat rajoitusehdot. Silloin ravintola kannattaa mieluummin pitää kiinni kuin avata. Aaltosen mukaan mahdollinen 50 hengen kokoontumisrajoitus voisi mahdollistaa pienten ravintoloiden toiminnan. – Suurten ravintoloiden pitäisi kuitenkin päästä liikkeelle samalta viivalta. Suureen 800 paikan ravintolaan saadaan kyllä järjestettyä pöytien välille 1,5 metrin turvavälit, jolloin se mahdollistaa suuremmankin asiakasmäärän. – Yökerhossa käy sitä paitsi nuoria ja terveitä ihmisiä, jotka sinne vapaaehtoisesti haluavat mennä, riskiryhmäläiset tuskin hakeutuvat yökerhoihin, jos ne aukeavat johonkin ajankohtaan. Aaltonen näkee paradoksina sen, että esimerkiksi kaupan alan suuret yksiköt voivat tiloihinsa jopa tuhansia ihmisiä, mutta isot ravintolat asetetaan toiseen asemaan. – Maalaisjärkeäkin voisi käyttää. Jos joku tulee oluelle 400 paikan terassille, niin sitä voi jo pitää melko vaarattomana. Ravintola Punaisen Kukon Minna Koivuselle ja muille omistajille suuri ravintolarakennus tuo jatkuvasti kiinteitä kuluja. – Tässä on monenlaisia tunteita käyty läpi. Tosin meillä kaikilla omistajilla on muutakin toimintaa, joka on työllistänyt. Itse työllistyn mieheni kanssa Amadossa. Koivunen näkee hallituksen ilmoittamissa alustavissa linjauksissa positiivisia merkkejä, mutta ilmassa on paljon kysymyksiä. – Mitä tarkoittavat "tietyt rajoitukset", joita ravintoloiden avaamiselle asetetaan. Miten rajoitukset koskisivat esimerkiksi tanssiravintoloita. – Me olemme nyt vain jatkaneet töitä, emmekä ole jääneet märehtimään asioita. Ravintola Beer Huntersin Mika Tuhkanen on pessimistinen. – Ei se tuo paljonkaan helpotusta, jos ravintola saadaan auki, mutta rajoituksia tulisi asiakasmääriin ja aukioloaikoihin. Ravintolan kiinteitä kuluja ei kyetä henkilökunnan palkkojen lisäksi kattamaan, jos liikkeelle lähdetään "puolivaloilla". – Silloin ravintolan kiinni pitäminen olisi järkevämpi vaihtoehto. Tuhkanen ei lähde rakentelemaan ravintolansa kesäterassia ennen kuin linjauksiin saadaan tarkennuksia. – Olisiko esimerkiksi sisä- ja ulkotilojen rajoituksissa eroja? Pitäydytäänkö 50 ihmisen kokoontumisrajoituksissa? Tuhkanen odottaa myös mahdollista tukipakettia ravintola-alalle. – Jos valtio kompensoi henkilöstökuluja ja menetyksiä niin kyse ei ole tuesta vaan korvauksesta. Useita ravintoloita Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa pyörittävässä FresCo Ravintoloissa odotetaan niin ikään lisätietoja. – Joudumme edelleen seuraamaan ja odottamaan, mitä tapahtuu. Hallituksen linjauksien lisäksi arvoitus on myös, miten asiakkaat reagoivat, sanoo FresCo Ravintoloiden Laura Avikainen. Artikkelia täydennetty Teemu Aaltosen haastatteluosuudessa 6.5. kello 12.00.