Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Mansikkakausi melkein ohi – Paras aika pakastaa mansikat on nyt, ja täältä niitä vielä saa

Soittokierros yhdeksälle satakuntalaiselle marjatilalle paljasti, että lumeton talvi, kesäkuinen hellejakso ja viime viikkojen lähes päivittäiset sateet eivät ole tehneet hyvää mansikoille. Sadosta on tilallisten mukaan tulossa parhaimmillaankin vain kohtalainen. Heikoimpaa mansikkasatoa povaavat Ulla Torkkeli Köyliön Torkkelin tilalta sekä Merja Peltonen Tuomisen tilalta Kiukaisista. Kumpikin kertoo isompien mansikkaerien olevan jo lopussa. Peltonen lisää marjojen olevan pieniä ja kiloja tulevan vähän. – Ensin mansikat kuivuivat ja nyt ne mätänevät, hän tiivistää satoa kurittaneet sääolosuhteet. Torkkelin mukaan mansikka ja muut pinnaltaan pehmeät marjat kärsivät vaihtelevista säistä erityisen helposti. Hän arvioi Torkkelin tilan sadon jäävän määrällisesti 50–60 prosenttiin normaalista, vaikka heillä on kypsymässä vielä myöhäislajiketta. Salmisen mansikkatilan Tuula Salminen manaa kollegoidensa tavoin mansikkakauden ääripäästä toiseen vaihdelleita sääolosuhteita. Mansikat tarvitsivat viikkojen kuumuuden jälkeen vettä, mutta nyt sitä on tullut niin paljon, että osa marjoista on pehmentynyt sateen rikkoessa niiden pinnan. Salmisen mukaan heidän viiden euron litramaksunsa ja 40 euron laatikkohintansa ovat tänä vuonna alakanttiin mansikoista saatavaan hyötyyn nähden. Hän sanoo, että kyseiset hinnat eivät missään nimessä korvaa peltoon jääneitä mansikoita. Hintoja on jouduttu nostamaan kustannusten kasvaessa monilla muillakin tiloilla. Salmisen lisäksi ainakin Mattilan, Laaksosen ja Kaunismäen tilojen mansikoista saa tänä vuonna pulittaa aiempaa enemmän. Luomumansikoita viljelevällä Yli-Kuljun tilallakin on yrittäjä Eeva Naperoisen mukaan hintojen korotuspaineita. Heidän tilaltaan on saanut poimia mansikoita itse luomutilalle edulliseen 7,5 euron litrahintaan. Viiden kilon mansikkalaatikoita on Naperoisen mukaan kaupattu 50 eurolla per kappale. Naperoinen kertoo haluavansa tarjota mahdollisuuden luomumarjoihin mahdollisimman monelle, vaikka osa asiakkaistakin on ollut sitä mieltä, että hinnoissa olisi nostamisen varaa. – Mielestäni on ikävää, jos luomu on vain tietyn tulotason juttu. Oma pankkitili ei kyllä pidä tästä ideologiasta niin paljon. Vaikka osalla maakunnan marjatiloista viljellään heinä-elokuun vaihteessa kypsyviä myöhäislajikkeita, mansikat kannattaa pakastaa mahdollisimman pian. Mattilan marjatilan Tarja Matomäki muistuttaa, että halvimman mansikan kausi on päättymässä aivan näinä päivinä. Samoilla linjoilla on Viljasen mansikkatilan Marko Viljanen , joka selventää pääsatokauden alkavan olla ohi. Joillakin tiloilla kausi on päättynyt tai päättymäisillään jo kokonaan, kuten Tuomisen ja Kaunismäen tiloilla ja Prehtin puutarhalla. Useilla myöhäislajikkeitakin kasvattavilla tiloilla myynti alkaa loppukesää kohden pienentyä ja itsepoimintamahdollisuus päättyy. Tuomisen tilan Merja Peltonen muistuttaa innokkaita marjojen ystäviä varaamaan aina ajan poimimiselle, vaikka tila kuinka mainostaisi itsepalvelua. Se on Peltosen mukaan tärkeää, jotta vältytään pettymyksiltä, jos marjoja ei olekaan enää saatavilla. Tilalliset ovat kohdanneet toisenlaisia pettymyksiä, sillä monet heistä ovat tänä sesonkina joutuneet pärjäämään pienemmällä poimijamäärällä kuin yleensä. Marjatila Laaksosen Jari Laaksonen kommentoi työvoimaa olleen auttamattomasti liian vähän. Torkkelin tilalla kausityöläisten päivät taas venyivät, koska heitä oli parikymmentä aiempaa vähemmän. Toisaalla muutos oli positiivinenkin. Esimerkiksi Kaunismäen tilalle pyrki ennätysmäärä lomautetuksi joutuneita ja nuoria, jotka olisivat muutoin jääneet kokonaan vaille työtä.