Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Urheilu MM-kiekko Eurovaalikone Näköislehti Lukemisto Porilaine Kulttuuri Eurovaalitulos

Ikävä norovirusepidemia jyllää nyt – "Niin hankalaa kuin vanhempien on olla töistä pois, pitäisi olla viemättä sairasta lasta päivähoitoon"

Esimerkiksi Tampereen alueella ja Pirkanmaalla on liikkeellä norovirusta. –Epidemioita on myös päiväkodeissa ja joissain vanhusten asumisyksiköissä, kertoo epidemiologi Sirpa Räsänen. Räsäsen mukaan ilmoituksia on tullut useasta yksiköstä. Norovirus on tauti, joka tunnistetaan oireista, kertoo Jaana Syrjänen osastonylilääkäri Taysista. Hänen mukaansa norovirusdiagnoosi on tänä vuonna tehty 58 potilaalle, mutta luku ei kerro koko tilannekuvaa. Laboratoriotutkimuksia tehdään yleensä vaikeammissa tapauksissa tai diagnoosivarmistukseksi silloin, jos esimerkiksi päiväkodissa on havaittu epidemia. Tuolloinkin koe tehdään muutamalle, jotta epidemian syy voidaan varmistaa. Hänen mukaansa laboratoriossa diagnosoituja norovirustapauksia on suunnilleen saman verran kuin viime vuonna samaan aikaan. Sairasta lasta ei saa viedä päivähoitoon Norovirukset tarttuvat hanakasti päiväkodeissa. –Niin hankalaa kuin vanhempien on olla töistä pois, pitäisi olla vastuullisuutta siinä, että ei viedä sairasta lasta päivähoitoon, Räsänen sanoo. Vuorokauden varoaika on tarpeen oireiden loppumisen jälkeen. THL:n mukaan yksi tärkeimmistä tavoista välttää norovirus on muistaa huolellinen käsien pesu ennen syömistä ja vessassa käynnin jälkeen. Hänen mukaansa käsien pesemiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos on sairaana tai perheessä on joku ripulitaudissa. Sama ohje pätee myös niihin, jotka ovat vastikään selättäneet taudin. Loppu ei ole näköpiirissä Tampereen seudulla epidemia voimistui tammi-helmikuun vaihteessa. Epidemian loppu ei vielä ole näköpiirissä. Se ei ole mitenkään hämmästyttävää, joskus epidemia jatkuu pitkälle kevääseen tai alkukesään saakka. Tilanne ei ole vielä mitenkään ihmeellinen verrattuna aiempiin vuosiin. Norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten ja lasten vatsatautien aiheuttajia. Yleisimpiä oireita ovat kouristavat vatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu. Monilla esiintyy myös ripulia ja kuumetta. Vielä norosta parantumisen jälkeenkin käsiä kannattaa pestä huolellisesti jonkin aikaa.