Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Urheilu MM-kiekko Eurovaalikone Näköislehti Lukemisto Porilaine Kulttuuri Eurovaalitulos

Poliisi piti puolustusministerin kohublogia virkatehtävänä – Professori yllättyi linjauksesta: "Tekee asiasta paljon vakavamman"

Poliisin tekemä linjaus puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) perustuslakitaleban-blogikirjoituksesta oli yllättävä, arvioi Euroopan yliopistoinstituutin professori Martin Scheinin Lännen Medialle. Helsingin poliisi on päättänyt olla käynnistämättä esitutkintaa kirjoituksen vuoksi jätetyn tutkintapyynnön pohjalta (LM 27.2.). –Se oli jossain määrin yllättävä kannanotto, Scheinin sanoo poliisin ratkaisusta. Scheinin teki Niinistön helmikuun 19. päivänä julkaisemasta blogipäivityksestä tutkintapyynnön poliisille. Scheinin pyysi poliisia selvittämään, syyllistyikö Niinistö blogikirjoituksessa kunnianloukkaukseen. Kirjoituksessa Niinistö kuvaa tiedustelulakia kommentoivia perustuslakiasiantuntijoita "perustuslakitalebaneiksi", ja myöhemmin Niinistö kirjoittaa tekstissä Scheininistä. Helsingin poliisi päätti jättää esitutkinnan suorittamatta, koska poliisi katsoi blogikirjoituksen kuuluneen ministerin virkatehtäviin piiriin. Sen arviointi, onko valtioneuvoston jäsen hoitanut virkatehtäviään asiallisesti ja lain mukaan, kuuluu perustuslain mukaan eduskunnalle. Niinistö reagoi blogikirjoituksellaan siihen, että tiedustelulainsäädäntö poistettiin perustuslakiasiantuntijoiden esittämän kritiikin vuoksi eduskunnan täysistunnon päivälistalta ja palautettiin valiokuntien käsiteltäväksi. Scheinin arvioi itse, että ministeri esiintyi yksityishenkilönä, koska hän kirjoitti asiasta bloginsa kautta eikä kommentoinut tapausta esimerkiksi suoraan Brysselistä, jossa hän oli tapahtuman aikaan virkamatkalla. –Poliisi nyt arvioi asian toisin. En halua muuta sanoa kuin sen, että se tekee tästä asiasta paljon vakavamman. –Tarkoitan paljon vakavamman Niinistön kannalta, Scheinin jatkaa, mutta hän ei avaa asiaa tarkemmin.