Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tulospalvelu Satakunta Tähtijutut Urheilu Näköislehti Lukemisto Porilaine Kulttuuri

Maataloustuottajista voi tulla ilmastoyrittäjiä – S-ryhmä alkaa tukea ruoka-alan innovaatioita

S-ryhmä haluaa tehdä Suomesta ruoka-alan innovaatioiden kärkimaan Euroopassa. SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilän mukaan osuuskaupparyhmä uskoo lujasti kotimaiseen ruokaan ja sen menestysmahdollisuuksiin. Ryhmä on suurin kotimaisen ruuan myyjä ja huolissaan kotimaisen ruokatuotannon tulevaisuudesta. S-ryhmä julkisti maanantaina kolme toimenpidettä, joilla se vauhdittaa kotimaista ruokasektoria. Se toivoo hankkeisiin mukaan muitakin alan toimijoita. Tällä hetkellä ruoka-ala on Heikkilän mukaan liikaa poteroissaan. Kaupparyhmä perustaa ajatusharppaamon Ajatushautomot ovat yleisiä, mutta S-ryhmä perustaa ajatusharppaamon. Tavoitteena ovat siis alan isot loikat. –Harppaamon tehtävänä on ravistella ruoka-alaa ja kurkottaa tulevaisuuteen. Se tekee sekä tutkimuksia että keskustelunavauksia. S-ryhmä ei ohjaa harppaamon toimintaa, mutta rahoittaa sitä, jotta toiminta pääsee alkuun. Heikkilän mukaan olisi luontevaa, että esimerkiksi elintarviketeollisuus lähtisi harppaamoon mukaan. Ruokarahastoa selvitetään S-pankki selvittää parhaillaan rahaston perustamista alku- ja kasvuvaiheen yrityksille. Rahaston koko olisi 50-100 miljoonaa euroa ja kaavailtu rahasto noudattaisi vaikuttavuussijoittamisen periaatteita. Vaikuttavuussijoittamisessa otetaan huomioon taloudellisen tuoton ja riskin lisäksi yhteiskunnalliset ja ympäristölliset tavoitteet. S-pankin vaikuttavuussijoittamisesta vastaava johtaja Jani Kempas kertoo, että rahasto voisi olla sijoittamassa esimerkiksi uusiin viljelymenetelmiin, proteiinilähteisiin tai ruuan jakelutapoihin. Kempaksen mukaan nyt katsotaan miten markkinat ja muut viiteryhmät suhtautuvat rahastoideaan. S-ryhmä sijoittaa rahastoon itse, mutta liikkeellelähtöön tarvitaan nyt myös kumppaneita. Valmennusta tuottajille S-ryhmä alkaa yhdessä ProAgrian kanssa tarjota tulevaisuusvalmennuksia maataloustuottajille. SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen kertoo, että valmennuksilla tarjotaan tiloille mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Rankisen mukaan tavoitteena on kehittää erityisesti ilmastoyrittäjyyttä alkutuotannossa. Tuottajista voisi tulla hiilensitojia ja he saisivat osan korvauksestaan ilmastoyrittäjinä. –Se olisi varteenotettava keino hillitä ilmastonmuutosta ja ratkoa tilojen kannattavuutta. Tulevaisuusvalmennuksen pilottihanke toteutetaan ProAgrian Etelä-Suomen alueella.,