Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Urheilu Näköislehti Lukemisto Kulttuuri Porilaine

Maksalaatikko on einesten Gambina – hinta-laatusuhde on kohdallaan

Nyt kun joulukinkut on saateltu tuulensuojaan ja ennen kuin alennushintaiset pakastepotkat houkuttavat, on aika syventyä hetkeksi arkiruokaan. Samalla on aika päästää einekset paheksuvien pannasta, sanottiin niistä Vauva -lehden keskustelupalstalla mitä tahansa. Eineksellä tarkoitetaan nykyisin vähittäiskaupoissa myytäviä, teollisia, valmiita elintarvikkeita. Mikroaaltouunissa lämmitystä vaille valmiit pizzat, hernekeitto, karjalanpiirakat ja lihamakaronilaatikko ovat eineksistä suosituimpia. Eniten myyty eines jakaa sitten mielipiteet. Maksalaatikko on myydyin eines, jota kaikki eivät suuhunsa laittaisi. Toiset taas pitävät sitä suurena herkkuna. Itsekin vietän välillä tietoisesti maksalaatikkopäiviä, mieluiten rusinoilla ja sinapilla maustettuna. Maksalaatikko on einesten Gambina , Sorbuksen myynti kun lopetettiin vuonna 2010. Sekä väkeviä viinejä että maksalaatikkoa yhdistää tehokas hinta-laatusuhde. Alkoholia päämäärätietoisesti humalatarkoitukseen nauttivat tietävät, että kyykkyviinipullon hinnalla saatava vahva marjaviini antaa euroille tehokkaimman vastineen. Samoin kahden euron maksalaatikko täyttää komeasti ihmisen energiatarpeen. 400 gramman paketissa on riisin hiilihydraatit ja maksasekoituksen proteiinit sekoitettu hurmaavalla tavalla noin 490 kilokalorin paketiksi. Se riittää hyvin täyttämään niin paperimiehen kuin teräsnaisen lounastarpeen. Mausta nyt tuleekin kiistellä. Mikäli syöminen olisi vain energiatarpeen täyttöä, maksalaatikko täyttäisi kaikki kriteerit, lukuun ottamatta joitakin rasvan lähteitä, kuten palmuöljy. Energian lisäksi ruokailun tulee kuitenkin täyttää sekä esteettisiä, että sosiaalisia tarpeita. Puhtaasti molekyyligastronomisesti mustapintainen, sisältä kylmä nuotiomakkara ei ole hyvää, eikä kukaan maksaisi samppanjasta 40 euroa. Myöskään kaikki itse tehty ei ole absoluuttisesti teollisesti valmistettua parempaa. Kokonaisuuteen vaikuttavat elämys ja seura. Syön mielelläni välillä maksalaatikkoa säästääkseni arkisin ropoja siihen hyvässä seurassa kokattuun, yhteiseen juhla-ateriaan. Maksalaatikkoni syön yksin.