Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tulospalvelu Satakunta Tähtijutut Urheilu Näköislehti Lukemisto Porilaine Kulttuuri

Raparperi on alkukesän kuningatar, mutta miltä kuulostaisi persialainen lihapata raparperilla

Raparperi puskee vartta puutarhan ensimmäisten kasvien joukossa ja innostuessaan tuottaa satoa niin, että hyvät reseptit ovat tarpeen. Raparperi maistuu raakana kirpeän hapokkaalta, mutta sokerin kanssa kypsennettynä siitä tulee viettelevän makoisaa. Se nauttii myös monien mausteiden kuten inkiväärin ja kardemumman seurasta. Raparperimehu, -kiisseli ja erilaiset kakut ja piirakat ovat klassisia käyttökohteita, mutta kasvis passaa hienosti myös suolaisiin resepteihin. Persialainen lihapata on maukas esimerkki raparperin monikäyttöisyydestä. Naudan voi reseptissä hyvin korvata myös lampaanlihalla. Raparperikana on saanut innoituksensa parin vuoden takaisesta somehitistä eli pekoniin käärityistä, grillatuista raparperinvarsista. Tutumpi makupari mansikka ja raparperi löytyvät samalta lautaselta, kun grillatun kanan kanssa tarjoillaan mansikoin ja basilikanlehdin ryyditettyä couscousia. Ruis-raparperikeitto on hieno versio perinteisestä raparperikiisselistä naapurimaastamme Virosta. Ruis tuo keittoon upean paahteisen vivahteen samalla kun se suurustaa keiton miellyttävän paksuiseksi. Piimäpohjainen raparperikakku on ilman kananmuniakin mehevä ja maistuvan kardemummainen. Se on myös helppo valmistaa ilman vaahdotuksia ja vatkaimia. Suurentamalla reseptin puolitoistakertaiseksi valmistat matalan uunipellillisen. Lyhennä silloin paistoaikaa kymmenisen minuuttia. Persialainen lihapata raparperilla 4:lle 500 g naudanpaistia kuutioina 1 sipuli 1 rkl öljyä 1 tl kurkumaa 1 tl juustokuminaa 1 tl maustepippuria jauheena 1 kanelitanko ripaus suolaa, mustapippuria ½ l vettä 1 lihaliemikuutio 1 ruukku persiljaa 3–4 mintunoksaa 2–3 raparperin vartta 1 tl hunajaa Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Kuutoi naudanpaisti noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Ruskista kuutiot öljyssä padassa. Kuori ja hienonna sipuli, pienennä lämpöä, lisää sipuli pataan ja pehmittele muutama minuutti. Lisää mukaan kurkuma, juustokumina, maustepippuri, kanelitanko ja hiukan suolaa ja mustapippuria. Lisää vesi ja lihaliemikuutio, ja laita pata kypsymään uuniin noin 1 ½ tunniksi kansi päällä. Hienonna persiljan- ja mintunlehdet. Huuhtele raparperin varret ja leikkaa ne noin 5 cm, pituisiksi paloiksi. Paksut varret voi halkaista. Lisää yrtit ja raparperinpalat sekä hunaja pataan ja kypsennä ilman kantta vielä 15 minuuttia. Tarkista suola. Tarjoa riisin kanssa. Grillattua raparperikanaa ja mansikka-couscous 4:lle 1 raparperinvarsi 500 g maustamattomia broilerin ohutleikkeitä suolaa ja mustapippuria 170 g pekonia Huuhdo ja halkaise raparperi. Pätki varsi noin 10 cm pituisiin paloihin. Levitä broilerin ohutleikkeet leikkuulaudalle, ja suolaa ja pippuroi ne molemmin puolin. Asettele kullekin broilerinleikkeelle 1–2 raparperin palaa, kiedo ympärille pekonia ja kiinnitä paketti hammastikulla tai puuvillalangalla. Grillaa molemmin puolin kypsiksi. Tarjoa mansikka-couscousin kera. Mansikkacouscous 4 dl kasvislientä 1 rkl öljyä 4 dl couscousia 2½ dl mansikoita 2 kevätsipulia ½ kurkku ½ sitruunan mehu ½ dl revittyjä basilikan lehtiä Kuumenna kasvisliemi ja kaada se ja öljy kulhossa olevien couscous-ryynien päälle. Anna jäähtyä ja sekoita sitten haarukalla kuohkeaksi. Viipaloi mansikat, hienonna kevätsipulit varsineen, kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita varovasti ryynien joukkoon. Mausta lopuksi sitruunan mehulla ja basilikalla. Ruis-raparperikeitto 4-6:lle 2 palaa ruisleipää 4 raparperinvartta (400g) 1 dl sokeria 1 kanelitanko 1 l vettä Tarjoiluun kermavaahtoa, ranskankermaa tai vaniljajäätelöä Pilko ruisleipä kattilaan. Huuhdo ja paloittele raparperit ja lisää nekin kattilaan sokerin, kanelitangon ja veden kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista noin 20 minuuttia eli kunnes leipä ja raparperi hajoavat keittoon. Anna jäähtyä. Nauti viileäksi välipalaksi tai jälkiruuaksi kermavaahdon, ranskankerman tai vaniljajäätelön kera. Mehevä raparperikakku (munaton) 50 g voita 5 dl piimää 2 dl sokeria 5 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1 tl ruokasoodaa 1 tl kardemummaa 1 tl kanelia ½ l pilkottua raparperia 1 dl muscovadosokeria Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 24–26 cm irtopohjavuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Sulata ja jäähdytä voi ja sekoita se piimään. Sekoita sokeri, jauhot, ruokasooda ja mausteet ensin keskenään ja lisää sitten piimä-voi-seoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle raparperinpalat ja muscovadosokeri. Paista noin 40 minuuttia, kunnes puutikulla kokeilttaessa tikkuun ei tartu taikinaa. Kakun seurana maistuu niin ranskankerma, jäätelö kuin vaniljakastikekin. Satoa kerätessä älä katkaise raparperin varsia, vaan irrota varret kevyesti kiertämällä aivan kasvin tyvestä. Tällöin saat kerätä uuden sadon jo juhannuksen aikoihin. Jos sato on yltäkylläinen, paloittele ja pussita varsia pakastimeen talven piirakoita varten. Kerää myös kukkimaan päässeet varret pois, ne ovat graafisen näyttäviä maljakossa yksinään tai osana kukkakimppua. Raparperin suuret, upeat lehdet ovat valitettavasti myrkyllisiä ja siksi syömäkelvottomia. Myös varret sisältävät oksaalihappoa, minkä takia raparperia kehotetaan syömään yhdessä kalsiumpitoisten maitotuotteiden kera.