Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tulospalvelu Satakunta Tähtijutut Urheilu Näköislehti Lukemisto Porilaine Kulttuuri

Laura Lehtonen on harvinaisen ahkera piparkakkutalojen tekijä – Ahlaisten kirkon pipariversio ihastutti markkinakansaa

Laura Lehtonen on ollut koukussa piparkakkutaloihin jo yli kymmenen vuotta. –Näin lehdessä mallin ihan pieneen piparkakkutaloon. Innostuin tekemään ensin niitä. Siitä alkoi talotehtailu, jolle ei näy loppua. Laura Lehtonen pystyttää talotehtaansa hyvissä ajoin ennen joulua, ja jauhot alkavat pöllytä. –Sen verran taloja syntyy vuosittain, että sähkölaskussa näkyy. Tilauksia saapuu ja joulumarkkinoillekin pitää oma pöytä pystyttää. Talojen lisäksi innokas harrastelijaleipuri tekee jouluisia irtopipareita, koristeltuja sellaisia. Käytössä on valmiita muotteja ja malleja, mutta omiakin syntyy yhtä lailla. –Ahlaisten joulumarkkinoille tein Ahlaisten kirkon piparkakkuversiona. Tällaisissa olemassa olevaa rakennusta jäljittelevissä töissä hankalaa on oikeiden mittasuhteiden säilyttäminen. Kuorrutuksen eli pikeerin väriäkin sekoittelin jonkin aikaa. Laura Lehtonen on saanut huomata, että ostajia miellyttää yleisimmin aika pelkistetty talo. Ja sellainen sopiikin hänen tyyliinsä. –Hinnassa kipuraja kulkee usein 25 euron paikkeilla. Uutta mallia vaativat työt ovat tietysti hintavampia. Laura Lehtosella on ravintolakokin koulutus ja käsityöt ja askartelu ovat sydäntä lähellä. –Tässä voi yhdistää niitä. Mitä kokenut piparkakkutalon tekijä antaa ohjeeksi, etteivät elementit käpristele uunissa? –Soodan määrä taikinassa on ainakin aika merkittävä asia. Ja jauhojen myös. Vaikka aina tarkka mittaaminenkaan ei takaa täydellistä onnistumista. Kuorruttamisessa on keskeistä pikeerin oikea vahvuus ja sopiva reikä pursotuspäässä. Laura Lehtosen pikeeriohje: 1 munan valkuainen 3 dl tomusokeria Muutama tippa sitruunamehua. Vatkataan sähkövatkaimella sekaisin. Lisää kuvia Facebookissa: Piparkakut - Laura Lehtonen