Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Tähtijutut Satakunta Urheilu Näköislehti Testit ja visat Porilaine Kulttuuri Live

Paras ilmastoteko on syödä lähiruokaa lihaa unohtamatta

Olen maalaistalon kasvatti ja lihansyöjä. Lapsuudenkodissani oli lehmiä, joten maidontuotannon ja lihantuotannon kiinteä riippuvuus toisistaan on minulle itsestään selvää. Helsingissä yliopistoruokalassa tehtiin hämmentävä päätös, jonka pohjalta lihansyöjiltä poistetaan yksi vaihtoehto, naudanliha. Uskallan epäillä, ettei päätöksiä tehdessä tunneta tai ei ainakaan tunnusteta tosiasioita. Melkein järkytyin, ettei moni kaupunkilainen ole ollut koulutunnilla senkään vertaa hereillä tietääkseen, että lehmän pitää välillä poikia voidakseen tuottaa maitoa. Yksi selitti aivan tosissaan, että pidetään vain niin vähän lehmiä, että saadaan maitoa, mutta ei tuoteta naudanlihaa. Ei siis ymmärretä, että lehmä on nurmea syövä nisäkäs, jonka pitää välillä poikia voidakseen tuottaa maitoa. Vasikoita ja samalla naudanlihaa tulee vääjäämättä ja hyvä niin. Hyvät peruskoulun opettajat, pyydän teitä pelastamaan nyt koulussa oleva sukupolvi. Opettakaa ja kerratkaa lihan ja maidon suhdetta niin kauan, että tieto jää heidän kovalevylleen. Kertokaa myös nurmea syövien eläinten vaikutus hiilijalanjälkeen, ja mielellään totuudenmukaisesti. Keskusteluun kannattaa ottaa myös kalat. Monet lihaa kaihtavat popsivat norjalaista tuontilohta tai purkista tonnikalaa sen sijaan, että söisivät järvikalojamme. Mielestäni ristiriitaista. Ruoantuotanto kuormittaa aina ilmastoa, se on myönnettävä tosiasia. On kuitenkin aika lyhytnäköistä laittaa kieltolistalle kotimainen liha, kun tärkeämpää olisi välttää tehotuotettua tuontiruokaa aina kun mahdollista. Jokainen toki päättää ruokavaliostaan itse, mutta päätöksen tekeminen väärien mielikuvien tai vajavaisen tiedon perusteella on surullista. Paras ilmastoteko on syödä Suomessa tuotettua lähiruokaa, lihaa, kalaa, maitotuotteita, kasviksia ja marjoja luonnon ilmaisantimia ja riistaa unohtamatta. Eija Rontu Pori