Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Chili con carne vai con härkis? Molemmat ja paljon muuta onnistuvat helposti Marttojen koko viikon ruokaohjeilla

Kotitalouksissa kokataan koronaepidemian takia enemmän kuin vuosikymmeniin. Satakunnan Kansa ja Lounais-Suomen Martat laativat taas yhdelle karanteeniviikolle maistuvia ruokavinkkejä, joiden avulla kodeissa voi valmistaa helppoa ja ravitsevaa ruokaa. Satakunnan Kansan ja Marttojen aiemmin julkaisemat reseptit vinkkivideoineen voit katsoa oheisista linkeistä: Possu-aprikoosikastike 400 g porsaan suikalelihaa 1 rkl öljyä tai margariinia 1 rkl vehnäjauhoja 1-2 tl inkivääriä ½ tl suolaa 2-3 dl vettä 1 dl kuohukermaa tai ruokakermaa 10 kuivattua aprikoosia suikaleina 1-2 rkl soijakastiketta Ohjeet 1. Ruskista lihasuikaleet kevyesti rasvassa mieluiten kahdessa erässä. Sekoita joukkoon jauhot, inkivääri ja suola. 2. Lisää nesteet ja aprikoosisuikaleet. Hauduta hiljalleen kannen alla 25-30 min. Mausta lopuksi soijakastikkeella. 3. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa. Chili con härkis 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 rkl öljyä 1 prk (400g) tomaattimurskaa 1 prk (290/175g) kidneypapuja 2 rkl tomaattisosetta 1-2 dl vettä 1 rkl fariinisokeria 1 tl suolaa ½ tl rouhittua mustapippuria 1 tl paprikajauhetta 1 tl juustokuminaa punainen chili paprika 1 pkt (250 g) härkistä (tai 300g jauhelihaa) Ohjeet 1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli öljyssä pannulla. Lisää joukkoon pilkotut valkosipulinkynnet, juustokumina ja paprikajauhe. Kuullota vielä hetki. 2. Lisää joukkoon tomaattimurska, huuhdellut valutetut kidneypavut, tomaattisose ja vesi. Mausta seos fariinisokerilla, suolalla ja mustapippurilla. (Jos teet kastikkeen jauhelihasta. Ruskista jauheliha ja lisää kastikkeen joukkoon). Anna kastikkeen hiljalleen kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. 3. Halkaise chili ja paprika. Poista niistä kanta, vaalea osa ja siemenet. Pilko chili ja paprika. Lisää härkiksen kanssa kastikkeen joukkoon ja anna kuumentua. 4. Tarjoile riisin kera. Paperissa paistettua kalaa 3 porkkanaa 1 palsternakkaa ½ purjo vettä, suolaa voita 100 g basilika-valkosipuli tuorejuustoa 600 g kalafileitä (siika, ahven, hauki yms.) suolaa pippuria tilliä leivinpaperia Ohjeet 1. Kuori juurekset, halkaise purjo ja huuhtele hyvin. Suikaloi juurekset ja purjo. 2. Kypsennä juureksia suolalla maustetussa vedessä n. 3-5 min. Valuta. 3. Leikkaa leivinpaperista neljä isohkoa nelikulmaista palaa. 4. Poista kalafileistä ruodot ja nahka. Paloittele annospaloiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. 5. Jaa kasvikset paperipalojen keskelle, mausta pippurilla. Lisää päälle nokare voita, tilliä ja kalapalat. Pane kalapalojen päälle nokare tuorejuustoa. Sido nyytit kiinni kalastajalangalla. 6. Siirrä kalapaketit uunipellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Makkara-makaronipata 8 dl vettä 1 liha- tai kasvisliemikuutio 3 dl täysjyvämakaronia 1-2 sipulia tai 1 pss (200 g)pakastesipulia 400 g lenkkimakkaraa tai kypsää broileria 1 pss (200g) pakasteherneitä ½ dl tomaattisosetta yrttimaustetta esim. basilikaa Ohjeet 1. Hienonna sipuli ja paloittele makkarat tai broileri. 2. Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää siihen lihaliemikuutio, makaronit ja silputtu sipuli. Keitä 5 minuuttia. 3. Lisää makkara tai broileri sekä herneet. Keitä vielä 5-10 min. 4. Mausta tomaattisoseella ja basilikalla. 5. Tarjoa salaatin kanssa. Raparperikukko Kuori: 4 dl ruisjauhoja 200 g vegaanista margariinia 1 dl sokeria 1 tl leivinjauhetta Täyte: n. 1 litra pakastettuja raparperipaloja (tai tuoretta raparperia) 2 dl sokeria tai fariinisokeria ½ dl perunajauhoja Tarjoiluun: mm. vegaanista vaniljajäätelöä Ohjeet 1. Kuumenna uuni (200°C). 2. Voitele 4 pientä annosuunivuokaa. 3. Nypi pehmeä margariini, sokeri ja ruisjauhot tasaiseksi taikinaksi. Painele ¾ taikinasta vuoan pohjille ja reunoille. 4. Valuta raparperit. Mikäli käytät tuoretta raparperia, pehmitä pieniksi paloiteltuja raparpereja n. 5 minuuttia kattilassa tilkassa vettä tai mikroaaltouunissa muutama minuutti. 5. Sekoita raparperien joukkoon sokeri ja perunajauhot. Jaa seos uunivuokiin. 6. Taputtele lopusta taikinasta kannet kukkojen päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Raparperi-mansikkakiisseli 1 l raparperipaloja 8 dl vettä 2 dl sokeria ½ l mansikoita viipaleina Suurustamiseen: 1 dl kylmää vettä 4 rkl perunajauhoja Ohjeet 1. Kaada raparperit kiehuvaan veteen. 2. Keitä kunnes raparperi alkaa hajota. Lisää sokeri. 3. Sekoita perunajauhot kylmään veteen. Kaada seos kattilaan, ohuena nauhana koko ajan sekoittaen pohjaa myöten. Kuumenna kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa muutaman kerran. 4. Nosta kattila levyltä. 5. Lisää mansikkaviipaleet. 6. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele päälle sokeria kuorettumisen ehkäisemiseksi. 7. Anna jäähtyä ja tarjoile vatkatun vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Raparperipannukakku paistinpannulla Raparperiseos: 3 rkl voita tai margariinia 3 dl raparperia paloina noin 0,5 dl sokeria Taikina: 2 kananmunaa 0,5 dl sokeria 0,5 dl vehnäjauhoja tai gluteiinittomia vaaleita jauhoja (esim. Semper Fin Mix) ripaus leivinjauhetta Ohjeet 1. Sulata rasva paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää raparperit ja sokeri. Sekoita, kunnes raparperit ovat pehmeitä. 2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. 3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon. 4. Kaada taikina paistinpannulle raparperiseoksen päälle. Paista miedolla lämmöllä, kunnes taikina on hyytynyt ja kypsä. Voit käyttää kantta pannun päällä, se nopeuttaa kypsymistä. 5. Tarjoa lämpimänä vaniljajäätelön kera. Raparperileivokset Perunavoitaikina: 1,5 dl perunahiutaleita 1,5 dl vettä 200 g margariinia 4 dl vehnäjauhoja Mittaa perunahiutaleet kulhoon. Lisää kylmä vesi ja anna imeytyä. Lisää margariini ja jauhot. Nypi tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kovettua hetki viileässä Täyte: 200 g raparperia (n. 5 dl) 2 dl sokeria 1 dl mantelijauhoa Voiteluun: 1 kananmuna Pinnalle: 1 dl mantelilastuja Ohjeet 1. Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Sekoita kulhossa raparperipalojen joukkoon sokeri ja mantelijauho. 2. Kaulitse perunavoitaikina jauhotetulla pöydällä. Leikkaa levystä neliöitä (n. 10 x 10 cm) tai ota pyöreällä muotilla kakkuja. Aseta lusikallinen täytettä jokaiselle neliölle ja taita tortut kolmion tai puolikuun muotoon. 3. Voitele tortut kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja. 4. Paista 200 asteessa uunissa noin 15 minuuttia.