Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Porilainen Harri Vilkuna valmistui restonomiksi 26 vuoden opiskelun jälkeen – ”Mietin ääneen, että pitäisikö se tutkinto saada kasaan”

Neljännesvuosisata siihen meni, mutta nyt ravintoloitsija Harri Vilkunalla on viimein taskussaan matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto. – Fiilis on hyvä, vaikka oli se aika raju rypistys, tuore restonomi hehkuttaa. Ravintola-alan koulutus tuntui itsestäänselvältä. Tulevan ravintoloitsijan ura alkoi äidin perustamassa Musan Paviljongissa, aluksi apupoikana, myöhemmin omistajana. – Nyt olen ollut skenessä mukana jo 30 vuotta. Ensimmäiset vuodet Vilkuna jaksoi käydä koulussa. Työ painoi kuitenkin kokoajan päälle. – Viikonloppuisin ei ollut aikaa notkua baareissa, olin silloin itse töissä. Opiskeluaikojansa Vilkuna muistelee lämmöllä. Etenkin keskiviikkoiset opiskelijatapahtumat ovat jääneet miehen mieleen. – Olihan se pirun hauskaa aikaa. Keskiviikkoisin istuttiin entisessä Moritz-ravintolassa ja torstaisin haistiin viinalta luennolla. Siinä ottivat muut opiskelijat niin sanotun hajuraon, Vilkuna muistelee. Lopulta työ vei erävoiton. Vilkuna arveli suorittavansa tutkinnon myöhemmin – kun olisi aikaa. Meni vuosi ja toinenkin. Opinnot piti aloittaa uudestaan, mutta kiireet tulivat tielle. Baarien pyörittäminen ja tapahtumien järjestäminen veivät aikaa. – Olin lopulta aika epätoivoinen. Mietin ääneen, että pitäisikö se tutkinto saada kasaan. Paperit olivat melkein taskussa, vain lopputyö ja muutama kurssi puuttui. Harri Vilkunan opettajat rohkaisivat häntä jatkamaan. Lopulta jatko jäi pienestä kiinni. – Jos en olisi löytänyt vanhaa tutkintotodistustani, en olisi koskaan saanut opintojani päätökseen. Ne alkuperäiset tiedot pölyttyvät varmaan jollain koulun vanhalla kovalevyllä. Englannin kurssin Viikuna joutui uusimaan, sillä suoritus oli vanhentunut kymmenisen vuotta sitten. – Sinänsä huvittavaa, että 90-luvun atk-kurssia ei tarvinnut käydä uusiksi. Valmistujaisia Vilkuna ei ole vielä kiireiltään kerennyt järjestämään. – Kyllä minä vielä juhlat pidän. Oikein sellaiset tylsät ja viralliset, missä tarjoillaan voileipäkakkua ja vieraat tuovat lahjaksi ilmapuntareita ja astioita, mies naurahtaa. Tuoreille opiskelijoille Vilkunalla on vain yksi neuvo: – Älkää valittako kiirettä, vaan tehkää asioita. Sen jälkeen voi mennä baariin juomaan olutta. Vaikka korona on kurittanut Vilkunan liiketoimintaa, tyhjänä ammottava kalenteri antoi viimein mahdollisuuden opintojen päättämiseen. – Olen pitänyt itseni kiireisenä. Ei tässä olisi mitenkään ollut aikaa opinnoille jos olisin ollut järjestämässä Porispereä. Valmistumisen jälkeen vasta-avattu Dante-pizzeria on pitänyt miehen kiireisenä. Tämän lisäksi Vilkunalla on myös muita suunnitelmia. Kokenut tapahtumajärjestävä vinkkaa, että Porispere elää ja voi hyvin. – Elokuussa järjestämme muutaman pienemmän ulkoilmakeikan Kirjurinluodolla. Sitä voisi kutsua vaikka Minispereksi, Vilkuna paljastaa.