Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Kouluruokailu retuperällä – pois tehojakelusta ja kokit ja lähiruoka keittiöön

Kouluruokailussa olisi paljon parannettavaa Suomen kouluissa. Suomessa syödään puuroa lounaaksi. Tarjonta on myös einestä ja puhumattakaan kananlihasta, jota kouluissa tarjotaan. Ruokaa ei enää valmisteta ja kokin virka on kadonnut keittiöistä. Ruokaa tehotuotettaan ja tarjoillaan. Yleensä ruoka valmistetaan yhdessä suurkeittiössä, josta se lähtee maailmalle. Järkevintä olisi, että tehojakelusta ja tuotannosta päästäisiin pois. Ruuanvalmistus tulisi keskittää useampaan yksikköön, jolloin ruuan valmistaminen olisi laadukasta. Keittiöt voisivat toimia kuin ravintolat hankkimalla laadukkaimpia aineksia ruuanvalmistukseen, siten että oppilas voisi saada kokin pilkkomaan perunaa ja porkkanaa. Lähiruokaa olisi tarjolla omasta pitäjästä, mutta ulkomailta roudataan ilmastoystävällisesti kumiperunaa. Suomessa myös syödään yhtä nopeasti kuin Usain Bolt juoksi satasen. Ruokaa tulisi maistella, tuoksutella, tunnustella ja saada syömisestä nautintoa. Tämän voisi lisätä opetussuunnitelmaan. Lautasellinen velliä ja näkkileipä lounaaksi eivät välttämättä tarjoa oppilaille makumaailmaa, joka ruokailusta pitäisi tulla. Olisi fiksumpaa tarjoilla puuroja ja vellejä jälkiruuaksi höystettynä, eikä pääruokana. Lounastauko tulisi olla pitempi ja kouluruualla tulisi olla alku – pää ja jälkiruoka. Ruokakulttuuri lähtee kasvatuksesta. Ruuan tulisi olla muutakin kuin polttoainetta. Nautintoa, bon appétit! Jarno Partanen Kotikokki, Nakkila