Ladataan
Pääaiheet Verokone 100 tuoreinta Tähtijutut Satakunta Urheilu Näköislehti Testit ja visat Porilaine Kulttuuri

Festarilavoilta tuttu Joona-Jukka Hokkanen sanoo tällä hetkellä ei keikkapyynnöille – ” Muutama kaveri ihmettelee vieläkin, miten ihmeessä päädyin kokiksi”

Moni tuttu ja tuntemattomampi yllättyi, kun Joona-Jukka Hokkanen , 32, päätti vuonna 2011 pyrkiä ravintolakokkikouluun. Hokkasella ei ollut nuorempana unelma-ammattia tai selvää näkemystä siitä, mitä hän haluaisi elämällään tehdä. Koulunkäyntiin hän ei jaksanut oikein keskittyä. Ylioppilaslakin saatuaan Hokkanen uppoutui työntekoon ja musiikkiin. Hän soitti eri bändikokoonpanoissa kitaraa ja teki monenlaisia töitä. Jotenkin kaikki liittyi aina elintarvikkeisiin. Hokkanen työskenteli muun muassa leipomoissa. Television kokkiohjelmat ja ruokalehdet kahvihuoneen pöydällä. Niistä innostus ruoanlaittoon lopulta lähti. Kokkikoulussa Hokkanen huomasi heti olevansa oikeassa paikassa. Perhe suhtautui uuteen uravalintaan kannustavasti, mutta ehkä hieman varauksella. – Olin nuorempana villi ja levoton, joten opettaja-äitini varmaan ajatteli, että katsotaan nyt, mitä tästä tulee, Hokkanen nauraa. Hokkanen kuitenkin tiesi löytäneensä oman juttunsa ja päätti, että hänestä tulee vielä erinomainen kokki. Kahdeksan vuotta myöhemmin Hokkanen on tämän vuoden alussa avatun ravintola Tempon keittiömestari. Mies on tuttu myös monen muun porilaisen ravintolan lieden takaa: Petras Cafesta, Torerosta, Buccosta ja Torgetista. Bucco oli etappi, jonne pääsyä Hokkanen tavoitteli määrätietoisesti. – Bucco on maineikas ravintola ja tiesin, että siellä pääsee tekemään hyvää ruokaa laadukkaista raaka-aineista. Päätin hakeutua ravintolaan keittiöharjoitteluun. Lopulta taipale ravintolassa venyi 5-vuotiseksi. Viimeisenä Bucco-vuotena työnantaja mahdollisti Hokkaselle reilun viikon visiitin Italian Toscanaan ravintolaoppiin. Hän matkusti ensin Firenzeen, josta hän jatkoi ravintoloitsijan vaimon kyydissä Seggianoon. Seuraavana päivänä Hokkanen aloitti työt ravintola Silenessä. – Ensimmäiset päivät kuluivat astioita tiskaillen. Korkea-arvoisin saamani työtehtävä oli parmesaanin raastaminen annosten päälle, Hokkanen naurahtaa. Hokkanen oppi Italian reissullaan paljon nimenomaan hierarkiasta ja kunnianhimosta. Jokainen askel eteenpäin vaatii paljon töitä. Italian oppimatkan jälkeen Hokkasen tie vei ravintola Torgetiin. Pesti ei kuitenkaan ehtinyt kestää viittä kuukautta kauempaa, kun Hokkaselle tarjoutui mahdollisuus päästä rakentamaan jotain uutta ja toteuttamaan yhtä unelmistaan. Tämä mahdollisuus oli ravintola Tempo ja keittiömestarin paikka. Ravintolajohtajan ja Hokkasen ajatukset kulkivat samaa rataa: välimerellinen ruoka ja social dining. Siinä Tempon kulmakivet. Uusi ravintola ja keittiömestarina ensikertalainen. Hokkasen mukaan ravintolan avaaminen sujui kuitenkin paremmin kuin monessa muussa paikassa ruokalistan vaihtuminen. – Mikään pelkäämäni kauhukuva ei toteutunut, joten voi olla tyytyväinen, Hokkanen sanoo. Musiikki ja bänditouhut näyttelivät pitkään isoa osaa Hokkasen elämässä ennen kuin ura ruoan parissa vei mukanaan. Kitara on rakas instrumentti edelleen. – Nykyisin musiikki on jäänyt todella paitsioon, mutta haaveilin pitkään tulevaisuudesta siinä maailmassa. Vuosina 2009–2013 kiersimme ahkerasti ORDER!ORDER!-yhtyeeni kanssa ja keikkailin vuosia Ninni Kekin kanssa duona säännöllisen epäsäännöllisesti. Noina vuosina Hokkaselle tulivat tutuiksi suositut keikkapaikat kuten esimerkiksi Tavastia, Nosturi, Pakkahuone ja RMJ:n festivaalilava. ORDERORDER! oli myös vuonna 2011 ensimmäisen Porispere-festivaalin ensimmäinen esiintyjä. Aktiiviset bändiajat näkyvät muistona myös iholla. Hokkanen tatuoi vuonna 2014 rumpali Matti Virtasen suunnitteleman ORDERODER!-yhtyeen logon käsivarteensa. Jos nyt tulisi kutsu hääkeikalle, suostuisitko? – Joutuisin kieltäytymään. Nyt haluan keskittyä Tempoon ja tähän hetkeen. Haemme varmasti paikkaamme Porin ravintolakentässä vielä jonkin aikaa, Hokkanen sanoo. Hokkanen kuvailee eläneensä aiemmin vauhdikasta nuoren miehen elämää, mutta sanoo asettuneensa aloilleen. – Nyt minulla on sellainen olo, että olen vain tässä ja elän tätä elämää. Koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, enkä pidä mitään itsestäänselvyytenä. Hokkanen sanoo viihtyvänsä keittiömestarina ja rakastavansa työtään ruoan parissa. Harva kuitenkaan osasi povata hänelle kokin uraa. – Muutama kaveri ihmettelee vieläkin, miten ihmeessä päädyin kokiksi, Hokkanen nauraa. "Olin nuorempana villi ja levoton, joten opettaja-äitini varmaan ajatteli, että katsotaan nyt, mitä tästä tulee.”