Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Kaupallinen yhteistyö: ELY-Keskus - Liisi ja Siiri, 3, tutkivat taimia tilalla, jossa säilötään maailman parhaiksi kehuttuja valkosipulikurkkuja – kannattavan lähiruoan tuotanto ja tuotekehitys ei olisi mahdollista ilman ELY-keskusta

Peruna, herneet, tomaatti, kurkku, sokerijuurikas, sienet, punajuuri ja porkkana sekä sian ja siipikarjan liha…Puhumattakaan erikoisuuksista kuten gluteenittomasta puhdaskaurasta. Satakunta on ruokamaakunta. Sen vahvuuksia ovat monipuolinen alkutuotanto, yli 200 jalostavaa yritystä sekä aktiiviset kehittäjät. ELY-keskus on mukana investointituilla ja hankkeilla ruokaketjun kaikissa vaiheissa. Konkreettisesti tämä tarkoittaa vaikkapa gluteenittoman viljelykierron, sikaruton torjunnan tai maaperän kasvukunnon tukemista. – Olemme keskeinen toimija ruokaketjun kehittämisessä ja rahoittamisessa, kertoo maaseutuyksikön päällikkö Timo Pukkila Satakunnan ELY-keskuksesta. Hyvä esimerkki satakuntalaisesta tuottajasta on euralainen Heinilän tila ja perheyritys Kurkkumestarit. Heinilän tilalla eletään nyt jännittävää aikaa. Avomaankurkun siemenet on kylvetty jo äitienpäivän tienoilla kasvihuoneen kennostoihin itämään. Koko ihmeellinen satokausi on edessä. – Hallanvaara on näinä päivinä ohi ja kurkuntaimet istutetaan avomaalle kasvamaan, kertoo maatalousyrittäjä Marita Stenberg . Stenberg jatkaa perheineen vuonna 1579 Euran Paneliaan perustettua Heinilän tilaa. Marita on miehensä Mikon kanssa jo tilan 15. sukupolvi. Maatilalla on aina ollut peltoviljelyä, metsänhoitoa ja eläimiä kuten broilereita. Vuonna 1994 Marita Stenberg aloitti veljiensä kanssa avomaakurkkujen jalostuksen. – Kun jalostaja itse myy suoraan kuluttajille, tukkuihin ja kauppoihin, saa työlleen paremman vastineen. Ensimmäisenä vuotena möimme viisituhatta kurkkutölkkiä ja nykyään noin viitisenkymmentä tuhatta tölkkiä vuodessa. Kilpailukyvykkyyteen tarvitaan verkostoitumista ja tukea Heinilän uudet aurinkopaneelit kattavat jopa neljäsosan tilan sähköntarpeesta. Metsienhakkuista saatavaa haketta voidaan polttaa tilan lämpökeskuksessa. Osa broilerien rehuvehnästä tuotetaan omilla pelloilla, samoin säilykkeiden kurpitsat, kurkut ja tillit. Broilerinkasvattamon yhteyteen rakennetulla kompostointikentällä muhii kasvilannoitetta. Kurkunsäilöntään hankitun automaatiojärjestelmän ansiosta työ on tehokkaampaa ja ergonomisempaa. Maatalouden, kuten harvan muunkaan toimialan, jatkuva kehittyminen ja ruoan hinnan kilpailukyky ei olisi mahdollista ilman tukitoimia. Myös Heinilän tila ja Kurkkumestarit ovat saaneet osaan kehityshankkeistaan ELY-keskuksen myöntämää investointitukea. – ELY-keskuksen avustus auttaa yrittäjiä tekemään tehokkaampia, laadukkaampia ja kestävämpiä investointeja, toteaa maaseudun kehittämisen asiantuntija Salme Pihlajamaa . Kiertotalouden lisäksi maaseudulla on totuttu rakentamaan verkostoja. Heinilän tilalla ja Kurkkumestareilla on työllistävä vaikutus. Kurkkumestareilla on neljästä seitsemään sopimusta alueen kurkunviljelijöiden kanssa vähän vuodesta riippuen. Koronaviruspandemia laski esimerkiksi festariruoissa suositun kurkkusalaatin kysyntää, joten Stenbergkin joutui pohtimaan sopimuksien laajuutta. – Pidän tärkeänä, että kurkut tulevat mahdollisimman läheltä, että ne saadaan tuoreina pelloilta tölkkeihin. Kun Marita Stenbergiltä kysyy, miten hän jaksaa raskaalta ja epävarmaltakin kuulostavaa työtä vuodesta toiseen, tunnelma tiivistyy. Ja herkistyy. – Ne on ne auringonlaskut ja auringonnousut. Jokavuotinen kasvun ihme. Ja eläinten hyvinvointi. Ja sitten ne viides ja kuudes syy vievät mumia molemmista käsistä. – Mumi, mennään kuukkutehtaalle, kolmevuotiaat kaksostytöt Liisi ja Siiri osaavat jo vaatia. Maatilojen investoinnit, nuoren viljelijän aloitustuki ja neuvontakorvaukset Maaseutuyritysten investoinnit ja uuden liiketoiminnan kehittäminen Kehittämishankkeet Leader-hankkeiden päätökset Luomutuet ja ympäristösopimukset Pelto- ja eläintukien valvonta Elintarviketurvallisuus ja kasvinterveys