satakunnanyrittajat

Hyönteisravintoa, sienituotantoa ja syötäviä kukkia – Kisassa kymmenen lupaavinta elintarvikeyritystä

Hyönteistilallinen tekee heinäsirkoista eläinruokaa, koska EU kieltää hyönteistuotannon ihmisravinnoksi.

Hyönteisravintoa, sienituotantoa ja syötäviä kukkia – Kisassa kymmenen lupaavinta elintarvikeyritystä
Suomen YrittäjätMukaan valittuja yrityksiä sparrataan ensi helmi- ja maaliskuussa. Tällöin eri alojen asiantuntijat eli myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin kasvutavoitteisiinsa. Tuomaristo valitsee Kasvupolun semifinaalissa maaliskuussa kaksi parasta yritystä, jotka etenevät syksyllä järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin.

Kasvuohjelma Elintarvikealan Kasvupolut on valinnut kymmenen lupaavinta yritystä jatkoon kohti Suomen suurinta sparrauskilpailua Kasvu Openia, järjestäjä kertoo tiedotteessaan.

Yksi valituista, Niittykummun Maatila, laajentaa toimintaansa heinäsirkkojen kasvatukseen tähtäimenään tuottaa sitä ravinnoksi.

Niittykumpu tuottaa vanhastaan marjoja, vihanneksia, juureksia ja viljaa.

Näiden oheen tila on tuomassa elintarvikekäyttöön kasvatettavat heinäsirkat. Toistaiseksi heinäsirkoista tehdään eläinruokaa, sillä Euroopan unioni kieltää hyönteistuotannon ihmisravinnoksi.

– Saamme tätä kautta menetelmän haltuun ja markkinoinnin alulle, perustelee yrittäjä Hermanni Nieminen.

– EU:lla on kuitenkin kova paine muuttaa lakia ensi vuonna, sillä vaihtoehtoisia proteiinilähteitä tarvitaan globaalissa mittakaavassa väestön kasvaessa. Hollanti, Belgia ja Iso-Britannia ovat jo nostaneet oman lakinsa EU-lain ohi ja tuottavat hyönteisravintoa.

Muiden jatkoon päässeiden yritysten liikeideat liittyvät esimerkiksi luomuspeltin viljelyyn, villiyrttien jatkojalostamiseen, juuresten jalostamiseen, erikoissalaatteihin ja syötäviin kukkiin, sinihomejuuston valmistukseen, mansikan pöytäviljelyyn tai luomusiitakesienien tuottamiseen.


Kaupallinen yhteistyö

Lue myös