*

Satakunnan Kansa
Talous
Päivitetty 29.7.2010 07:21, julkaistu 28.7.2010 18:10

Öljy- ja sähkölämmittäjälle 250 euron lisälasku

Kuva: Timo Marttila/SK
STT, PEKKA POHJOLAINENLähetä palautetta toimittajalle
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen, Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi ja Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen kuvattuna Suom

Öljyllä tai sähköllä kotiaan lämmittävälle koittavat ensi vuonna entistä ankeammat ajat.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) keskiviikkona esittelemä ”vihreä verouudistus” tarkoittaa tavalliselle omakotiasujalle noin 20 euron kuukausittaista lisälaskua asumiskuluihin. Kataisen mukaan näin yritetään kannustaa ihmisiä hankkimaan esimerkiksi lämpöpumppuja tai maalämpöä.

Kaukolämmitteisessä pientalossa asumiskustannukset nousevat 15–20 euroa kuukaudessa. Kaukolämmitteisen kerrostalon asumiskustannusten nousu keskimääräisessä 75 neliömetrin asunnossa asuvalla kotitaloudella on noin 6–8 euroa kuukaudessa.

Biopolttoaineiden veroja alas

Ympäristöverojen remonttiin kuuluu ensi vuonna käyttöön otettava kaiken kattava hiilivero. Se nostaa kivihiilen hintaa noin 70 ja maakaasun hintaa 40 prosenttia.

Jo ensi vuonna laitetaan uusiksi myös biopolttoaineiden verotus. Kataisen mukaan esimerkiksi Nesteen tekemän palmuöljydieselin vero putoaa 44,25 sentistä per litra 30,9 senttiin. Puunkannoista tehtävän myöhemmin markkinoille tulevan metsätähdedieselin vero jää 25 prosenttiin. Biokaasu on verotonta.

Katainen havainnollisti vihreää veroremonttiaan ottamalla esimerkiksi bensiinihybridiautojen verotuksen kehityksen tällä vaalikaudella.

– Autovero on tippunut 5 000 eurolla, ajoneuvovero, joka maksetaan vuosittain on tippunut sadalla eurolla. Käyttövoimavero tulee alenemaan 430 eurolla. Sähköautolla vaikutukset ovat vieläkin suurempia.

– Minä uskon vakaasti, että tällä on käyttäytymistä ohjaava vaikutus.

Valtiovarainministeriön koko budjettiehdotus julkistetaan netissä perjantaina. Koko hallituksen budjettiriihi lämpiää 19. elokuuta.


AVAINSANAT:

Kommentit (26)

Näytä: 10 20 30 40 50 kommenttia yhdellä sivulla, vanhimmat uusimmat ensin
(Tuntematon)30.7.2010 22:54

Ei tämä vero ole ainoa nosto. Mitähän mahtaa vaikuttaa ns. syöttötariffit jotka otetaan käyttöön ensi vuonna. Tämän lisäksi koko ajan on nostettu siirtomaksuja sekä hintoja ilman mitään veronkorotuksiakin.

Nykyinen politiikka johtaa siihen että entistä enemmän asumisesta nyhdetään. Sehän on kuitenkin tietyllä tapaa välttämätöntä, asuminen meinaan. Eniten tietysti tämä koskettaa lapsiperheitä, joissa tilantarve ja energiankulutus on luonnollisesti suurempaa. Eli ne joilla on isot velat, huoli lastenhoidosta yms. saavat maksaa lisää laskuja.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)30.7.2010 01:29

Kommenttien, siis tuttavilta tulleiden, mukaan ilp säästää noin 2000-3000 kWh vuodessa, eli käytännössä kun sähkölämmitteisen talon kulutus on noin. 18000-20000 kWh niin siitä pois 2000kWh.

On mielenkiintoista että energian hinnannostosta tehdään "hyväksyttävää" ympäristöperustein. Ihmiset uskovat ja "syövät" tämän perustelun tuosta vain.

Lopputulema on näin hieman skeptisesti, että ympäristö ei hyödy mutta ihmiset satsaavat rahaa jonka maksavat sitten toisessa muodossa. Ostamme ikäänkuin hyvän omantunnon tällä tavoin.

Ihan aikuisten oikeasti, onko näin helppo perustella veronkorotusta joka koskettaa tulotasosta riippumatta? Ilmeisesti on.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)29.7.2010 08:12

Noh tämä on toiminnan aikaa.
Auto jo vaihdettu, kulutus 4,9 litraa/100km ent. 6,0 litraa/100 km. Öljylämmitys pihalle, villaa lisää katolle ja lämpöpumppu ja lämmöntalteenottosysteemi. Öljyllä 2500 litraa meni 2000Euroa + sähköä 4000kWh 500 Euroa. Uudella lämpöpummppu + sähkölämmityksellä 12000 kWh 1500 Euroa eli taitaa tulla lämöpumppu vuodessa takaisin..

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)29.7.2010 02:07

Anna Jykä fyffee bi tulee o0makotitaloon muutakin kuin loisteputki

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)29.7.2010 01:25

Nyt kyllä lähtee öljypoltin ja vihdoin pellettilämmitys tilalle!

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)29.7.2010 00:58

kyllä sitä nyt ollaa kaikenlaista mielipidettä, lämpöpumppu suoran sähkön tilalle ha polttakaa ihmees puuta jos sitä on itellä pumppu vie talvella kekikulutus noin 10kw eli noin vähä yli 1?/1 päivä eipä paljon jäisi puukopalle hintaa, jos laskee mitä sen eteen joutuu tekemään töitä, ja sit viel ydinvoimalla tuotettu sähkö on fiksu ratkasu verrattuna muihin eipä jää mitään haittaa mihinkää, paitsi kallion sisään mihinkäs se sieltä nyt sit lähtis, vähä sama juttu et jos aurinko sammuis, tuo tuuli voima on tosi kiva aika pieneksi jää se todellinen hyöty niistä tuottaa todella vähän MW verrattuna vaikka ydinvoimaan, ei suomessa niin paljon tuule, ottakaa oikeesti vähä selvää asioista ennenko puhutte tuollaista kaikkea soopaa.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)28.7.2010 23:52

HYVÄ HUOMIO ERÄÄSSÄ KOMMENTISSA!!
- Katainen ei käske sähkön rinnalla käyttää takkoja/puukiukaita saunassa jne leivinuuneja.... MIKSIKÖ???? no valtio ei kostu näistä YHTÄÄN! Minä lämmitän ainakin niin paljon puilla kuin vain pystyn! Ja savuveroa en ala maksamaan, son vissi juttu!

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)28.7.2010 23:49

Taloa just rakentava: Sähkölämmitys --> ei varaa maalämpöön.
Varaava takka, puukiuas saunaan! Pitää vissiin laittaa pari kamiina vielä makuuhuoneisiin, niin eikös näillä pärjää...vettä voi peseytymiseen lämmittää vaikka saunaan kiukaan vesisäiliössä! Alkeelliseksi menee! Mutta tätä se teettää kun savolaiset huijarit on eduskunnassa!

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)28.7.2010 23:46

KÄTEINEN ON KÄTEVÄ! Pistetään energiapolitiikka uusiksi taas!! Kivaa!! Suomalaiset ennätysvelkaisia ja katainen käskee ostaa lisää pumppuja! Ja vuoden päästä tulee ilmalämpöpumppu vero!!

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)28.7.2010 23:33

Itsehän vaihdoin juuri sähkökiukaan puukiukaaseen ja avotakka muuttuu kohta varaavaksi. Loppuu se öljyn ja sähkön kanssa pelaaminen ja valtio voi nuolla näppejään...

Ilmoita asiaton kommentti

SIVU 1 2 3

Kirjoita kommentti

Ohjeet: Voit aloittaa keskustelun ja jättää kommentin kirjautumatta palveluun. Kirjoittajat vastaavat itse kommenteistaan. Keskustelu on ennakkomoderoidu eli kommentit luetaan ennen julkaisua.

Kommentti

Uutisia

Satakunta
Kulttuuri
Blogit
 
SK Facebookissa
Videot

Tarvitset Flash Player 9:n ja Javascriptia tukevan selaimen.

Hae Flash Player tästä
Lataa Flash player

Pääkirjoitukset
Ruokaohjeet

Uutisia

www.autotalli.com www.etuovi.com www.mikko.fi www.mascus.fi www.vuokraovi.com www.monster.fi
Tämän alueen uusin tarjonta:
Satakunnan Kansa  Pohjoisranta 11 E  Vaihde 010 665132  Fax 010 6658330 | Asiakaspalvelu | Käyttäjäehdot | Sopimusehdot