*

Satakunnan Kansa
Ruoka
Päivitetty 16.2.2010 00:54, julkaistu 16.2.2010 00:27

Ihmejuoma matee piristää, laihduttaa ja nukuttaa hyvin

Kuva: Hanna Leppänen
Elina PallasLähetä palautetta toimittajalle
Virkistävä mate, eteläamerikkalainen yrttitee, on monen suosikki, sillä siitä puuttuvat kofeiinin haitat.

Ikivihreän trooppisen puun lehdistä ja nuorista oksista haudutettu mate tai matee on luonnon oma piriste. Eteläamerikkalaisessa yrttijuomassa ei ole kofeiinin haittavaikutuksia, mutta paljon hyviä ominaisuuksia.

Matee-sana on peräisin ketšuan kielen kurpitsaa tarkoittavasta ”matista”. Kieltä puhuvat guarani-intiaanit oivalsivat juoman terveysvaikutukset jo kauan ennen konkistadorien tuloa. Etelä-Amerikassa mateen juonti on tärkeä sosiaalinen tapahtuma – hetki ystävien kanssa. Matee-rinkiin pyytäminen on arvostuksen osoitus.

Perinteiseen tapaan matee nautitaan pullokurpitsasta koverretusta yhteisestä kupista pillillä (bombillalla), jossa on siivilä.

Cebador, isäntä, huolehtii kupin täyttämisestä kuumalla vedellä. Astia kiertää ringissä kunnes lehdistä ei irtoa makua.

Juomaan liittyy piilomerkityksiä. Jos perheen vieraaksi kutsuttu kosija ei ole tyttären mielitietty, neito voi osoittaa sen lisäämällä matee-astiaan reilusti vettä ennen juoman ojentamista sulhokandidaatille: laimea juoma kuvastaa haaleita tunteita.

Nälkä loitolla

Etelä-Amerikan intiaanit ovat jo vuosituhansia tienneet juoman pitävän nälän loitolla. Mateeta päivittäin juova tuntee itsensä pirteäksi ja kylläiseksi, vaikka söisi vain niukasti.

Yhä useampi hoikempaa olemusta tavoitteleva kahvin ystävä on siirtynyt mateehen.

Kotikonnuillaan Etelä-Amerikassa syy mateen suureen suosioon piilee kuitenkin mitä ilmeisimmin sen mielihyvää tuottavassa ja rentouttavassa vaikutuksessa. Matee tekee kehon ohella hyvää myös mielelle.

Matee sisältää kofeiinin kaltaista ainetta, mateiinia. Mateen ystävillä ei kuitenkaan ole havaittu runsaaseen teen ja kahvin juontiin liittyviä kofeiinin haittoja kuten unettomuutta ja sydämen tykytystä.

Piristävä flunssarohto

Juoman terveysvaikutukset ovat monenlaiset. Se vahvistaa immuunijärjestelmää ja alentaa kuumetta, joten flunssapotilas saa lämmittävästä juomasta sekä helpotusta kipeään kurkkuun että puhtia lentsun häätöön.

Juoma myös alentaa verenpainetta ja estää ummetusta. Mateesta hyötyvät urheilijat, koska sen ainesosien on todettu lisäävän hapen määrää sydänlihaksessa ja toisaalta estävän maitohapon syntyä lihaksissa harjoittelun aikana.

Mateen juojien unirytmiä ja unen laatua tutkittaessa on havaittu, että sekä REM-, että syvän unen määrä lisääntyy. Jotkut hörppivät mateeta erityisesti pitkäksi venähtäneen juhlaillan jälkeen.

Valmista näin

Mateeta voi valmistaa samalla tavalla kuin irtoteetä. Kaada kannuun matee-lehtien päälle noin 70-asteista vettä, sillä kiehuva vesi polttaa lehdet muuttaen juoman makua. Liian kuuma vesi myös tuhoaa monia terveydelle hyödyllisiä ainesosia.

Anna hautua vähintään neljä minuuttia ennen tarjoilua.

Samoja lehtiä voi käyttää useita kertoja lisäämällä niiden joukkoon hieman uusia. Lehdet eivät saa käytön välillä kokonaan kuivua, sillä silloin niiden maku huononee.

Lisätietoja: yerbamate.com


AVAINSANAT: mate, tee

Kommentit (4)

Näytä: 10 20 30 40 50 kommenttia yhdellä sivulla, vanhimmat uusimmat ensin
(Tuntematon)4.3.2014 18:15

Uskokaa nyt vaikka huviksenne, kyllä tästä käyttökokemuksia löytyy ja voi sitä itsekkin jotakin kokeilla, eikä vain vängätä! Itse olen juonut tätä todella paljon nyt jo yli 3 vuoden ajan ja kun kahvi ei minulle sovi, eikä mikään muukaan pelkkää kofeiinia sisältävä juoma, niin Mate sopii, ei mitään negatiivisia vaikutuksia, vaikka kuinka paljon joisi, ei mene yöunetkaan, päinvastoin, nukkuu hyvin. Mate rauhoittaa eteisvärinää ja välillä lopettaa kohtauksen kokonaan, koska rauhoittaa keskushermoston toimintaa. Sopii siis kahvin ja teen vaihtoehdoksi paremmin kuin hyvin.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)26.5.2010 15:15

taleman kirjoitti: Mihin perustuu väite, ettei mateessa ole koveiinin haittavaikutuksia? Mateessa *on* kofeiinia, on omituista jos juomassa ei ole myös kofeiinin vaikutuksia, mukaan lukien haitat. Englanninkielisen Wikipedian mukaan kofeniinia on enemmän kuin teepensaan lehdissä, http://en.wikipedia.org/wiki/Yerba_mat%C3%A9. Tarkempaa juttua on http://www.rain-tree.com/yerbamate.htm .

Minäkin ihmettelen juttua, koska Sinikka Piippo kirjoittaa Luonnon lääkeyrteissä, että matee sisältää kofeiinia. Lisäksi hän varoittaa, että teetä ei pitäisi nauttia pitkäaikaisesti, että se voi aiheuttaa naisilla kurkkusyöpää ja ruokatorven syöpää.

Ilmoita asiaton kommentti

(Tuntematon)26.5.2010 15:15

taleman kirjoitti: Mihin perustuu väite, ettei mateessa ole koveiinin haittavaikutuksia? Mateessa *on* kofeiinia, on omituista jos juomassa ei ole myös kofeiinin vaikutuksia, mukaan lukien haitat. Englanninkielisen Wikipedian mukaan kofeniinia on enemmän kuin teepensaan lehdissä, http://en.wikipedia.org/wiki/Yerba_mat%C3%A9. Tarkempaa juttua on http://www.rain-tree.com/yerbamate.htm .

Minäkin ihmettelen juttua, koska Sinikka Piippo kirjoittaa Luonnon lääkeyrteissä, että matee sisältää kofeiinia. Lisäksi hän varoittaa, että teetä ei pitäisi nauttia pitkäaikaisesti, että se voi aiheuttaa naisilla kurkkusyöpää ja ruokatorven syöpää.

Ilmoita asiaton kommentti

taleman16.2.2010 20:09

Lainaus artikkelista: Ikivihreän trooppisen puun lehdistä ja nuorista oksista haudutettu mate tai matee on luonnon oma piriste. Eteläamerikkalaisessa yrttijuomassa ei ole kofeiinin haittavaikutuksia, mutta paljon...

Mihin perustuu väite, ettei mateessa ole koveiinin haittavaikutuksia? Mateessa *on* kofeiinia, on omituista jos juomassa ei ole myös kofeiinin vaikutuksia, mukaan lukien haitat. Englanninkielisen Wikipedian mukaan kofeniinia on enemmän kuin teepensaan lehdissä, http://en.wikipedia.org/wiki/Yerba_mat%C3%A9. Tarkempaa juttua on http://www.rain-tree.com/yerbamate.htm .

Ilmoita asiaton kommentti

Kirjoita kommentti

Ohjeet: Voit aloittaa keskustelun ja jättää kommentin kirjautumatta palveluun. Kirjoittajat vastaavat itse kommenteistaan. Keskustelu on ennakkomoderoidu eli kommentit luetaan ennen julkaisua.

Kommentti

 

Askarruttaako mieltäsi jokin ruokaan tai ruoanvalmistukseen liittyvä kysymys? Lähetä kysymyksesi tästä, ruokatoimittaja etsii vastauksen!

Kysymyksiä ja vastauksia voidaan julkaista myös painetun lehden Ruoka-sivulla.

Nimesi:

Sähköpostiosoitteesi:

Uutisia

 1. Facebook-mysteeri: Miksi mies syyti rahaa verkkotuttavalleen?

  SATAKUNTA 15.4. 20:37 0 11 4185

 2. Ympäristötaideteos Vetovoima poistetaan

  SATAKUNTA 15.4. 19:39 1 42 3030

 3. Kun ilkeä vihjailu muuttuu totuudeksi

  KOLUMNIT 16.4. 02:34 0 7 2055

 4. Huittislainen huijari esiintyi Kekkosen poikana – käräjäoikeus passitti vankilaan

  SATAKUNTA 15.4. 19:11 1 9 1574

 5. Video: Crossfit tempaisi JP Kaukosen kansainväliselle työuralle

  LEHDESSÄ TÄNÄÄN 15.4. 20:36 1 1 1540

 6. Tuhansien eurojen kolikkosäästöt varkaiden käsiin Porissa

  SATAKUNTA 15.4. 15:57 2 12 1204

 7. Satoja lukiolaisia pelastettiin uppoavalta laivalta – sata yhä kateissa

  ULKOMAAT 16.4. 07:42 0 12 1005

 8. Harjavallan vesivoimalasta löysät pois

  LEHDESSÄ TÄNÄÄN 15.4. 20:37 1 2 942

 9. Aito kuoppa-asumus Kuukkariin

  KULTTUURI 15.4. 15:55 2 6 913

 10. Pyöräilijä kaatui Nakkilassa – loukkaantui vakavasti

  SATAKUNTA 15.4. 12:39 3 6 832

Lukijoiden kuvat
Kolumnit
Blogit
 
SK Facebookissa
Pääkirjoitukset
MAINOS

Uutisia

www.autotalli.com www.etuovi.com www.mikko.fi www.mascus.fi www.vuokraovi.com www.monster.fi
Tämän alueen uusin tarjonta:
Satakunnan Kansa  Pohjoisranta 11 E  Vaihde 010 665132  Fax 010 6658330 | Asiakaspalvelu | Käyttäjäehdot | Sopimusehdot